background preloader

Serier i undervisningen

Serier i undervisningen

http://serieriundervisningen.se/

Related:  Svenska som andraspråkLäs och skriv!

Gruppträning – boksamtal Att prata böcker tillsammans med kloka medmänniskor är fantastiskt roligt. Och man lär sig så mycket av varandra! De mest intressanta boksamtalen blir det ofta när man inte är riktigt överens eller när boken man läst är lite konstig och svår att förstå. Den magiska dörren -ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Tryck på länken för att ladda ner en utskriftsvänlig version: Den magiska dörren Läs elevexempel på bibblis.se Den magiska dörren är ett romanprojekt för de yngre åldrarna, i syfte att öka skrivlusten och öva på olika moment i svenskämnet. Inspiration har hämtats från boken Stråk av bildspråk (Natur och kultur) och dess populära romanprojekt Huset. Läs gärna denna bok för mer bakgrund och förkovran i idéer om skrivprocesser.

Nya språket lyfter! - följ elevens språkutveckling Nya Språket lyfter! är ett bedömningsstöd i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 1–6 i grundskolan och sameskolan samt för motsvarande årskurser i specialskolan och kan användas i samarbetet med modersmålslärare. Det bygger på löpande observationer i den ordinarie undervisningen. Texttyper Här nedan kommer min vägg för de olika texttyperna med exempel på varje typ av text. Jag gjorde dessa till detta blogginlägg Svenskläraren tolka begreppen genrer respektive texttyper om du vill läsa mer.

Genrepedagogik i åk 2 på Kirsebergsskolan Jenny Olsson Mohammad-Ali och Anette Liuzzi är klasslärare för en stor årskurs 2 på Kirsebergsskolan i Malmö. Båda undervisar språkutvecklande i alla ämnen med hjälp av genrepedagogik. Men det är fler saker som de senaste åren har hamnat i deras metod- och verktygslåda. Anette och Jenny är båda grundskollärare med inriktning på svenska och svenska som andraspråk. Anette har dock utvecklat ett särskilt intresse för matematik. Bildpromenad med Läsfixarna Häromdagen var jag på Skolverket för att diskutera Läslyftet och då var det en pedagog som berättade om hur hon brukar använda bilderböcker för att gå på "bildpromenad". Tillsammans med eleverna läser man bilderna före man läser texten både för att skapa förförståelse och intresse. Begreppet är myntat av Ann-Marie Körling och hon beskriver tillvägagånssättet på sin blogg. Jag tänkte att detta måste jag testa och sagt och gjort så letade jag upp en av våra fina pdfer i "En läsande klass".

Texter att lyssna på inför NpSva9 2010-01-08 11:26 Joakim Wendell Här nedan hittar du texter och uppgifter till ett gammalt nationellt prov. Texterna är i pdf-format, så du behöver Adobe reader för att kunna läsa dem. OBS! fonologisk medvetenhet Låt oss sätta fokus på barns språkutveckling för en stund. Redan under fosterstadiet startar barns språkutveckling eftersom fostret hör mammans röst och språkmelodi inifrån livmodern. När barnet sedan föds finns redan ett antal viktiga förmågor som möjliggör att barnet utvecklar ett språk. Boktips på normbrytande litteratur Snart är sommaren på ingång! Vi efterlyste alla rättviseförmedlarnas bästa tips på böcker och författare som bryter mot normer inför säsongens stora bokslukarläge. In kom rekommendationer på allt ifrån ABC-böcker till romaner, antologier och hashtags på ämnet. Här är hela listan på rättviseförmedlarnas tips på normbrytande litteratur! Agatha ChristieBöckerna om Miss Marple mfl.Aidan Chambers"Dansa på min Grav"Amanda Svensson"Hey Dolly"Ann Leckie"Ancillary Justice"Ann-Christine Magnusson, Lovisa Lesse"Här Kommer UppfinnarJohanna!" Har du hamnat på listan av misstag, har du tips på fler personer som borde stå med här eller vill du uppmärksamma oss på ett namn du inte tycker platsar på listan?

Skolbiblistans wiki - Världsbokdagen Av och till kommer frågor om Världsbokdagen till skolbiblistan. Hanna Johansson och Anette Holmqvist har klistrat in några av tipsen på den här sidan. Börja gärna med att besöka Världsbokdagens webbplats: från skolbiblistan 2016 Vi uppmärksammar Världsbokdagen vid 4 olika tillfällen ( 19, 20, 26 och 28 april): 19 och 20 april bjuder vi in Åk 3 att lyssna på bokjuryn ( alla elever i Åk 4 ca 55 st elever) som berättar om sina favoriter från 2015. Sen får Åk 3 låna dessa böcker. 26 april har vi också ett bokbytarbord för alla på skolan ( Ta med en bok och få två ”nya”). 28 april har vi en tipspromenad för åk F-2 på skolgården, om böcker och biblioteket My Froster, Lillholm/Ekholmskolans bibliotek På Askebyskolan firar vi i dagarna två, tors-fre. Lågstadiet uppmärksammar författaren Sven Nordqvists 70-årsdag genom Findus och Pettson-tema och mellanstadiet uppmärksammar att Roald Dahl skulle ha fyllt 100 år i år genom temat Kalle och chokladfabriken.

Lilla Aktuellt (Du har väl inte missat vår sändningstid? Kl 10 i svtplay - och kl 14.30 i Barnkanalen) Kriminella gäng

Related: