background preloader

Serier i undervisningen

Serier i undervisningen

http://serieriundervisningen.se/

Related:  Källkritik och Creative commons

Så lär du ut faktakoll till eleverna Rykten om att läskiga clowner planerar illdåd har florerat under 30 års tid. Förra hösten tog de ny fart efter att en ursprungligen amerikansk varning spreds på nätet. Nu när halloween närmar sig, och Stephen Kings roman ”Det” med sin skräckinjagande clown blivit film på nytt, verkar det vara dags igen. Att granska fakta innebär att ta reda på så mycket som möjligt. När du ska lära ut faktagranskning till dina elever är det viktigt att både du och de inser att det inte alltid finns ett entydigt svar. Språklekar, språkverktyg Vi har samlat språkstimulerande lekar i en databas dit du kan logga in! Lekarna riktar sig till barn från ett år och uppåt. Genom lek kan du stimulera barnets språkutveckling. Lekarna passar bra för dig som vill ha nya ideér på språkstimulerande lekar och aktiviteter, till exempel i skolan, på dagis, eftis eller hemma om du vill stöda ditt barns språkutveckling.

Skolbanken Här delar pedagoger från hela landet på inspiration i form av tusentals pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar. Du får vara med om du vill, det kostar ingenting att använda Skolbanken eller dess innehåll. Läs mer om Skolbanken » Om Creative Commons licenserna Creative Commons Erkännandecc by Licensen Creative Commons erkännande innebär att du, som upphovsman, tillåter andra att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare på ditt verk, även i kommersiella sammanhang. De som använder dina Creative Commons licensierade verk ska uppge att det är du som är upphovsman, när de använder, bearbetar eller sprider ditt verk. Boktips på normbrytande litteratur Snart är sommaren på ingång! Vi efterlyste alla rättviseförmedlarnas bästa tips på böcker och författare som bryter mot normer inför säsongens stora bokslukarläge. In kom rekommendationer på allt ifrån ABC-böcker till romaner, antologier och hashtags på ämnet. Här är hela listan på rättviseförmedlarnas tips på normbrytande litteratur! Agatha ChristieBöckerna om Miss Marple mfl.Aidan Chambers"Dansa på min Grav"Amanda Svensson"Hey Dolly"Ann Leckie"Ancillary Justice"Ann-Christine Magnusson, Lovisa Lesse"Här Kommer UppfinnarJohanna!" Har du hamnat på listan av misstag, har du tips på fler personer som borde stå med här eller vill du uppmärksamma oss på ett namn du inte tycker platsar på listan?

Creative Commons Creative Commons logoptyp Creative Commons (CC) är en ideell organisation som vill öka mängden av fria kulturella verk och öppet innehåll, bland annat genom att erbjuda upphovsmän lämpliga licenser för konstnärliga verk, texter, bilder, ljud med mera. Creative Commons har utvecklat ett antal licenser, varav en del förbehåller upphovsmannen ensamrätt att skapa ändrade versioner eller att utnyttja verket kommersiellt, medan andra gör verket fritt i samma mening som fri programvara är fri. En del är copyleft-licenser.

Bra hemsidor med gratis arbetsblad Gratisskola.se och gratisskole.dk är en fantastisk resurs med tusentals material och arbetsblad. På worksheet works skapar du skräddarsydda arbetsblad på ett kick! Här är det mest matematik som man kan använda. Forskare förklarar varför vi sprider fejknyheter – Kolla Källans idélåda Den ökade spridningen av fejknyheter, kombinerat med en växande faktaresistens riskerar att lägga krokben för en sund samhällsdebatt. Forskare menar att boten är att vi kontinuerligt får små doser felaktig information och hjälp att värdera och motbevisa det som påstås. Inte minst är det viktigt att diskutera i skolan. För ett par år sedan gav jag i ett inlägg exempel på hur lärare och skolbibliotekarier kan arbeta med källkritik, från förskolan till och med gymnasiet. Serier i undervisningen – Bamse och källkritik i skolan Ett rykte om ett monster i Mörka skogen får snabbt spridning bland Bamse och hans vänner. Men finns det på riktigt? Vem är egentligen källan? I samarbete med bland annat internetforskaren Elza Dunkels har Bamseredaktionen tagit fram ett specialnummer om högaktuella ämnen som ryktesspridning och källkritik.

Elever på Hjulsbroskolan: information måste vara trovärdig - P4 Östergötland Den ideella organisationen Vetenskap och Allmänhet koordinerar experimentet där forskare ska undersöka vilka nyheter som rör sig i cirka 11 000 högsstadie- och gymnasieelevers digitala nyhetsflöden. Här i Östergötland kommer fem skolor att delta. På Hjulsbroskolan har man under de senaste sju åren arbetat särskilt med att få in källkritik som en naturlig del i undervisningen på Hjulsbroskolan i Linköping. – Jag hittade en sida där man sa att fler människor dör av kor än av hajar och det lät inte trovärdigt, då kollade jag det, säger Herman Wearnér, årskurs 4. – Vi pratade mycket om vad som kunde vara fejknyheter och vad som inte var fejk, säger Alvar Johnander, årskurs 4. – Vi började i ettan och det kan vi ha med oss resten av livet, säger Louise Donderer, årskurs 6

Forskare om varför vi sprider fejknyheter – Kolla Källans idélåda Den ökade spridningen av fejknyheter, kombinerat med en växande faktaresistens riskerar att lägga krokben för en sund samhällsdebatt. Forskare menar att boten är att vi kontinuerligt får små doser felaktig information och hjälp att värdera och motbevisa det som påstås. Inte minst är det viktigt att diskutera i skolan. För ett par år sedan gav jag i ett inlägg exempel på hur lärare och skolbibliotekarier kan arbeta med källkritik, från förskolan till och med gymnasiet.

Related: