background preloader

Lag och rätt

Historia - vad var det nu vi läste om sist? Nu är det dags att jobba vidare med historia och det här ska vi göra lektionen måndagen den 1/12. Det är ett bra tag sedan nu och det behövs nog friska upp minnet lite. Det ska ni få göra tillsammans genom att se filmer, läsa inlägg här på bloggen och läsa era kommentarer på inläggen. När ni gör det ska ni samla information på en tankekarta som vi sedan kommer att jobba vidare med. Dagens uppdrag på lektionen är: 1. Historiepolisen: Gustav Vasa Så byggdes Stockholm - Senmedeltid och Vasatid 1470-1570 2. De här länkarna hjälper er att hitta rätt bland alla inläggen på bloggen: Birger Jarl Här finns filmer. Uppfinningar Vi avslutar temat historia Medeltiden och Vasatiden I det här inlägget finns mycket information. Heliga Birgitta Utgrävning Vi pratade om källor och vilka som är trovärdiga. Använd gärna böckerna och leta efter mer fakta! 3.

Utsatt för brott - Brottsrummet Ungdomar är en utsatt grupp för till exempel nättrakasserier, mobilstöld, rån och gatuvåld. En Brå-undersökning från 2013 där skolelever i årskurs nio berättat om sina erfarenheter visar att en tredjedel av alla niondeklassare har blivit bestulna, en femtedel har utsatts för våld och en tiondel har blivit hotade. Brottsoffer De som begår brott mot unga är ofta andra ungdomar. Men även många barn utsätts för brott hemma. Nätet är också en vanlig plats att bli hånad och hotad på. Du kan läsa mer om ungas rättigheter vid brott på Brottsoffermyndighetens webbplats för unga: jagvillveta.se Viktigt att polisanmäla Det är bra att polisanmäla ett brott så fort som möjligt, det underlättar ofta för att hitta bevis. Polisen är alltid skyldig att ta emot din anmälan. Stöd och hjälp När man blivit utsatt för ett brott kan man må väldigt dåligt. Det finns brottsofferjourer på många platser i landet. Andra som man kan vända sig till är en ungdomsmottagning, skolhälsovården eller en vårdcentral.

Världens 15 största länder Publicerad 25 augusti 2012 i Människan Vilket land på jorden är egentligen störst till ytan? Ett land är ett geografiskt område med en självständig politisk styrning. 15. Indonesien består bara av öar, närmare bestämt över 17 500 stycken. 14. Av Mexikos 113 miljoner invånare är det alltid några som är på väg in i USA. 13. Saudiarabien är det största landet i Mellanöstern och utgör det mesta av den Arabiska halvön. 12. Grönland var en dansk koloni mellan åren 1721-1953 och sedan en dansk amt (ungefär: län) mellan åren 1953-1979. 11. Demokratiska republiken i Kongo, tidigare känt som Zaire, även känt som Kongo-Kingshasa, är Afrikas näst största land. 10. Världens 10:e största land och Afrikas största land är Algeriet. 9. Kazakstan är inte bara Borats hemland utan även världens 9:e största land, och världens största land som helt är omgivet av landgränser. 8. Det näst största landet i Sydamerika är Argentina. 7. 6. 5. 4. 3. Kina är det land i världen med flest invånare - 1,3 miljarder. 2.

BOJ - Brottsofferjouren Konstverk som källa Med konstens hjälp kan du studera stadens utveckling. Särskilt viktiga är de äldre konstverken, de som gjordes innan det fanns fotografier. Tillsammans med kartor, fotografier och föremål kan de berätta om Stockholms omvandling och hur den har inverkat på människors liv i staden. Små detaljer kan avslöja oanade sammanhang och bidra till att vår kunskap om Stockholm ökar. När du vill använda konstverk som historisk källa ska du tänka källkritiskt. Det är viktigt att komma ihåg att konstverk kan tolkas på olika sätt och att ingen tolkning är absolut. Vädersolstavlan från år 1535 (kopia från 1636).

De stora frågorna Fick en så härlig kommentar på min blogg igår, så här skrev ”Lisa”: ”Hej! Jag har ganska nyligen hittat din blogg och jag vill säga till dig att du står helt klart i en klass för sig! Framförallt blir jag så glad när jag får frågor av er som läser bloggen. ”De stora frågorna” är ett begrepp som jag plockat från Göran Svanelid och Big5. Förmågorna som lyfts fram i kunskapskraven är de förmågor som ingår i Big5. På samma sätt som förmågorna synliggör kunskapskraven så hjälper de stora frågorna till med att synliggöra det centrala innehållet för eleven. Många talar om att det finns en motsättning mellan ”förmågetänk” och centralt innehåll/fakta, men jag tänker tvärtom! När jag sätter mig och gör en planering inför ett nytt arbetsområde så går jag igenom det centrala innehållet. Vi i SO gruppen på Östergårdsskolan har tillsammans arbetat fram en grovplanering inför terminsstart, med arbetsområdet ”Valet är ditt”. Lycka till :)

Världshaven, Om haven Om haven Du kanske har hört påståendet att människan vet mer om månen än havsdjupen. Det låter konstigt eftersom månen ändå är ute i rymden och haven runt omkring oss, men det är faktiskt sant. Haven täcker hela 7/10, 70-71%, av jordens yta. Det är en hel del att utforska. Dessutom har vi först under senare halvan av 1900-talet kunnat tillverka maskiner som kan hålla oss vid liv när vi reser ner i havsdjupen. Vi kan förstås inte veta hur det ser ut på bottnarna bara genom att titta på havsytan, men i haven finns det både enorma bergskedjor och avgrundsdjupa klyftor. Varje år hittas nya arter av växter och djur i världshaven. Djurplankton tillhör de ryggradslösa livsformerna. Fiskarna är ett mycket gammalt släkte djur och de första i jordens utveckling som hade skelett. De lever också på lite olika sätt. Fiskar i varmare vatten har oftast skarpa, vackra färger och syns mycket väl i de solupplysta haven. Det finns också däggdjur som är helt anpassade till ett liv i haven.

Film; Människors olika förutsättningar Välkomna till nästa kurs som tillhör ämnet Geografi. Men denna gång handlar det inte om att lära sig städer, länder, bergarter eller om olika vulkaner, nej denna gång ska vi lära oss mer om människors olika förutsättningar i världen vi lever i. Varför är förutsättningarna så olika? Ta del av planeringen innan kursen startar. Planeringen hittar ni här: Människors olika förutsättningar Hemma: * Titta på flippen nedan. * Skriv ner minst två tankar/funderingar/frågor/saker du reagerade på under tiden du tittar på flippen. I skolan: * Utifrån era tankar och funderingar bygger vi en tankekarta och skapar en förförståelse kring ämnet. * Vad vet vi redan innan kursen om rika och fattiga länder? Natsmarta

Related: