background preloader

Skönlitteratur och läsning

Facebook Twitter

SVENSKA TEMA. ”Det kommer att flyta blod” 18 december 2001 Han visste att det fanns de som tyckte illa om den här typen av uppdrag, men det var hans jobb.

”Det kommer att flyta blod”

Han tyckte det var ett bra jobb, och han hade ingenting att klaga över. Om han inte gjorde jobbet skulle någon annan göra det i hans ställe. För några dagar sedan hade det varit ett möte på Säpo där de hade gått igenom en avvisning som skulle göras, personal skulle utses, och man hade pekat på honom eftersom han både pratade arabiska och var polis. En person i Karlstad skulle föras till Bromma flygplats utanför Stockholm, och på mötet hade det varit ett antal poliser och en tolk för att diskutera hur det hela skulle gå till, och vem som kunde åka. ”Kan du ta det?” ”Jag tar det”, sa han. ”Det går fint.” Han skulle inte hämta sin dotter förrän senare, så om de bara blev klara i tid och allt avlöpte enligt planerna så passade det honom bra.

Berattelseschema_cowboyen. Pappersväggar - Svenskanoveller Wiki. Av: John Ajvide Lindqvist Sommaren då jag var nio år kom pappa hem med en kartong på lastbilsflaket.

Pappersväggar - Svenskanoveller Wiki

En stor kartong. Den största jag sett. Två gånger två gånger två meter. Pappa sa att man kunde få in åttatusen mjölkpaket i den. Det knackade på dörren och jag slog upp ögonen. När pappa hade åkt till jobbet nästa dag gick jag ut till kartongen. »Vad har hänt med kartongen? Sovsäcken, som legat nedpackad länge, hängdes upp på klädstrecket till luftning. Svenskanoveller Wiki.

Etthalomdagen - Planering och arbetsuppgifter. Fredag 12 oktober Vi har en uppföljning från måndagens lektion då vi jobbade med ordkunskap och ser till att alla har fått rätt betydelse på orden.

Etthalomdagen - Planering och arbetsuppgifter

Därefter tittar vi på slutuppgiften till boken: Slutuppgift Ett hål om dagenI LPP:n för läsningen av Ett hål om dagen står att vi i undervisningen ska utveckla din förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och att urskilja texters budskap, tema och motiv. Den här sista uppgiften är inriktad mot att träna just det och ge dig en chans att visa hur du tänker om det du läst.

Jag vill att du skriver en inlämningsuppgift om ett av de tre ämnena nedan. Använd: Dina egna funderingar om det du lästExempel från handlingen i bokenCitat från boken. Instruktioner: Rubriken på din text ska vara samma som ämnetTexten ska vara ca en sida långTexten ska skrivas med typsnittet Times New Roman 12Texten skrivs i skolan på lektionerna och ska vara klar onsdag 25 oktober vilket innebär att du har fem lektioner på dig. Makt - Vem är det som bestämmer över vem? Litteratur. Frilansjournalisten och författaren Lena Sundström är aktuell med en bok om de så kallade Egyptenavvisningarna. 18 september 2001 skickade Sverige två asylsökande till tortyr i ett egyptiskt fängelse.

Litteratur

Nu skildras deras historia för första gången i bokform. När Sundström arbetade för TV4:s Kalla fakta, träffade hon kollegor som hade satt sig in i fallet och idén till boken föddes: ”Det innehöll så mycket som påminde om en hårdkokt amerikansk thriller, med CIA-agenter, mystiska flygplan och hemliga spår som ledde rakt in i storpolitiken. Men framförallt var det en historia som också sade något större om tiden efter den 11 september.” Det kommer att flyta blod är ett utdrag ur boken, publicerat i Svenska Dagbladet 25/8-13. Skriv ett inlägg om dina tankar efter att ha läst bokutdraget. Jan Guillou hyllar författarkollegan Jonas Gardells romantrilogi ”Torka aldrig tårar utan handskar”, i recensionen Ett storverk (Expressen, 25/8-13). Diskutera i klassen: Vad har ni för tankar om läsning? Arbetsmaterial- Nypon. Nypon förlag vill öka möjligheterna att använda lättläst skönlitteratur i undervisningen.

Arbetsmaterial- Nypon

Det gör vi genom att komplettera alla våra böcker med arbetsmaterial. Materialet består dels av en handledning med tips och idéer till er pedagoger, dels av lektionsmaterial för eleverna. Elevmaterialen till de nyare svenska böckerna är utformade på lite annorlunda sätt. De består av skrivbara pdf:er. Svenska klassiker som e-bok och epub. Lässtrategier - Två pedagoger - ett klassrum. Här i Malmö har vi ett allt större elevunderlag där allt fler elever läser svenska som andraspråk. För att ge eleverna tillräckligt med stöd har vår skola valt att integrera svenska som andraspråk i den ordinarie undervisningen. Basen i vårt arbete är lässtrategier eftersom en ökad läsförståelse även gynnar kunskapsutvecklingen i andra ämnen.

Genom att systematiskt jobba med lässtrategier jobbar vi mot en god läsförståelse. Vårt arbete utgår från RT (Reciprocal Teaching) och grunden ligger på förförståelse, frågor, svar, kopplingar och sammanfattning. Grundskolan har kommit långt i sitt arbete med lässtrategier och vi tycker att det är viktigt att vi följer samma linje. Symboler för olika strategier Förförståelse Frågor Svar Koppling Sammanfattning. 600 Free eBooks: Download Great Books for Free. Download 800 free eBooks to your Kindle, iPad/iPhone, computer, smart phone or ereader.

600 Free eBooks: Download Great Books for Free

Collection includes great works of fiction, non-fiction and poetry, including works by Asimov, Jane Austen, Philip K. Dick, F. Scott Fitzgerald, Neil Gaiman, Tolstoy, Dostoevsky, Shakespeare, Ernest Hemingway, Virginia Woolf & James Joyce. Also please see our collection 1,000 Free Audio Books: Download Great Books for Free, where you can download more great books to your computer or mp3 player.

Boktips. Svenska/litteratur. Arbeta med skönlitteratur. Läsförståelse av skönlitteratur för äldre elever.