background preloader

Lag och rätt

Historia - vad var det nu vi läste om sist? Nu är det dags att jobba vidare med historia och det här ska vi göra lektionen måndagen den 1/12. Det är ett bra tag sedan nu och det behövs nog friska upp minnet lite. Det ska ni få göra tillsammans genom att se filmer, läsa inlägg här på bloggen och läsa era kommentarer på inläggen. När ni gör det ska ni samla information på en tankekarta som vi sedan kommer att jobba vidare med. Dagens uppdrag på lektionen är: 1. Historiepolisen: Gustav Vasa Så byggdes Stockholm - Senmedeltid och Vasatid 1470-1570 2. De här länkarna hjälper er att hitta rätt bland alla inläggen på bloggen: Birger Jarl Här finns filmer. Uppfinningar Vi avslutar temat historia Medeltiden och Vasatiden I det här inlägget finns mycket information. Heliga Birgitta Utgrävning Vi pratade om källor och vilka som är trovärdiga. Använd gärna böckerna och leta efter mer fakta! 3.

Livets Lotteri Var skulle du hamna om du föddes på nytt och hur skulle ditt liv se ut? Snurra på hjulet i Livets Lotteri så får du veta. Enligt statistiken har du bara 0,08 procents chans att födas i Sverige och du hamnar sannolikt i ett land med fler problem än där du vuxit upp. Livets Lotteri vill visa på hur olika situationen är för barn i världens alla länder. Likaså hur viktigt det är att tänka långsiktigt när man kämpar för att skapa bestående förbättringar för barn världen över. Utforska ditt nya land – Vi vill ge människor en inblick i hur olika förutsättningar man har som barn beroende på var man föds. Kopplad till Facebook Livets Lotteri är tätt sammankopplat med Facebook och Twitter för att kampanjen ska vara lätt att sprida och för att öka kunskapen om Rädda Barnen. Pröva ett nytt liv i Livets Lotteri Var föds du någonstans den här gången? Inspirationsmaterial för läraren Till toppen

Världens 15 största länder Publicerad 25 augusti 2012 i Människan Vilket land på jorden är egentligen störst till ytan? Ett land är ett geografiskt område med en självständig politisk styrning. 15. Indonesien består bara av öar, närmare bestämt över 17 500 stycken. 14. Av Mexikos 113 miljoner invånare är det alltid några som är på väg in i USA. 13. Saudiarabien är det största landet i Mellanöstern och utgör det mesta av den Arabiska halvön. 12. Grönland var en dansk koloni mellan åren 1721-1953 och sedan en dansk amt (ungefär: län) mellan åren 1953-1979. 11. Demokratiska republiken i Kongo, tidigare känt som Zaire, även känt som Kongo-Kingshasa, är Afrikas näst största land. 10. Världens 10:e största land och Afrikas största land är Algeriet. 9. Kazakstan är inte bara Borats hemland utan även världens 9:e största land, och världens största land som helt är omgivet av landgränser. 8. Det näst största landet i Sydamerika är Argentina. 7. 6. 5. 4. 3. Kina är det land i världen med flest invånare - 1,3 miljarder. 2.

Gapminder: Unveiling the beauty of statistics for a fact based world view. Konstverk som källa Med konstens hjälp kan du studera stadens utveckling. Särskilt viktiga är de äldre konstverken, de som gjordes innan det fanns fotografier. Tillsammans med kartor, fotografier och föremål kan de berätta om Stockholms omvandling och hur den har inverkat på människors liv i staden. Små detaljer kan avslöja oanade sammanhang och bidra till att vår kunskap om Stockholm ökar. När du vill använda konstverk som historisk källa ska du tänka källkritiskt. Det är viktigt att komma ihåg att konstverk kan tolkas på olika sätt och att ingen tolkning är absolut. Vädersolstavlan från år 1535 (kopia från 1636).

Seterra/ geografispel The game Europa: länder is available in the following languages: Seterra finns även som app för Android, iPhone och iPad ! I appen kan du följa dina egna framsteg via topplistorna, du kan spela utan internetförbindelse och du slipper se reklam! (Androidversionen finns både i en betalversion utan reklam och i en reklamfinansierad gratisversion). Seterra är ett gratis geografispel som lär dig länder och huvudstäder i hela världen. Detta är onlineversionen som är skriven i HTML5 och fungerar i den senaste versionen av de flesta webbläsare, t ex Safari, Firefox och Google Chrome, samt Internet Explorer 9 och senare. Sökord: Blindkarta, spel, utbildningsspel, kartspel, geografi, prov, test, kartövningsprogram, online, samhällsorientering, läxa

Världshaven, Om haven Om haven Du kanske har hört påståendet att människan vet mer om månen än havsdjupen. Det låter konstigt eftersom månen ändå är ute i rymden och haven runt omkring oss, men det är faktiskt sant. Haven täcker hela 7/10, 70-71%, av jordens yta. Det är en hel del att utforska. Dessutom har vi först under senare halvan av 1900-talet kunnat tillverka maskiner som kan hålla oss vid liv när vi reser ner i havsdjupen. Vi kan förstås inte veta hur det ser ut på bottnarna bara genom att titta på havsytan, men i haven finns det både enorma bergskedjor och avgrundsdjupa klyftor. Varje år hittas nya arter av växter och djur i världshaven. Djurplankton tillhör de ryggradslösa livsformerna. Fiskarna är ett mycket gammalt släkte djur och de första i jordens utveckling som hade skelett. De lever också på lite olika sätt. Fiskar i varmare vatten har oftast skarpa, vackra färger och syns mycket väl i de solupplysta haven. Det finns också däggdjur som är helt anpassade till ett liv i haven.

Natsmarta

Related: