background preloader

Malberts melodier

Malberts melodier

https://www.malbertsmelodier.se/

Related:  Blandade sidor med länkar och tipsBlandat

20 reflektioner om undervisningen ur elevperspektiv Den här veckan har jag följt elever på högstadiet under två heldagar. En dag följde jag en klass och en annan dag följde jag en annan klass. De lektioner där eleverna har haft eget arbete har jag gjort samma uppgifter som eleverna gjort (i de ämnen där detta varit möjligt – jag har inte gjort det på språkvalslektioner där jag inte kunnat språket eleverna läst). 1999 - 2014 Din lekplats på nätet! - Land och rike Beskrivning En ganska stor cirkel ritas i sanden. Cirkeln delas in i lika många och stora tårtbitar som det finns deltagare i leken. Öva arbetsminne och mönster Forskaren Torkel Klingberg ger svar på några vanliga frågor om arbetsminne. Fungerar barns hjärna på samma sätt som en vuxen persons hjärna? Nej, många funktioner är under utveckling under barn- och ungdomsåren. Barnet och tonåringen måste förstås som individer i sin speciella fas av utvecklingen, inte som små vuxna.

Musikprogram Här kommer min lista över de bästa gratis-musikprogrammen till din dator. Klicka på programmets namn för att sätta igång direkt! Kontrollera att du har gratistillägget Adobe Flash installerat.OBS: Det går faktiskt att köra del av online-programmen även på Ipad med en liten fördröjning. Men då måste du installera och köra programmet genom appen/webläsaren Puffin som kostar 39:-. Testa gratisversionen av Puffin här. Ljudredigerare: Vad betyder värdeorden? Rubriken inleder med hur man kan tolka värdeorden. Värdeorden är de fetstilade orden i läroplanen som uttrycker på vilken nivå ett kunskapskrav nåtts, t ex enkelt, utvecklat, välutvecklat och det är där bedömningen utgår ifrån. För att hjälpa till att bedöma värdeorden används det som kallas bedömningsaspekter (här finns mer information från Pedagog Värmland om ämnet) men De kallas även för språkliga uttrycksformer i Skolverkets skrift Få syn på språket. Anna Kaya skriver om språkliga uttrycksformer här och här. Om du vill läsa mer om bedömningsaspekterna rekommenderar jag även denna skrift Bedömningsaspekter.

Canva och årshjul Har nu testat Canva ett par gånger och är helt såld! Har tittat på Canva tidigare men inte hunnit med att kika vidare utan den blev liggande i min "testa-sen"-mapp. Men för några veckor sen tipsade Niclas Vestlund i fbgruppen "IKT-verktyg", som jag har startat, om Canva och jag kikade på hans instruktionsvideo och kände genast att jag fick flytta upp denna på prioritetslistan =D #23 – Från en stubbe i en skolskog Fredag förmiddag och dagens lektioner är planerade utifrån insikten att det idag är galet varmt utomhus. Kanske inte den där utgångspunkten i läroplanen som man önskar sig men vi lyckades få till den biten också. Fast det märkte nog inte elverna. Ur deras perspektiv har den här dagen kretsat kring de fem nya fågelholkarna som vi fått till skolskogen. Vi har pratat om fåglar, undersökt Naturskyddsföreningen och haft en egen omröstning bland finalisterna i SM i fågelholk (en riktig grej, inte ett skämt). Sedan har vi varit i skogen och letat bra holkplatser.

Revolting rhymes och språkutvecklande arbetssätt Jag har en svag klass där hälften saknar betyg. Något måste jag göra. Jag har läst mycket om språkutvecklad undervisning senaste halvåret och förstår att jag som lärare har mycket att hitta där i form av metodik. Jag bestämde mig tidigt för att släppa kurslitteraturen och istället hitta material som går att anpassa lättare.

Related: