background preloader

Om att känna sig som hemma i ett nytt land

Om att känna sig som hemma i ett nytt land
(Svenska) Så tycker elever som sett vår teaterSorry, this entry is only available in... Creative CompetitionYour Backpack – a creative competition in cooperation with Bonnier... ShadiA film about separation and longing by Zanyar Adami. We shall meet again, SanamA comic book about a long and dangerous journey to Sweden. Available in English. What is the aim of the campaign?

http://www.hejsverige.nu/

Related:  miscellaneous1SvenskaMin flyktBlandade sidor med länkar och tipsom normer och normkritik

Fakta om migration Det sprids myter och osanningar om kostnader och problem med invandring och minoriteter, särskilt på internet. Kampanjen ”Oss Alla” har samlat några av de vanligaste myterna och fördomarna och besvarar dem med fakta. Läs dem här! •”Invandring utgör en förlust för mottagarländerna” Det finns ett antal aktuella internationella studier som visar på positiva tillväxteffekter av invandring. För svensk del finns få studier gjorda, men en internationell studie uppskattar att Sverige utan invandring skulle se drygt 3 procent lägre löner på arbetsmarknaden.

Metodmaterial - No Hate Speech Movement : No Hate Speech Movement Fler som jobbar mot samma mål ger större effekt. Ett förslag är att du, inför att ni ska arbeta med materialet No hate i skolan, mejlar ut foldern Hat och kränkningar på internet, en vägledning till föräldrar och andra vuxna nära barn (här kan du se den) till dina elevers föräldrar eller tipsar dem om www.nohate.se/foraldrar. I foldern och på webbsidan finns råd, stöd och tips till föräldrar om hur de kan tala med sina barn om barnens digitala liv. Du kan även sätta upp vår affisch (här kan du se den) på platser där ni delger föräldrar information.

100 antirasistiska boktips Litteraturen är full av böcker som handlar om tolerans och medmänsklighet. Här kommer vår lista, sammanställd den 15 september 2014 (uppdaterad 30 september). Vi hoppas att fler läser dessa böcker under decennier framöver. Sprid gärna till dina vänner. För en kärleksfullare värld. Den blomstertid nu kommer - Text - Lyrics 1. Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor. Du nalkas, ljuva sommar, då gräs och gröda gror. Med blid och livlig värma till allt som varit dött, sig solens strålar närma, och allt blir återfött. 2. De fagra blomsterängar och åkerns ädla säd, de rika örtesängar och lundens gröna träd, de skola oss påminna Guds godhets rikedom, att vi den nåd besinna som räcker året om. BTJ Äntligen en välskriven och aktuell vägledning till böcker som skildrar ett liv bortom heteronormen! Bokens första del utgörs av en inledande exposé över hbtq-historien ur såväl samhälleligt som litterärt perspektiv. Utgångspunkten och urvalet blir övervägande västerländskt, i synnerhet svenskt, eftersom det (enligt författaren) saknas hbtq-litteratur översatt från andra delar av världen. En riklig lista över sekundärlitteratur följs så av en mängd annoterade titlar indelade under rubrikerna Barnböcker, Queer, Bi, Trans, Kärlek mellan kvinnor, Kärlek mellan män och Alla bokstäver.

Filmen Zozo år 8 Arbetsområdet innehåller många olika delar och under arbetsområdet kommer vi att arbeta med följande: Vi kommer att titta på filmen tillsammansDärefter kommer ni i mindre grupper att få samtala och diskutera olika frågeställningar utifrån den sedda filmen. Ni kommer att få skriva ett referat av filmen.Vidare kommer ni även att få arbeta skriftligt med frågor som relaterar till filmen.Sist men inte minst kommer ni att få skriva en novell som på något sätt anknyter till filmen. (För att veta hur man ska tänka när man ska skriva en novell, kommer vi att ha gå igenom centrala begrepp inom novellskrivning och titta på exempeltexter) Frågor att besvara och reflektera omkring: I Libanon

Flyktingarna och gränserna - källkritisk övning Frågor som rör flyktingar och migranter debatteras ofta idag. Inte minst med tanke på alla flyktingar som idag kommer från Syrien. Men det här är inte första gången. Fleischer Kompetensutveckling Några insikter i försommarvärmen. Jag har under senare tid föreläst en hel del kring min forskning om IT i skolan och särskilt då en-till-en. I avhandlingen är jag glasklar över att den egna datorn är helt nödvändig (något som fick min opponent att få hicka – han ville snarare kalla datorn ett kultföremål). Normkritisk pedagogik och ett normutmanande arbetssätt Här presenterar vi vad ett normutmanande arbetssätt innebär, varför vi rekommenderar det och hur du kan komma igång. Ladda ner hela texten som pdf här. Normer Normer är oskrivna regler om vad som förväntas, vad som anses normalt och vad som ger status och makt. Vissa normer underlättar för oss människor att fungera tillsammans, till exempel att det förväntas att vi hälsar på varandra eller hjälper en människa som har skadat sig.

Hanna Fahl: Historien om ”Auberginen” i den japanska dokusåpan har gnagt i mig Man kan undra varför Tomoaki Hamatsu stod ut med att vara instängd ensam i en dokusåpa i över ett år. Men på vissa sätt är vi kanske alla instängda i likadana rum. När Tomoaki Hamatsu, halvlyckad komiker med karriärambitioner, sade ja till att vara med i dokusåpan ”Susunu! Denpa Shōnen” i japansk tv trodde han att han skulle filmas under en period och att programmet kanske skulle sändas någon gång i framtiden. Men när han väl stängts in i ett rum – ensam, helt naken, utan mat eller kläder – drog direktsändningarna igång utan hans vetskap. Kontextrik undervisning med film Just nu läser sjuorna Annika Thors En ö i havet. Av en slump ramlade jag över dokumentären Varje ansikte har ett namn och tänkte att den borde passa till det aktuella temat Människor på flykt. Aningen för svår kanske, men tanken var att visa några av mötena för att levandegöra karaktärernas livsöden och därefter fortsätta läsa och bearbeta boken. Men… eleverna ville annat! När jag smög fram efter 20 minuter för att stänga av utbrast flera elever:

"Man äger inte det man inte har ord för" Här kommer slutuppgiften i svenskan! Detta är det absolut sista ni gör hos mig och nu är det dags att visa upp allt du kan! Ta chansen och visa vad du går för! Du har nu levt i ungefär femton år. Din uppgift blir att se in i framtiden; femton år framåt till år 2029. Du ska genomföra en muntlig redovisning om dina tankar inför framtiden.

Related:  Svenska