background preloader

Förintelsen

Facebook Twitter

Alla Människor! Film: De mänskliga rättigheterna på 2 minuter Filmen berättar om vad FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är och hur de kom till.

Alla Människor!

Se filmen! Om filmen Den här filmen berättar kortfattat och övergripande om vad FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är och hur de kom till. Filmen kan visas som en uppstart inför arbete med mänskliga rättigheter och är en bra början om du vill arbeta med alla delarna i materialet Alla människor! Om du pratar om mänskliga rättigheter för första gången med din klass kan du börja med att fånga upp deras tankar och kunskaper om ämnet. /articles/27723?fbclid=IwAR0eU1B3VZnuujrf08zNzMLWUP2fFNPmiGzCRiCWgtafSCTIT5JZ8rnkJUw. När tyskarna anföll Polen den 1 september 1939 så blev det starten för andra världskriget.

/articles/27723?fbclid=IwAR0eU1B3VZnuujrf08zNzMLWUP2fFNPmiGzCRiCWgtafSCTIT5JZ8rnkJUw

Att samla upp judar i getton var en av de första sakerna som gjordes. För att kunna sätta ”Generalplan öst” i rullning så började nazisterna bygga koncentrationsläger. Planen var att göra en etnisk rensning av polacker, romer, judar samt handikappade och homosexuella. Redan 1933 så byggdes det första koncentrationslägret där politiska fångar placerades. Byggnationen av nya koncentrationsläger var i full gång mellan 1937 och 1939. Källa: Youtube Under kriget så hade tyskarna stort behov av arbetskraft inom industrin, varpå att fångarna fick arbeta i någon av tyskarnas alla fabriker. Auschwitz delades in i tre delar, där Auschwitz II var ett rent dödsläger. Vita bussarna Vita bussarna skickades vid krigets slut av den svenske greven Folke Bernadotte. Källa: Håkan Dahlström Någonstans mellan 15 000 – 30 000 människor räddades av vita bussarna. Bland dom räddade ska minst 4000 judar ha funnits. Anne Franks dagbok, del 1 av 5 15 september kl 10.45 - Drama för unga.

Barnradion Sveriges Radio - Inlägg. Watch - Upptäck. Watch - Upptäck. BuzzFeed Video - the power to live and forgive. En jämlik värld - Han räddade 669 barn från Förintelsen –... Det vänder sig i magen av SD:s... - SD är lika med rasister. Raoul Wallenberg. Barnen som överlevde Förintelsen: Ruth Rogoff - UR Skola. 13 bilder som visar varför vi aldrig får glömma Förintelsen. I dag är det 72 år sedan Auschwitz befriades och nazisternas brott blev kända för världen.

13 bilder som visar varför vi aldrig får glömma Förintelsen

Sex miljoner judar dödades under Förintelsen – men även romer, homosexuella och funktionsnedsatta mördades. I bildspelet ovan finns 13 bilder som visar varför vi aldrig får glömma nazisternas brott. Den 27 januari 1945 når Sovjetunionens trupper fram till koncentrationslägret Auschwitz i nuvarande Polen. De väntar sig hårt motstånd från tyskarna, och rör sig försiktigt fram mot taggtråden som omringar lägerkomplexet.

Men nazisterna har redan tagit till flykten. Kvar finns hundratals lik och 7 000 fångar som är för sjuka eller svaga för att följa med. – Det var svårt att titta på dem. LÄS MER: Göran Rosenberg: ”Så blev Förintelsen möjlig” Förintelsen krävde miljontals offer I lägret hittar han och hans kamrater 370 000 kostymer och 837 000 kvinnokläder. Det omvärlden tidigare bara anat omfattningen av, rullas nu upp i all sin groteska grymhet. Han räddade 669 barn under förintelsen… Och han vet inte om att de sitter bredvid honom. 71 bilder som visar varför vi inte får glömma förintelsen.

Judar, romer, homosexuella, handikappade, polacker och politiskt- eller religiöst oliktänkande dödades systematiskt av nazisterna under förintelsen.

71 bilder som visar varför vi inte får glömma förintelsen

Nästan elva miljoner människor, varav sex miljoner judar, mördades. Uppskattningsvis dog det 1,1 miljoner i Auschwitz. LÄS MER: 10 punkter där FN tycker att Sverige inte följer de mänskliga rättigheternaI dag 27 januari är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. En dag som påminner oss om att vi aldrig någonsin får glömma det som hände för 70 år sedan. Trots minnena från andra världskriget är högerextrema krafter på frammarsch i dagens Europa. I en rapport från FN får Sverige får svidande kritik, bland annat för att högerextrema ökar sin aktivitet, att hatbrotten ökar samt att kränkningar mot minoriteter blir allt vanligare.

Han räddade 669 barn under förintelsen… Och han vet inte om att de sitter bredvid honom. Brev från första världskriget: Thierry i Frankrike - UR Skola. Han räddade 669 barn under förintelsen… Och han vet inte om att de sitter bredvid honom. Facebook. Alla Människor! Film: De mänskliga rättigheterna på 2 minuter Filmen berättar om vad FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är och hur de kom till.

Alla Människor!

Se filmen! Om filmen Den här filmen berättar kortfattat och övergripande om vad FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är och hur de kom till. Filmen kan visas som en uppstart inför arbete med mänskliga rättigheter och är en bra början om du vill arbeta med alla delarna i materialet Alla människor! Om du pratar om mänskliga rättigheter för första gången med din klass kan du börja med att fånga upp deras tankar och kunskaper om ämnet. Fråga till klassen: Vad tänker ni på om jag säger mänskliga rättigheter? Se filmen tillsammans.Låt klassen återberätta och kommentera filmens innehåll.Fyll i med mer information om FN:s Allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna. Auschwitz-Birkenau Virtual Tour - Auschwitz-Birkenau - Wirtualne zwiedzanie.