background preloader

Är det sant?: Källkritik

Är det sant?: Källkritik

https://urskola.se/Produkter/177414-Ar-det-sant-Kallkritik

Related:  källkritikfortbildning skola

Selma Lagerlöf Syfte;Alla elever i klassen har fått till uppgift att skriva ett författar-porträtt i svenskan. Jag valde Selma Lagerlöf. Det jag kände till om henne sedan innan var att hon blev den första kvinnliga författarinnan som fick nobelpriset. Tävlingen Vad är Webbstjärnan? Webbstjärnan är en möjlighet för lärare och elever som finns i den svenska skolan att lära sig mer om internet och utveckla sin digitala kompetens. Webbstjärnan är en del av IIS satsningar för att utveckla internetanvändningen i skolan. I Webbstjärnan skapar elever och lärare webbplatser med anknytning till skolarbetet. Vi ger de som skapar en sajt i Webbstjärnan en valfri .se-adress och en egen webbplats så att lärare tillsammans med sina elever kan arbeta med internet och webbpublicering. Det är en möjlighet för de som arbetar i skolan att få arbeta med internet på skolans och elevernas villkor.

Guide för källkritik Det är genom olika källor som du får reda på saker. En källa kan vara av olika slag: De skriftliga och muntliga källorna berättar om en händelse, medan de materiella kan vara ett fysiskt bevis på att en händelse faktiskt ägt rum. Inom källkritiken skiljer man också på förstahandskällor och andrahandskällor.

Valåret i skolan (del 15): Valaffischer Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. (Grundskolans läroplan, första stycket, sida ett).

Ewas länkar för mellanstadiet Blandat Faktabanken Länkar med frågor och svar inom alla tänkbara ämnen. Forskningsportalen Breven avslöjar hennes liv I ett tidigt brev till väninnan Sophie Elkan skriver Selma Lagerlöf om sin litterära förmåga: ”Den är en enda, lång variation över ordet vilja. Det är verkligen som om ingenting vore mig medfött, utan som om jag skapat min begåvning själv genom att önska fram den. Ja, ärelystnaden är mig nog medfödd och rimmarförmågan, men så knappast något mer. Men om du visste hur dum jag varit och ännu är, så skulle du allt hållit det för tämligen otroligt att en sådan som jag var vid 20 år, kunde bli författarinna vid 30.” Men i andra brev från samma tid visar Selma Lagerlöf större självförtroende.

Lathund i lkällkritik på internet Vem har gjort webbsidan? Är det en myndighet? Är det en organisation? Är det ett företag? Är det en privatperson? Ewas länkar för mellanstadiet Blandat Faktabanken Länkar med frågor och svar inom alla tänkbara ämnen. Forskningsportalen Här finns information för dig som ännu inte börjat i högstadiet men tycker att forskning verkar spännande. De flesta av länkarna på den här sidan handlar om naturvetenskap och teknik. "Selma" går i repris – trots hårda kritiken I dramaserien "Selma", som visas på SVT i kväll, skildras författarinnan Selma Lagerlöfs kärleksliv som homosexuell. När den visades första gången 2008 kom stark kritik, både från kulturpersonligheter och från Selma Lagerlöfs familj - ändå visas den igen utan ändringar. – Det är ett kvalitetsdrama och det var åtta år sedan den gick så vi tyckte att det var läge, säger Susanna Balsvik, planeringschef på SVT. I kväll 18:30 visar SVT dramaserien "Selma", som skildrar författaren Selma Lagerlöfs liv. Serien är en repris från 2008 som när den då sändes väckte starka reaktioner.

Skypa med Vasa Under skypelektionen befinner sig museipedagogen på en plats ni kommit överens om i förväg. Vi håller på i cirka 20 minuter och det är kostnadsfritt, välj mellan: Skype ombord: Museipedagogen är på Vasas övre däck och nere på kanondäck. Ni upplever Vasa inifrån, en plats dit museibesökarna aldrig kommer.

Viralgranskarens varningslista Metro Viralgranskaren är ett initiativ från Metro som sedan 2014 granskat påståenden som sprids på sociala medier för att reda ut om dessa är falska eller sanna. Detta är Viralgranskarens varningslista där vi varnar för webbplatser som sprider eller tidigare spridit falska uppgifter, med motiveringar till varför just dessa sajter finns på listan. Selma Lagerlöfs familj fortsatt kritik till dramaserien En dramatisering av författarinnan Selma Lagerlöfs liv visas på SVT i kväll. Stort utrymme ges här åt hennes liv som homosexuell. När den visades första gången 2008 kom stark kritik från Selma Lagerlöfs familj som menade att den innehöll felaktigheter - ända går den i repris. – Jag tycker att det är tråkigt att den visas igen.

Fejknyhet om vilka som skändat en kyrka i Kristianstad spreds via Makedonien till USA Att gå upp redan före gryningen är en ovana han försöker bli av med. Men är man vaken så är man. Så medan solen börjar glittra i den gemensamma poolen i bostadsområdet The Brittany i Florida, greppar den tidigare datorreparatören Michael sin rullator och går ut till vardagsrummet. Han häller upp lite kaffe och börjar gå igenom flödet.

Related: