background preloader

Läsning

Facebook Twitter

Läs-med-sagor: Här kommer brandbilen - UR Skola. Introlektion 3 ak 1. Tillsammans har vi pratat om vad läsning är och att man måste förstå det man läser för att det skall vara meningsfullt att läsa.

introlektion 3 ak 1

Vi kommer att träna oss på att förstå det vi läser en liten stund varje dag. Dessa fyra ”läsfixare” kommer att hjälpa oss att fixa läsningen. Forskare har sett att elever som använder dessa fyra läsförståelsestrategier har lättare att förstå det de läser. Vi kommer att använda ännu en läsfixare; konstnären. Med hjälp av denna lässtrategi blir vi uppmärksamma på de inre bilder som vi skapar inne i huvudet när vi läser.

När Du läser måste du tänka på vad du läser och vara uppmärksam på när du inte förstår. Wittingmetoden och dess grundelement. Ta med barnen på nostalgitripp i sagornas värld. Kicka igång nostalginerven.

Ta med barnen på nostalgitripp i sagornas värld

Har inte de flesta föräldrar drömt om att kunna byta lite av barnens tid framför den där eländiga paddan mot lite kvalitetslyssning på de härliga gamla sagor man själv fick höra som barn? Men vem har egentligen sparat sina skrapiga kassetter med den där fulinspelade versionen av Mumintrollen som man förvisso älskade, men i dag inte ens vet hur man ska spela upp? På Spotifyprofilen Sagolandet tas denna nostalgilängtan på allvar och där ligger nu mängder av klassiska berättelser redo att streamas. Nedan följer ett axplock av historier som definitivt bör kicka igång nostalginerven. Folk och rövare i Kamomilla Stad Den lilla fridfulla staden Kamomilla ligger långt härifrån. De mest uppseendeväckande individerna är rövarna Kasper, Jesper och Jonatan som bor en bit utanför staden med sitt tama lejon. Bokstavsskogen – ett kreativt sätt att arbeta med bokstavsinlärning. Skolverkets rekommendationer är att läs- och skrivinlärningen ska varieras med många olika metoder för vi lär på olika sätt.

Bokstavsskogen – ett kreativt sätt att arbeta med bokstavsinlärning

John Hattie syftar också till detta, att bäst effekt uppnås när läraren använder sig av kombinationen, ordförståelse, phonics och förståelseinriktade metoder, alltså en ” balanserad syn på läsinlärning” Att arbeta i årskurs 1 innebär att större delen av höstterminens arbete ägnas åt bland annat bokstavsinlärning. Det finns mycket forskning och lika många metoder kring ämnet. Jag har arbetat med årskurs 1 i flera år och många gånger upplever jag att bokstavarbetet lätt kan bli en isolerad färdighetsträning där eleverna ”tragglar” bokstäverna och ofta i en så kallad ”bokstavsbok”. Eleverna ska lära sig vad bokstäverna heter samt hur de låter och inte sällan behandlas en bokstav i veckan. För några år sedan läste jag en spännande bok, Sagoskogen skriven av Maria Lindholm och Jenny Lindvall.

Vad är då Bokstavsskogen? Därefter kommer breven, och figurerna! Jag lc3a4r mig lc3a4sa steg 1 20 bilder frc3a5n open clipart comic sans. SvenskaTankar. Stj%C3%A4rnl%C3%A4sare%20 %20smart%20l%C3%A4sare 2%20(5)%20(1) Sagostunden - Säsong 5 - Avsnitt 1 av 6: Pippi flyttar in i Villa Villekulla. Dag 0. Fokus på läsning och läsförståelse. I torsdags föreläste jag på konferensen Läsförståelse, tillsammans med olika lärare och forskare från olika delar av Sverige.

Fokus på läsning och läsförståelse

På förmiddagen fick vi lära oss mer om projektet ”Att skriva sig till läsning” och på eftermiddagen föreläste bland annat Maria Rasmusson om sin avhandling (den har jag skrivit mer om här, här och här bland annat). Jag avslutade dagen med att i min föreläsning berätta om hur jag ändrat mitt förhållningssätt i klassrummet och hur man kan konkret kan lägga upp arbetet i klassrummet för att utveckla elevernas läsförståelse. Jag la stor vikt vid arbetet med digitala texter och metakognitiva reflektioner kring lärande och läsande. I det här inlägget tänkte jag dock dela med mig av Christina Olin-Schellers föreläsning, där hon berättade ingående om sin forskning. LUS. 19.

LUS

Nya Språket lyfter, del 2 I del 2 av filmerna om Nya Språket lyfter får vi höra närmare om hur Maria Ekenhill, lärare åk 3, arbetar med ”Nya Språket lyfter” samt bedömning med stöd i materialet. 18. Nya Språket lyfter, del 1 Filmen ger dig en första översiktlig introduktion i Skolverkets bedömningsstöd ”Nya Språket lyfter”. 17. "Läs- och språkpaketet" vänder sig till lärare i F -- 3. 16. Barbro Westlund, lektor i didaktik vid Stockholms universitet, visar med handrörelser de fyra reciproka lässtrategierna att förutspå, ställa frågor, reda ut oklarheter och sammanfatta.

Från A till Ö - en resa orden runt - Avsnitt 1 av 26: Idag ord på A. Genre-wheel-grade-six. Bokstavståget - A. The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore. Strategier för läsförståelse: Högläsning i förskolan. Läromedel i all ära - men använd dem på rätt sätt! På skolorna runt om i Sverige kryllar det av bra läromedel där eleverna skall träna läsförståelse.

Läromedel i all ära - men använd dem på rätt sätt!

Jag tror alla förlag har antingen några läsförståelsekort, läsförståelseböcker eller dylikt som de har producerat för att hjälpa svenska pedagoger att undervisa i läsförståelse och få eleverna att förstå det de läser. Det är genomtänkta texter, lagom långa, lagom mycket "nya" ord och texter ur olika genrer. Ordförrådets betydelse för läsning: Venue: Lärarutbildning: Linköpings universitet. Christina Wiklund, Linköpings universitet Vårt samhälle ställer stora och varierade krav på individers språkliga och skriftspråkliga färdigheter.

Ordförrådets betydelse för läsning: Venue: Lärarutbildning: Linköpings universitet

Det är en nödvändighet att ha god språk- läs - och skrivförmåga, att vara litterat. En viktig del i att vara litterat innebär att förstå läst text. En individs ordförråd har en varierad och mångsidig inverkan på dennes språkliga och skriftspråkliga färdigheter. Den viktigaste enskilda faktorn som kan förklara språkförståelse är ordförråd (Elbro, 2006) samtidigt som en individs förutsättningar att förstå läst text är beroende av dennes muntliga språkliga färdigheter. Denna artikel har för avsikt att redogöra för ordförrådets betydelse för läsning och därmed också tydliggöra hur ett bristande ordförråd kan skapa hinder för en god läsutveckling. Barns olika förutsättningar Utvecklingen och omfattningen av individers ordförråd ser olika ut bland annat beroende på den socioekonomiska omgivningen (SES) barnet befinner sig i.

LPP - Läsförståelsestrategier. En-lasande-klass_bokmarke-baksida.pdf. Lasfixarkort_med_text1.pdf. Stjarnlasaren-plansch-A3-farg. Helt rätt bok! Stjärnläsare smart läsare. Lässtrategier framsida. Smart läsare. Rm2010. Om läs- och skrivinlärning. Läsförståelsestrategier i praktiken. EN LÄSANDE KLASS.