background preloader

Om läsning

Facebook Twitter

Lässtrategier - Katarinas svenska. Kul@lära: Lässtrategier & högläsning av Flugornas Herre. Jag känner stor frustration när jag märker att elever sitter och "låtsasläser", det vill säga de vänder blad för att det ska se ut som om de läser men det sker ingen verklig läsning där de lever sig in i boken.

Kul@lära: Lässtrategier & högläsning av Flugornas Herre

Som alla andra svensklärare läser jag en massa böcker, artiklar och inlägg om hur man kan förbättra elevernas läsförståelse och en sak som poängteras är samtalet om det lästa, ofta i samband med högläsning, samt tillämpningen av olika lässtrategier. Vi vet även att lärarna måste ge eleverna utmaningar för att de ska utvecklas, så jag bestämde mig för att inleda höstterminen i åk 9 med högläsning av boken Flugornas Herre och samtidigt skulle vi repetera de olika lässtrategierna med hjälp av filmer från UR.

Läsfrämjande - lästips för pedagogen - Folkbildningsnätet. Bedömningsmatris Läsförståelse. Matris läsfixarna. Alternativ läslogg. Läsloggar är ett utmärkt arbetsverktyg i läsundervisningen har varit min åsikt till jag läste en liten artikel med rubriken Rethinking Reading Logs. Artikelförfattaren Sarah Davis upptäckte en dag att – ja, visst läste hennes elever och skrev sina läsloggar – men det fanns ett MEN, upptäckte Sarah. Eleverna såg på läsningen som en uppgift och inte på något de gjorde för nöjes skull. Inte heller när de faktiskt uppskattade boken de läste. I stället började Sarah prova olika modeller.

Det hon fastnade för var att övervaka läsningen via en klasslista. Vi vet från senare tids forskning att tyst läsning i sig inte utvecklar våra elevers läsförmåga. Prova lässtrategin vi gick igenom.Uppmärksamma hur huvudpersonen agerar och vad som gör att hen agerar just så.Föreställ dig miljön som författaren beskriver så att du i vårt boksurr kan beskriva den.Leta efter en bra början.Lägg märke till ett kapitels tema.Använd sådant du kan för att lista ut vad nya ord betyder. ❤ En kärleksförklaring och en sommarläxa. Javisst, jag saknar alla barn redan!

❤ En kärleksförklaring och en sommarläxa

❤ Men sommaren går ju så fort. Vår första skoldag är fredag 23 augusti och tiderna som gäller är 8.10 - 12.10. ❤ Högläsning för ett barn kan ses som en kärleksförklaring. ❤ "Du jag gillar dig. Sommarläxan är att läsa en bok tillsammans med en förälder i sommar. Uppbyggliga läsläxartips: Läs ditt barns läxa högt för barnet.Visa intresse för innehållet i läxan.Lyft upp ord som du tycker är spännande och säg dem högt.Berätta om vad du lär dig av barnets läxa.Fråga om barnet tycker om innehållet.Berätta om hur du läser då du själv inte förstår.Läs läxan på flera olika sätt. Tipsen är tagna ur Anne-Marie Körlings bok Den meningsfulla högläsningen, som är skriven för både lärare och föräldrar. Fortsatt glad sommar önskar jag er! LÄSBINGO.

Bibliotekarier om klassiker - Förmiddag i P4 Kronoberg. Klassiker.

Bibliotekarier om klassiker - Förmiddag i P4 Kronoberg

Vad tänker du när du hör ordet? Något tungt och tråkigt gammalt verk? Glöm det! Tillsammans med flera bibliotekarier i länet har Västergatan startat ett samarbete för att sprida klassikerns lov. Varje bibliotekarie har fått välja varsin klassiker som du absolut inte bör missa, så häng med! Vad är en klassiker? Då är en klassiker en bok som är intressant för nya generationer av läsare och därför kommer ut i nya upplagor och nya översättningar. Utvandrarna - Vilhelm Moberg Utvandrarserien av Vilhelm Moberg består av fyra böcker: Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige.

Vredens druvor - John Steinbeck Läs om familjen Joad från Oklahoma som under dåliga tider under 30-talet tvingas lämna sitt hem och sin jord. Boken räknas som höjdpunkten på Steinbecks författarskap och gav honom ett nobelpris 1962. Flickan i garderoben – Inger Alfvén. Det är lättare att samtala om saker som gör oss glada, men det är lika viktigt att prata om saker som gör oss ledsna.

Flickan i garderoben – Inger Alfvén

Det blir lite enklare att samtala kring en bra text. Viktigt att eleverna själva avgör vad de vill dela. Novellen är gripande och fängslar eleverna. Mina elever gav den betyget 4 på en 5-gradig skala. Eleverna hade många intressanta tankar och diskussioner både under och efter de hade hört texten. Uppgifterna är uppdelade i före, under och efter läsningen. Före läsningen Att familjen drabbas av en allvarlig sjukdom påverkar alla. Därefter fick eleverna diskutera parvis: Lararhandledning. Petter krossar bokstävlarna. Publicerad: 28 augusti, 2013 Länge trasslade de för honom, bokstäverna.

Petter krossar bokstävlarna

Han blev inte vän med orden. I skolan kände han sig korkad. Nu vill han ge andra mod – och lust – att läsa. Bokhyllan står rakt fram i hans vardagsrum på Södermalm och som ett tak över Hemingway och Kafka, Lagerlöf och Graham Greene ligger en färgglad surfingbräda. . – Då försvinner allt annat, jag blir ett med det jag gör. Det kan kallas total närvaro. Rapparen Petter har just firat 15-årsjubileum och redan hans första skiva Mitt sjätte sinne drog i väg orden till nya hiphop-höjder. ”Kalla mig bokstavsbarn, kalla mig undantagjag är ett udda tal helt fuckin onormal– min terapeut sa till mig, va dig självacceptera ditt beteende, du e väldigt speciell …” Musiken finns med i vårt samtal, det vore konstigt annars. Framför mig har jag alltså – han har äntligen satt sig ner – författaren och läsambassadören Petter Alexis Askergren. . – Det är ingen roman jag skrivit. Lästräning lika viktigt som idrottsträning. LitteraturMagazinet Debatt För en sådär hundra år sedan kom folkrörelserna igång.

Lästräning lika viktigt som idrottsträning

Man skulle sluta dricka, börja läsa och ut och idrotta. Om läsning.