background preloader

Musikrum Rickard

Musikrum Rickard

http://musikrumrickard.blogspot.com/

Related:  Musikundervisningmusik

Lärandematriser – att ge elever chansen att förstå – Johan Alm Skolinspektionens rapport (Är du med på noterna) och svensk pedagogikforskning konstaterar att elever ofta inte alls förstår vad de ska kunna eller vad de bedöms efter, inte minst i ämnet musik. Kunskapskrav i pedagogiska planeringar (LPP) gör eleverna sällan klokare, om nu någon elev skulle få för sig att läsa dem. Lektioner fylls med aktiviteter, men utan att eleverna på allvar vet varför och vad som är målen. Frågar man elever kommer osäkra förslag som: plugga mycket, få många poäng på proven, räcka upp handen. .Det är på fritids det händer. Varje år har vi en Sagostig. Denna efterlängtade stig finns ibland inne i våra lokaler, ibland ute i skogen. Eleverna delas in i åldersblandade grupper från förskoleklass till årskurs 3. Förintelsen Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Cirka sex miljoner judar dog i Förintelsen. Också romer och polacker utsattes för folkmord grundade på rasistiska föreställningar. Därutöver förföljde, fängslade och dödade Nazityskland tusentals andra människor, bland annat många funktionsnedsatta och homosexuella. 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.

Hummelstaskolans musikblogg Idag gjorde jag den här charmiga lilla dansen med treorna. Jätterolig att göra tillsammans i familjen också! Nu har luciaövningarna dragit igång, och det låter redan fantastiskt fint. De flesta av årets låtar finns som Youtube-filmer under fliken Lucia här på bloggen. En mycket populär sång bland de mindre barnen är Dr Piller. Jag har blivit tillfrågad om var den går att hitta på internet, så jag spelade in en video tillsammans med tvåorna.

Får jag publicera andras foton på min blogg? I förra veckan var jag i Nacka utanför Stockholm och pratade om Creative Commons med en grupp gymnasister. Som vanligt dök frågan upp vilka bilder som är okej att använda på sin blogg eller att posta på sitt Instagramkonto. Om bloggaren Ackordtabell för gitarr Ackord är musikaliskt sett en samklang mellan flera toner. För att beskriva det mera konkret är det summan av flera toner – eller strängar från ett gitarrperspektiv – som spelas samtidigt. En gitarr är perfekt i det avseendet att du lätt kan spela en låt så fort du lärt dig ett antal ackord. Du läser av denna ackordtabell på följande vis. Överst finns ackordbeteckningarna: C betyder att ackordet är C-dur och Cm betyder att ackordet är C-moll.

Decide Now! Läste i tidningen Skolvärlden nr 7 - 2014 om hur man kan använda QR-koder i sin undervisning. Tyckte det verkade vara en kul grej att prova i sin musikundervisning. En QR-kod är en tvådimensionell streckkod som innehåller information – oftast en länk till en websida, film, bild eller liknande.

Musik och instrument För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet. Musik - upphovsrättsguide för lärare Guiden reder ut vad som gäller när ni vill använda andras musik i undervisning och i skolarbete. Guiden gäller alla skolformer. DSC07522 from Warren B CC (by,sa)*

Related: