background preloader

Läsning

Facebook Twitter

Ljudning är A och O för att knäcka läskoden. En gång i tiden fick alla barn som började skolan samma läsebok och något av det första de fick lära sig läsa var ”far är rar” och ”mor ror”.

Ljudning är A och O för att knäcka läskoden

Idag används många olika utbildningsmaterial i klassrummen. Till exempel metoder som betonar textens innehåll och där eleverna får gissa och använda bilder för att förstå innehållet. Men det är metoder som saknar vetenskapligt bevisad effekt. Den enda metod som har stöd i forskningen är läsinlärning som bygger på att eleverna lär sig koppla en bokstavs utseende eller en bokstavskombination till dess ljud. Nästa steg är att sammanfoga ljuden till ord. Dåligt betyg för helhetsmetoden – Det finns mycket forskning som visar att barn som lär sig läsa med hjälp av ljudning lär sig snabbare än barn som lär sig med hela ord, säger Anna Eva Hallin som forskar om språk-, läs- och skrivsvårigheter hos skolbarn vid Enheten för logopedi på Karolinska Institutet.

Ljudning förebygger dyslexi Börjar med ljuden i solarm Alla som läser ljudar Intensiv träning varje dag. Astrid_lindgren_demokratihandboken_skarm. Lärarhandledningar. Här hittar du alla lärarhandledningar om våra böcker.

Lärarhandledningar

De är framtagna för att kunna skrivas ut och användas i klassrummet och får kopieras fritt. I handledningarna finns tips på konkreta övningar som kan hjälpa dig att få dina elever att utveckla sin läsförståelse, och därmed sin läslust, genom att arbeta med ordförståelse, träna på att använda läsförståelsestrategier och att göra textkopplingar. Lärarhandledningarna är fulla med förslag på övningar, värdegrundsfrågor. läsförståelsefrågor och skrivuppgifter. Våra lärarhandledningar är framtagna av pedagoger och lärare. Vi erbjuder också fördjupningsmaterial i samarbete med våra författare, med förslag på skrivövningar, diskussionsfrågor och andra inspirerande sätt att arbeta vidare med böckerna.

Materialet är sorterat efter årskurs: förskolan, åk 1-3, åk 4-6, åk 7-9 och åk 9-gymnasiet. Förskolan Gropen Författare: Emma AdBåge Rekommenderas för förskolan. Ladda ned fördjupningsmaterial här I huset där jag bor Författare: Lena Sjöberg. Läs-med-sagor: Här kommer brandbilen - UR Skola. Introlektion 3 ak 1. Tillsammans har vi pratat om vad läsning är och att man måste förstå det man läser för att det skall vara meningsfullt att läsa.

introlektion 3 ak 1

Vi kommer att träna oss på att förstå det vi läser en liten stund varje dag. Wittingmetoden och dess grundelement. Ta med barnen på nostalgitripp i sagornas värld. Kicka igång nostalginerven.

Ta med barnen på nostalgitripp i sagornas värld

Har inte de flesta föräldrar drömt om att kunna byta lite av barnens tid framför den där eländiga paddan mot lite kvalitetslyssning på de härliga gamla sagor man själv fick höra som barn? Men vem har egentligen sparat sina skrapiga kassetter med den där fulinspelade versionen av Mumintrollen som man förvisso älskade, men i dag inte ens vet hur man ska spela upp? På Spotifyprofilen Sagolandet tas denna nostalgilängtan på allvar och där ligger nu mängder av klassiska berättelser redo att streamas. Nedan följer ett axplock av historier som definitivt bör kicka igång nostalginerven. Bokstavsskogen – ett kreativt sätt att arbeta med bokstavsinlärning.

Skolverkets rekommendationer är att läs- och skrivinlärningen ska varieras med många olika metoder för vi lär på olika sätt.

Bokstavsskogen – ett kreativt sätt att arbeta med bokstavsinlärning

John Hattie syftar också till detta, att bäst effekt uppnås när läraren använder sig av kombinationen, ordförståelse, phonics och förståelseinriktade metoder, alltså en ” balanserad syn på läsinlärning” Att arbeta i årskurs 1 innebär att större delen av höstterminens arbete ägnas åt bland annat bokstavsinlärning. Det finns mycket forskning och lika många metoder kring ämnet. Jag lc3a4r mig lc3a4sa steg 1 20 bilder frc3a5n open clipart comic sans. SvenskaTankar. Stj%C3%A4rnl%C3%A4sare%20 %20smart%20l%C3%A4sare 2%20(5)%20(1) Sagostunden - Säsong 5 - Avsnitt 1 av 6: Pippi flyttar in i Villa Villekulla. Dag 0. Fokus på läsning och läsförståelse. I torsdags föreläste jag på konferensen Läsförståelse, tillsammans med olika lärare och forskare från olika delar av Sverige.

Fokus på läsning och läsförståelse

På förmiddagen fick vi lära oss mer om projektet ”Att skriva sig till läsning” och på eftermiddagen föreläste bland annat Maria Rasmusson om sin avhandling (den har jag skrivit mer om här, här och här bland annat). Jag avslutade dagen med att i min föreläsning berätta om hur jag ändrat mitt förhållningssätt i klassrummet och hur man kan konkret kan lägga upp arbetet i klassrummet för att utveckla elevernas läsförståelse. Jag la stor vikt vid arbetet med digitala texter och metakognitiva reflektioner kring lärande och läsande. LUS. 19.

LUS

Nya Språket lyfter, del 2 I del 2 av filmerna om Nya Språket lyfter får vi höra närmare om hur Maria Ekenhill, lärare åk 3, arbetar med ”Nya Språket lyfter” samt bedömning med stöd i materialet. 18. Nya Språket lyfter, del 1 Filmen ger dig en första översiktlig introduktion i Skolverkets bedömningsstöd ”Nya Språket lyfter”. 17. Från A till Ö - en resa orden runt - Avsnitt 1 av 26: Idag ord på A. Genre-wheel-grade-six.

Bokstavståget - A. The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore. Strategier för läsförståelse: Högläsning i förskolan. Läromedel i all ära - men använd dem på rätt sätt! På skolorna runt om i Sverige kryllar det av bra läromedel där eleverna skall träna läsförståelse.

Läromedel i all ära - men använd dem på rätt sätt!

Jag tror alla förlag har antingen några läsförståelsekort, läsförståelseböcker eller dylikt som de har producerat för att hjälpa svenska pedagoger att undervisa i läsförståelse och få eleverna att förstå det de läser. Det är genomtänkta texter, lagom långa, lagom mycket "nya" ord och texter ur olika genrer. Till dessa fina texter finns oftast frågor på olika nivåer gärna med en skrivuppgift kopplad till. Ordförrådets betydelse för läsning: Venue: Lärarutbildning: Linköpings universitet. Christina Wiklund, Linköpings universitet Vårt samhälle ställer stora och varierade krav på individers språkliga och skriftspråkliga färdigheter.

Ordförrådets betydelse för läsning: Venue: Lärarutbildning: Linköpings universitet

LPP - Läsförståelsestrategier. En-lasande-klass_bokmarke-baksida.pdf. Lasfixarkort_med_text1.pdf. Stjarnlasaren-plansch-A3-farg. Helt rätt bok! Stjärnläsare smart läsare. Lässtrategier framsida. Smart läsare. Rm2010. Om läs- och skrivinlärning. Läsförståelsestrategier i praktiken. EN LÄSANDE KLASS.