background preloader

Källkritik

Facebook Twitter

Källkritik mall 2014. Activities for ESL/EFL Students (English Study) Vinklade bilder. Relationer på nätet – anonymitet. Vårt samhälle bygger på öppenhet och att vi ska få uttrycka oss.

Relationer på nätet – anonymitet

Det regleras i grundlagen under yttrandefriheten. I tidningsartiklar står det alltid vem som skrivit den, vi presenterar oss med namn och gärna bild. I vissa sammanhang är det ok att vara anonym. Frågan är när och i vilka sammanhang? Ta ställning: Nedan finns ett antal olika individer som gjort sig anonyma genom att gömma sitt ansikte. Brandmandeltagare i demonstrationstågfotbollssupporterpolislärare på högstadietläkarejournalistelevassistentpopstjärnapolitiker Diskutera: När ni är klara ska ni jämföra era svarsalternativ ovan i de grupper ni sitter i. Fortsatt diskussion: Finns det några problem med anonymitet i en demokrati?

I de flesta sammanhang vill vi veta vem som sagt vad, t ex om vi vill veta om vi kan lita på källan. Finns det sammanhang då det är oviktigt att veta varifrån information kommer? Sist men inte minst känner ni till begreppet meddelarfrihet? Materialet ovan kommer från MIK-rummet. Relationer på nätet. Arbetsområdet med källkritik fortlöper och nu går vi vidare till våra relationer på nätet.

Relationer på nätet

Lyssna: Vi börjar med att lyssna på en poddcast som är 12 min lång här, som handlar om näthat och dess begrepp. De nämner Instagrammålet i podden och mer om det kan du läsa här. Diskussion: Efter podden kommer ni få diskutera några uppföljningsfrågor i grupp: Vad är den främsta orsaken till att ungdomar lägger ut bilder med kränkande kommentarer på andra ungdomar på Instagram och Facebook? Fallbeskrivning: Du ser en bild på en klasskamrat som hängs ut med kränkande kommentarer om att hon har sexuella relationer och tar droger. Gilla inlägget? Fundera vidare om någon eller några av följande faktorer skulle förändra din reaktion och ditt sätt agera: Gruppuppgift: Vi går gemensamt igenom vad ni kommit fram till i helklass. Frågorna till materialet ovan hittar ni på MIK-rummet. Mitt öppna klassrum. Förmågor: källkritik, samtala, lyssna Att göra: 1.

Mitt öppna klassrum

Säkerhet på Facebook Vi kommer ägna lektionen denna gången åt att diskutera inlägg som delas på Facebook. Här är man källkritisk mot dem och vad skriver de egentligen? 2. Vi kommer använda oss av några artiklar som diskussionsutgång. Vad sa du att jag delade? Ica-kupongen är falsk Facebookgrupper med falska syften Fejkad mordhistoria Skyddad kvinna röjdes Tio Facebooklögner Anonymiteten rubbas på facebook Här kan du kolla upp en sida är säker att gå in på Vårt samhälle bygger på öppenhet och att vi ska få uttrycka oss. Källkritik. Förmågor: källkritik, samtala, lyssna Att göra: 1.

Källkritik

Filmklipp Denna veckan kommer vi fortsätta källkritiken genom att titta på vinklade budskap. Att vinkla ett budskap utifrån ett och samma råmaterial är lätt beroende på vem du vill väcka sympati för. I den första klippet nedan ser vi materialet klippt ur pro-israeliskt perspektiv. I det andra klippet har materialet klippts ihop till en pro-palestinsk film. Här finner du klippen. Här kan du läsa mer om konflikten. 2. Vilken film är egentligen den ”sanna”? Så här gjorde de filmen. 3. Vi tittar en gång till utan ljud. Vad ser du? 4. En journalist lyder under yrkesregler som du kan läsa mer om här. Dock ser vi idag många exempel på hur en tidning vill sälja så många exemplar som möjligt av sin upplaga. Vi inleder detta genom att titta på en film om hur pressen vinklade det som hände på Utöya. Vi kommer också titta på hur artiklar idag vinklas med det som händer med ebola och ubåtarna i Stockholms skärgård.

Förmåga: källkritik, samtala, lyssna. Bli en schysst stjärna på nätet - Lektionsmaterial kring nätetikett. I arbetet med internet och webbpublicering i skolan så kommer du som lärare i kontakt med frågor som: Hur ska man vara mot andra på nätet, hur ska man "prata" på nätet, vad får och får man inte göra på nätet?

Bli en schysst stjärna på nätet - Lektionsmaterial kring nätetikett

Frågor som rör nät-etikett. På Webbstjärnan har vi tagit fram ett lektionsmaterial som du som lärare kan använda tillsammans med dina elever för att arbeta och prata om frågor som rör just nät-etikett, och ni får verktyg för att bli schyssta stjärnor på nätet. Lektionsövningarna är skapade av Filippa Mannerheim och är tillgängliga under en Creative Commons Erkännande licens.

Du kan ladda ner dem som pdf - Schyssta-stjärnor - här.