background preloader

Källkritik

Facebook Twitter

Klassiska fotobluffar och bildmanipulation. Hem - Statens medieråd. Tool Leily - Shaza طول ليلى - شذى. Viralgranskaren. Gmail. Åk 4 Historia - Vikingatiden. Ansvarig: Cecilia Hulin När: Ht 2013 v.42-03 Frågeställning (och följdfrågor) Vi har använt oss av VT-rutinerna Creativ Question där eleverna fått svara på postitlappar: Vad handlar historia om?

Åk 4 Historia - Vikingatiden

Några av elevernas svar: För mig är det kunskap och vetenskap, urtid, en berättelse om något som hänt, kan vara gamla smycken, något som har hänt för tusen år sedan eller igår, allt som hänt blir historia, en bok, stenåldern, bronsåldern och järnåldern, roligt men ganska svårt, saker som är gamla, forntiden, något som hänt människan, slaveri, krig, gravar, hus.

Vi fortsätter tränga ännu mer in i reflektionens värld genom använt oss av en VT-rutin Think - Puzzel - Explore (tänk-klura-undersök) där vi vill ta reda på vilka förkunskaper vi har och vad vi vill veta mer om gällande vikingarna? Vad tror du att du vet om vikingarna? Hur kan du ta reda på mer om dina funderingar eller frågeställningar? Förankring i kursplanens syfte - Förmågor vi utvecklar i detta projekt Historia Religion Svenska Bild Musik. Saxos Rejse – webbaserat spel om medeltidshistoria och källkritik. Idag är det premiär för Saxos Rejse, ett kostnadsfritt webbaserat datorspel som tagits fram för Historiens Hus i danska Ringsted.

Saxos Rejse – webbaserat spel om medeltidshistoria och källkritik

Idén till spelet kommer från Randi Hærup Poser och Julie Siv Jacobsen, som tidigare studerat kommunikation vid Roskilde Universitet. De skapade ett rollspel kring dansk medeltidshistoria som en del i sitt examensarbete och ville överföra det till den digitala verkligheten. Historiens Hus nappade på idén och fick förra året ett miljonbidrag från Kulturministeriet via UNI-C som gjorde det hela möjligt. Handlingen i spelet utspelar sig 1180, när Valdemar den store var kung över det vidsträcka danska riket. Han vann tronen i mitten av 1100-talet, efter en hård kamp med sina två bröder Svend och Knud, och nu var han kung sedan 27 år tillbaka. Syftet är att visa omvärlden att Danmark förtjänar att vara ett självständigt land, utan band till det tyskromerska riket. Spelet har testats av elever som tillhör målgruppen, och idag är det alltså skarpt läge.

Spel om källkritik - Spel om källkritik. Lektionsbanken: Tio källkritiska övningar - Stockholmskällan. Källkritik. Varje övning innebär att du ska ta ställning till ett antal alternativ.

Källkritik

Ett eller fler alternativ är rätt. Övning 1 En dag vintern 1985 kunde de svenska tidningsläsarna ta del av följande dramatiska skildring: En främmande man hade rusat in i en villa någonstans på den svenska landsbygden, skjutit ner man och hustru med pistol och därefter rusat från platsen. Parets tonåriga dotter hade bevittnat dådet och ringt efter hjälp. I tidningarna publicerades långa artiklar om den brutalt krossade familjeidyllen och spekulationer om vem den bestialiske mördaren kunde vara.

En journalist med bakgrund som bland annat kriminalreporter hade en annan förklaring. Efter en vecka dök det upp en notis i en del tidningar om att mordet nu varuppklarat. Vilka källkritiska påståenden stämmer in på berättelsen? A. B. C. A. Övning 2 1989 var ett dramatiskt år i Europas historia. I Rumänien startade förändringen med demonstrationer i staden Timisoara men utvecklades till ett blodigt inbördeskrig. A. B. C. Övning 3. Lathund i källkällkritik på internet. Vem har gjort webbsidan?

Lathund i källkällkritik på internet

Är det en myndighet? Är det en organisation? Är det ett företag? Är det en privatperson? Är det någon som kan ämnet? Varför är webbsidan gjord? För att informera om något? Hur ser webbsidan ut? Har den kontaktinformation? Kan du få information från andra ställen? Har du jämfört med vad du redan vet? Beställ eller ladda ner checklistan för källkritik Beställ eller ladda ner checklistan som affisch. Media Smart – läromedlet för källkritik, reklam och media - Gratis i Skolan.