background preloader

Historiebruk

Facebook Twitter

Bryderier för Ponny Pålsson och de andra... - SD är lika med rasister. Viralgranskaren - Nej, vikingahjälmarna hade inte horn –... AJ+ - Holocaust + Selfie Culture = 'Yolocaust' Tyrese’s open letter to Donald Trump, comparing him to Adolf Hitler. Tyrese is outraged and incensed — and fearful — of the type of campaign that billionaire baron and Republican presidential front-runner Donald Trump is leading.

Tyrese’s open letter to Donald Trump, comparing him to Adolf Hitler

The R&B singer accuses The Donald of running a campaign that is eerily similar to the totalitarian and fascist dictator and mass murderer Adolf Hitler, and wrote an open letter expressing his sentiments to Trump that is striking. Take a look. What do you think of Tyrese’s open letter to Trump comparing him to one of history’s most notorious mass murderers? Also On Atlanta Daily World: Riksarkivet - Sök i arkiven. SVT:s ”Historieätarna” anklagas för antiziganism efter inslag om ”tattare” Senaste avsnittet av SVT-programmet ”Historieätarna” utspelar sig på 1600-talet.

SVT:s ”Historieätarna” anklagas för antiziganism efter inslag om ”tattare”

I det ska programledarna Erik Haag och Lotta Lundgren föreställa ”tattare” – vilka, enligt medverkande historikern Annika Sandén, var ”ett samlingsnamn på de människor som levde litegrann utanför bondebefolkningen, och urskiljde sig genom sitt sätt att försörja sig och att sätt att leva”. Haag och Lundgren tvingas ta i saker och ting med tygtrasor för att inte vidröra dem, och anses av samhället vara smutsiga. ”Vit fläck i historieböckerna: det var kvinnor som styrde” Nu höjs röster från en rad håll om att synliggöra alla bortglömda kvinnor.

”Vit fläck i historieböckerna: det var kvinnor som styrde”

Musiker protesterar mot en mansdominerad musikhistoria, Ebba Witt Brattström har länge arbetat för att lyfta fram osynliggjorda kvinnliga författare och konstvärlden förundras varje gång en ny kvinnlig konstnär ur det förflutna får ta plats. Är det dags för en omdaning av historien? Ett fokusskifte som breddar och berikar, inte tittar enögt och förminskar? Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spend­rups uttalande om att ”kvinnor historiskt sett inte sysslat så mycket med företagande” ger ny aktualitet åt en fråga som länge har debatterats bland historiker. Det finns numera mycket forskning som visar att kvinnor har drivit både gods och gårdar, bruk och handelshus i flera sekler. Beevor: ”Nej, det här är inte tredje världskriget” Läs även Krigstrummor mullrar åter i Europa och det kryper i mig när jag hör politiker och medier tala om kriget mot Daish (eller Islamiska staten som de själva föredrar att kalla sig) som ett tredje världskrig.

Beevor: ”Nej, det här är inte tredje världskriget”

Ända sedan al-Qaidas attack mot World Trade Centers tvillingtorn har andra världskriget kommit att bli den allmänna referenspunkten för i stort sett alla kriser eller konflikter. Inget kunde vara mer vilseledande. Ungefär tre månader innan kriget i Irak började 2003 bad Financial Times mig att skriva en artikel om varför slaget om Bagdad skulle komma att bli ett nytt Stalingrad. 100 händelser som skakade Sverige. I mitt arbete som universitetslärare har jag ibland låtit studenter rangordna ett tiotal händelser efter deras betydelse.

100 händelser som skakade Sverige

De händelser jag valt ut för bedömning har varit av helt olika karaktär: Jesu födelse, industriella revolutionen, Elvis Presleys död, Sveriges VM-brons i fotboll, uppfinningen av hjulet, och så vidare. Ingen inlämnad lista är identisk med någon annan, men i diskussionen efteråt brukar vi i regel komma överens om att det är vi själva som skapar det förflutna. Det är vi, inte förflutenhetens egna invånare, som avgör vad som ska lyftas fram. Först när nutiden har blivit historia kan vi bedöma om en händelse är ”historisk”, ”dramatisk” eller tillräckligt ”skakande” för att vi skall känna oss berättigade att bruka den typen av ord. Detta är måhända orättvist mot förfäderna, men det kan inte vara annorlunda.

Det finns faktiskt ett gott skäl till detta. Den här listan är ett personligt försök att göra ett snitt tvärs igenom tusen års historia. Dick Harrison. Security Check Required. Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal. Enligt den senaste forskningen var vikingar mycket mer än starka krigiska män.

Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal

Nu ska forskarna studera vikingafenomenet på djupet med hjälp av reenactmentgrupper och 50 miljoner kronor från Vetenskapsrådet. Sara Karnehed Vikingarna levde i Sverige och Norden för ungefär 1 000 år sedan. Historiebruk – Mikaels Skola. För många är historia bara det som sker i ett klassrum, men runt omkring oss finns fullt av kopplingar till historien.

Historiebruk – Mikaels Skola

Allt från gatunamn till reklam och film på TV Historia används i många olika sammanhang i många olika syften. När vi studerar hur och varför historia används kallas det för historiebruk. What Is Mission Us? Mission US is a multimedia project that immerses players in U.S. history content through free interactive games.

What Is Mission Us?

Mission 1: “For Crown or Colony?” Eredo: The Largest City in the Ancient World. What Is Mission Us? Hunger games historiebruk. Var vikingen muslim? Per_Eliasson.pdf. Anders%20W.pdf. Niklas Ericsson. Historiebruket som du ska analysera är Peder Swarts historier om Gustav Vasa nedan fetmarkerat i texten, hämtat från Samband Historia Plus.

Niklas Ericsson

Nedan får du såväl själva historiebruket, den samtida kontexten som den dåtida kontexten. Historiebruk – kreativa övningar. Srebrenicadokumentär upprör. Tv-dokumentären "Staden som offrades", om massakern i Srebrenica 1995, som SVT sände i söndags har väckt protester.

Srebrenicadokumentär upprör

På Facebook har en protestgrupp fått över femtusen medlemmar och på nätet har en protestlista hittills samlat nästan tusen underskrifter. Skälet till protesterna är att det i filmen, producerad av norska NRK, förs fram uppgifter som hävdar att massakern, där bosnienserbiska styrkor dödade femtusen muslimska män, inte var ett folkmord och att de bosniska myndigheterna i Srebrenica bar skulden för händelserna. Historiebruk i film och böcker. Om du väljer en bok eller en film att undersöka kan du använda dig av utdraget ur Clio på Bio av Ulf Zander för att få idéer om hur man kan tänka. Staden som Offrades. Den livsfarliga historien - nationalism och historiebruk i forna Jugoslavien. Den livsfarliga historien är ett pedagogiskt material med övningar och lärarhandledning om bruk och missbruk av historien, om nationalism och hur det kan leda till intolerans, krig och etnisk rensning. Det handlar också om hur man går vidare efter en djup konflikt. Utgångspunkten är den nationalistiska framväxten i forna Jugoslavien under slutet av 1980-talet.

I fokus står folkmordet i Srebrenica i juli 1995. Materialet riktar sig till gymnasiet och består av tre teman: Historiebruk och nationalism, Folkmordet i Srebrenica och Vägen till försoning. Delarna innehåller övningar, rollspel och texter. Lärarhandledning. Den livsfarliga historien - skolmaterial om historiebruk. Seminarium på Forum för Levande Historia Historiebruk med utgångspunkt i forna Jugoslavien.