background preloader

Maktfaktorn - en webbplats om demokrati

Maktfaktorn - en webbplats om demokrati

http://www.ur.se/maktfaktorn/#/

Related:  Tips & idéerSverige är multikulturellt, demokrati och värdegrundsfrågorMänskliga rättigheterSvenskaMATERIAL

Beställ skolmaterial Här hittar du undervisningsmaterial som går att ladda ner eller beställa från oss. Låt dig inspireras av filmer, spel med mera och sätt fart på diskussionerna i klassrummet och förskolan. Flykten slutar här Könsstympning - omskuren tjej Att ha varit med om det som brukar kallas för könsstympning kan påverka både ens kropp och hur man mår, men det behöver inte göra det. En del vet inte ens om att något har gjorts med deras kön. Eftersom att de inte har några besvär eller deras kön till utseende inte skiljer sig från andra tjejers. Varför utförs könsstympning? Könsstympning är en mycket gammal tradition och är inte kopplat till någon särskild religion. Det förekommer inom vissa grupper över hela världen. s arbetsmaterial I arbetsmaterialet har vi samlat övningar som hjälper dig att på ett enkelt och systematiskt sätt erövra talekonsten. I lärarhandledningen får du som pedagog en kort sammanfattning av retorikens historia och tips på hur du kan använda partesmodellen – en arbetsgång för talare – tillsammans med dina elever. Materialet passar lika bra för den nyfikna, pratglada 9-åringen som för den tonårstysta 14-åringen. Du anpassar enkelt materialet efter just dina elever och era förutsättningar.

ASL – språklekar och motorikövningar istället för bokstavsformande Publicerad av Charlotte Christoffersen Vi är just nu inne i ett skifte när det handlar om läs- och skrivinlärning i skolan. Om 10 år kommer det vara helt främmande för oss hur vi fram till nu har tänkt att det ska gå till. Det tror Carola Rehn-Lindberg som träffade 60 pedagoger i Malmö som vill använda sig av skriv- och läsinlärningsstrategin ‘Att Skriva sig till Läsning’ på dator (ASL) när de tar emot nya barn inför höstterminen. Utanförskap gör unga killar till lätta offer för jihadistgrupper För att hindra att fler svenska grabbar väljer att kriga för extrema organisationer måste skolan få ett tydligare uppdrag att arbeta med värderingsfrågor. Men vi behöver också ge Säpo rätten att hindra ungdomar som misstänks lämna Sverige för att kriga för terrorstämplade organisationer, skriver Robert Hannah (FP). Vi växte upp på samma gata i Tynnered. Lekte på samma lekplatser.

Fakta om kvinnlig könsstympning Många ämnen som länge betraktats som känsliga, heliga eller tabubelagda omvärderas nu kritiskt och objektivt. Ett av dessa ämnen är kvinnlig könsstympning. Könsstympning av flickor förekommer på många håll runt om i världen, från Indonesien i öst till Peru i väst. Vanligast är dock sedvänjan i Afrika. UNICEF uppskattar att mer än 130 miljoner flickor och kvinnor som lever idag har utsatts för någon form av könsstympning, i de 29 länder i Afrika och Mellanöstern där sedvänjan är främst förekommande (1). Vad är könsstympning?

50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok?

Studiematerial Det pedagogiska materialet är indelat i två olika nivåer: grundläggande och fördjupande. Materialet är gratis, kan beställas i klassuppsättningar och hålls ständigt aktuellt. Allt tryckt material finns också som pdf och kan laddas ner för eget bruk. Till materialet finns frågor och övningar. Grundläggande

SO - Fröken Helena Vårterminen 2014: Maj-juni: Framöver kommer vi att ägna tiden åt Medeltiden! Vi kommer också att se Lilla aktuellt skola och diskutera nyheter! April: Vecka 15 har vi redovisningar om Lag och rätt. ”Vi punkterar de vanligaste myterna om invandringen” FN-dagen mot rasism. Politikerna flyr ansvar. Invandringen leder inte till lönedumpning, ekonomiska förluster eller mer brott. Att så många tror tvärtom är katastrofalt: forskning punkterar myt efter myt. Diskussionen borde handla om bättre integration, inte hur vi stryper invandringen, skriver initiativtagarna bakom nätverket ”Oss alla”.

Dokumentär om den Nordkoreanska armén. Sett från ett nordkoreanskt perspektiv Vetenskap / Forskning Även om missbrukare som är beroende av metamfetamin blir rehabiliterade är det vanligt att de faller tillbaka i gamla mönster. Oftast är minnet av drogens effekt så pass starkt att det blir svårt att stå emot frestelsen och ett återfall blir ett faktum. Nu har forskare kommit på ett sätt att radera minnet av metamfetamin hos möss.

Related:  Sveriges styrelseskickSamhällskunskap