background preloader

HEM

Related:  SOsamhällskunskap

Är det sant?: Att vara på internet Får man låtsas att man är någon annan på internet? Är det tillåtet att mobbas på nätet? Och hur länge har bloggar funnits egentligen? Nästan två miljarder människor i världen har tillgång till internet och många skriver och lägger upp bilder varje dag. Reportern Jenny Josefsson har fått en intervju med vad hon tror är världens populäraste bloggare men som visar sig vara någon helt annan. Experten Sofia Mirjamsdotter berättar om vad som är bra med att finnas på nätet, men också vilka risker man inte ska ta. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)

Historia - vad var det nu vi läste om sist? Nu är det dags att jobba vidare med historia och det här ska vi göra lektionen måndagen den 1/12. Det är ett bra tag sedan nu och det behövs nog friska upp minnet lite. Det ska ni få göra tillsammans genom att se filmer, läsa inlägg här på bloggen och läsa era kommentarer på inläggen. När ni gör det ska ni samla information på en tankekarta som vi sedan kommer att jobba vidare med. Dagens uppdrag på lektionen är: 1. Historiepolisen: Gustav Vasa Så byggdes Stockholm - Senmedeltid och Vasatid 1470-1570 2. De här länkarna hjälper er att hitta rätt bland alla inläggen på bloggen: Birger Jarl Här finns filmer. Uppfinningar Vi avslutar temat historia Medeltiden och Vasatiden I det här inlägget finns mycket information. Heliga Birgitta Utgrävning Vi pratade om källor och vilka som är trovärdiga. Använd gärna böckerna och leta efter mer fakta! 3.

Nationella prov i samhällskunskap - Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, IPS, Göteborgs universitet Regeringen har infört nationella ämnesprov i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap i årskurserna 6 och 9. Det sker för att stödja en likvärdig och rättvis bedömninig och betygsättning samt ge underlag för en analys av i vilken utsträckning kunskapskraven uppnås på skolnivå, huvudmannanivå och nationell nivå. De nya nationella ämnesproven för samhällskunskap genomfördes för första gången våren 2013. Under 2014 genomförs proven i samhällskunskap för åk 9 den 15 och 16 maj och för åk 6 den 9 och 10 april. Skolverket har fått regeringens uppdrag att i samarbete med universitet och högskolor utarbeta och genomföra de nationella ämnesproven. Vid Göteborgs universitet har Institutionen för pedagogik och specialpedagogik vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten ansvaret för utarbetande av provet i samhällskunskap. Vi är alltid intresserade att komma i kontakt med lärare, arbetslag eller skolor som arbetar med samhällskunskap och bedömning.

Livets Lotteri Var skulle du hamna om du föddes på nytt och hur skulle ditt liv se ut? Snurra på hjulet i Livets Lotteri så får du veta. Enligt statistiken har du bara 0,08 procents chans att födas i Sverige och du hamnar sannolikt i ett land med fler problem än där du vuxit upp. Livets Lotteri vill visa på hur olika situationen är för barn i världens alla länder. Likaså hur viktigt det är att tänka långsiktigt när man kämpar för att skapa bestående förbättringar för barn världen över. Utforska ditt nya land – Vi vill ge människor en inblick i hur olika förutsättningar man har som barn beroende på var man föds. Kopplad till Facebook Livets Lotteri är tätt sammankopplat med Facebook och Twitter för att kampanjen ska vara lätt att sprida och för att öka kunskapen om Rädda Barnen. Pröva ett nytt liv i Livets Lotteri Var föds du någonstans den här gången? Inspirationsmaterial för läraren Till toppen

Centrum För Lättläst - Riksdagspartierna och Centrum för lättläst samarbetar för att göra valet tillgängligt Centrum för lättläst och sju av riksdagspartierna samarbetar för att ta fram lättläst valinformation. I dag lanseras den lättlästa broschyren Rösta på oss! som innehåller lättläst information om partiernas viktigaste frågor inför valet. Broschyren riktar sig till personer som av olika anledningar har lässvårigheter och har behov av enkel information. - Grupper som röstar i lägre utsträckning sammanfaller med grupper som uppvisar sämre resultat vad gäller läsförmåga. Det är fjärde valet i rad som partierna och Centrum för lättläst samarbetar för att ta fram lättläst valinformation. Många människor har bristande läsförmåga av olika anledningar. Samtliga partier utom Sverigedemokraterna deltar i projektet. Alla väljare Centrum för lättläst driver även valsajten Alla Väljare som vänder sig till alla som behöver lättlästa nyheter och information om valet.

Världens 15 största länder Publicerad 25 augusti 2012 i Människan Vilket land på jorden är egentligen störst till ytan? Ett land är ett geografiskt område med en självständig politisk styrning. 15. Indonesien består bara av öar, närmare bestämt över 17 500 stycken. 14. Av Mexikos 113 miljoner invånare är det alltid några som är på väg in i USA. 13. Saudiarabien är det största landet i Mellanöstern och utgör det mesta av den Arabiska halvön. 12. Grönland var en dansk koloni mellan åren 1721-1953 och sedan en dansk amt (ungefär: län) mellan åren 1953-1979. 11. Demokratiska republiken i Kongo, tidigare känt som Zaire, även känt som Kongo-Kingshasa, är Afrikas näst största land. 10. Världens 10:e största land och Afrikas största land är Algeriet. 9. Kazakstan är inte bara Borats hemland utan även världens 9:e största land, och världens största land som helt är omgivet av landgränser. 8. Det näst största landet i Sydamerika är Argentina. 7. 6. 5. 4. 3. Kina är det land i världen med flest invånare - 1,3 miljarder. 2.

Mobbning » Texten finns på de nationella minoritetsspråken Den som blir utsatt för mobbning kan känna sig rädd, ledsen och kränkt. Man kan förstås bli ledsen och må dåligt om det bara händer en gång, även om det inte kallas mobbning. Men för den som blir mobbad under en längre tid kan det påverka självkänslan och man kan känna sig väldigt ensam. Vad är mobbning? Mobbning kan vara viskningar, blickar, skratt, knuffar, slag och elaka ord. Mobbning kan också vara att någon blir utfryst bara för att personen inte klär sig som andra tycker att man ska klä sig, eller för att man ser ut på speciellt ett sätt. Mobbning är ett starkt ord för många. På samma sätt är det med elaka skämt. Ibland är mobbningen så allvarlig att det är brottsligt. Om någon sprider kränkande bilder på någon annan, är det också ett slags mobbning som är olaglig. Lagen om kränkande fotografering Här förklarar Juridikprofessorn Mårten Schultz och juristen Tove Lindgren vad lagen betyder och vad kan man göra om man blir utsatt.

Seterra/ geografispel The game Europa: länder is available in the following languages: Seterra finns även som app för Android, iPhone och iPad ! I appen kan du följa dina egna framsteg via topplistorna, du kan spela utan internetförbindelse och du slipper se reklam! (Androidversionen finns både i en betalversion utan reklam och i en reklamfinansierad gratisversion). Seterra är ett gratis geografispel som lär dig länder och huvudstäder i hela världen. Detta är onlineversionen som är skriven i HTML5 och fungerar i den senaste versionen av de flesta webbläsare, t ex Safari, Firefox och Google Chrome, samt Internet Explorer 9 och senare. Sökord: Blindkarta, spel, utbildningsspel, kartspel, geografi, prov, test, kartövningsprogram, online, samhällsorientering, läxa

Studiematerial Det pedagogiska materialet är indelat i två olika nivåer: grundläggande och fördjupande. Materialet är gratis, kan beställas i klassuppsättningar och hålls ständigt aktuellt. Allt tryckt material finns också som pdf och kan laddas ner för eget bruk. Grundläggande Riksdagen en kort vägledning handlar om riksdagens roll i samhället. Seriehäften Tecknade serier om hur man kan påverka politiska beslut, demokrati och om samhällets inkomster och utgifter.Beställ eller ladda ned seriehäften Webbspelet Rixdax Rixdax är ett webbspel som ger eleverna grundläggande kunskaper om riksdagens arbete och möjlighet att testa vad de kan. Fördjupning Vi erbjuder fyra studiehäften som fördjupar kunskaperna om riksdagen. Därför demokrati Demokrati handlar om alla människors lika värde och rättigheter och om möjligheten att vara med och bestämma. Sveriges fyra grundlagar För att ett samhälle ska fungera behövs det spelregler. Arbetet i kammare och utskott Makten under kontroll Demokrativerkstaden i klassrummet

Konstverk som källa Med konstens hjälp kan du studera stadens utveckling. Särskilt viktiga är de äldre konstverken, de som gjordes innan det fanns fotografier. Tillsammans med kartor, fotografier och föremål kan de berätta om Stockholms omvandling och hur den har inverkat på människors liv i staden. Små detaljer kan avslöja oanade sammanhang och bidra till att vår kunskap om Stockholm ökar. När du vill använda konstverk som historisk källa ska du tänka källkritiskt. Det är viktigt att komma ihåg att konstverk kan tolkas på olika sätt och att ingen tolkning är absolut. Vädersolstavlan från år 1535 (kopia från 1636). Where Children Sleep photographs from around the world | Daily Mail Online Photographer James Mollison travelled around the world to capture children's bedrooms The project, Where Children Sleep is set to highlight children's rights across the globeChildren, and their bedrooms, come from all over the world, from China to the U.S. to Brazil By Sara Malm Published: 10:30 GMT, 3 April 2014 | Updated: 14:43 GMT, 3 April 2014 The difference between east and west, rich and poor becomes stark when looking at how our children sleep at night. Where Children Sleep, a project by photographer James Mollison, is set to highlight children’s rights by contrasting the different living situations for young people across the globe. We meet nine-year-old Dong from China who sleeps underneath a poster of Chairman Mao with his parents and sister; Roathy, eight, from Cambodia who lives on a rubbish tip; Kaya, four, from Tokyo, whose mother makes her at least three new dresses a month; and Indira from Nepal who has worked in the local granite quarry since the age of three.

Dikter, meningar, texter och berättelser fixas Alla elever i åk 2 har fått egna läsfixare att använda när vi läser och jobbar med texter. Den senaste tiden har det arbetats flitigt utifrån En läsande klass-materialet med dikter av bl.a. Fröding och Strindberg. Ord har samlats på vår detektivtavla. Det märks att nu när vi har arbetat med lässtrategier i helgrupp har eleverna blivit välbekanta med läsfixarna och vet hur de ska användas. En dikt om trädgårdslandet var lagom att börja med. När eleverna hade arbetat i grupper samtalade vi gemensamt kring dikten. Jag tror att checklistan som de också hade med sig gjorde det ännu tydligare. Ungefär samma förfarande som ovan har jag när jag kollar av en grupp i taget och att alla kan använda sig av lässtrategier. Dikten Trädgårdslandet handlar om en blommas utveckling från frö tills den vissnar. I SO:n handlar ämnet just nu om Bibelns skapelseberättelse. Vi fyllde i en VÖL-tabell utifrån vad eleverna redan visste och vad de önskade veta innan läsningen satte igång.

Världshaven, Om haven Om haven Du kanske har hört påståendet att människan vet mer om månen än havsdjupen. Det låter konstigt eftersom månen ändå är ute i rymden och haven runt omkring oss, men det är faktiskt sant. Haven täcker hela 7/10, 70-71%, av jordens yta. Det är en hel del att utforska. Dessutom har vi först under senare halvan av 1900-talet kunnat tillverka maskiner som kan hålla oss vid liv när vi reser ner i havsdjupen. Vi kan förstås inte veta hur det ser ut på bottnarna bara genom att titta på havsytan, men i haven finns det både enorma bergskedjor och avgrundsdjupa klyftor. Varje år hittas nya arter av växter och djur i världshaven. Djurplankton tillhör de ryggradslösa livsformerna. Fiskarna är ett mycket gammalt släkte djur och de första i jordens utveckling som hade skelett. De lever också på lite olika sätt. Fiskar i varmare vatten har oftast skarpa, vackra färger och syns mycket väl i de solupplysta haven. Det finns också däggdjur som är helt anpassade till ett liv i haven.

Related: