background preloader

SO

Facebook Twitter

SO-ämnen 4-6. Det nya medielandskapet och våra relationer. Vad blir en nyhet? - Barn, unga och medier. Kopplingar till läroplanen Lgr11 Ur Samhällskunskapsämnets syfte ● analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,● analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,● uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,● söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet,● reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Vad blir en nyhet? - Barn, unga och medier

Ur Centralt innehåll i samhällskunskap åk 4-6 Information och kommunikation● Informationsspridning, reklam och opinionsbild­ning i olika medier. Hur sexualitet och könsroller framställs i medier och populärkultur.● Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte i olika medier med ett källkritiskt förhållningssätt. Beslutsfattande och politiska idéer Rättigheter och rättsskipning. Mmm…bokbuffé! – #mellanstadiebloggen [SVENSKA]

Jag ville ha en aktivitet där eleverna skulle kunna ge varandra bra boktips på ett lustfyllt sätt, samtidigt som de reflekterade kring en bok de tyckte om och hade läst.

Mmm…bokbuffé! – #mellanstadiebloggen [SVENSKA]

Att ha en bokbuffé i klassen var en idé som jag fick från underbara Pinterest! Jag gjorde om det ursprungliga upplägget som jag hade läst om, så att det skulle passa min undervisning. Resultatet blev väldigt lyckat och eleverna ville gärna göra fler liknande projekt! Så här gjorde vi: Varje elev fick välja en superbra bok som hen hade läst och verkligen ville tipsa om. Alla fick först i uppgift att ta fram ett citat från boken. Planering Flykt. SAMER. Sveriges befolkning tickar på mot 10 miljoner. SCB har fört befolkningsstatistik sedan 1749.

Sveriges befolkning tickar på mot 10 miljoner

Då bodde det 1 764 724 i Sverige. Under det första seklet växte befolkningen långsamt. Avslutat tema om världsreligioner i SO. Nu är temat om världsreligionerna avslutat.

Avslutat tema om världsreligioner i SO

I veckan visade jag eleverna den matris jag gjort där de själva skulle skatta hur de tycker att de ligger till. Idéen till matrisen har jag fått av Cecilia Sundh (@Lappkullan) och sedan har jag byggt på den lite mer. Jesu fo_delse. Tema Så styrs Sverige. Länkar: Sammanfattning av filmen om Sveriges Riksdag: 8 partier sitter i riksdagen.

Tema Så styrs Sverige

Socialdemokrater, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Sverigedemokrater, Kristdemokraterna. Sveriges riksdag består av 349 ledamöter. Dessa är representanter från Sveriges partier. Sammanfattning och program om EU. Sammanfattning av filmen om Sveriges kommuner: Det finns 290 kommuner i Sverige. Sida10. Dröm om demokrati: Grundlagarna - UR Skola. Stjärnstopp: Julevangeliet - UR Skola. Jämför länder. Här kan du se hur många människor som bor i landet per kvadratkilometer.

Jämför länder

Källa Här kan du se hur många människor som bor i landet per kvadratkilometer. Källa Här kan du se hur stor del av befolkningen som är arbetslös. Källa Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt är mål 8 i Agenda 2030, de globala målen för hållbar utveckling. Här kan du se hur stor del av landets befolkning som är arbetslösa. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt är mål 8 i Agenda 2030, de globala målen för hållbar utveckling. Källa. Nyhetssändning » Retorik i skolan. Gruppstorlek: Hela klassen/gruppen delas in i grupper om 4-5 elever.

Nyhetssändning » Retorik i skolan

Material: Samla nyheter från lokalpress, rikstidningar, TV och/eller internet. Man behöver för det mesta hjälpa yngre elever med bearbetningen, så att språket blir begripligt för dem. Var noga med att understryka att de själva måste förstå vad de säger innan de redovisar för andra. Arbetsmodell: Förbered övningen genom att gemensamt eller som hemuppgift titta på en nyhetssändning. Be eleverna notera vilka roller de olika reportrarna har. Frågehäfte Världsreligionerna till Puls 4-6 Rel. Om demokrati - Vem bestämmer? Prov13hi6_delprova. Seismic Monitor - Recent earthquakes on a world map and much more.

Dröm om demokrati: Att rösta - UR Skola. Pangea__puzzle. 102138_den_stora_sverigeresan.pdf. Geografens testamente - eller Den stora Sverigeresan: De stora sjöarna - UR S... Årsplanering SO åk 4 2016. Romerna – Ständigt förföljda - Metro Sverige TV. Huvudsidan. Ella, 8 år besteg Kebnekaise med pappa - Kumla.

Tidigare i juni vandrade Ella bara 8år gammal tillsammans med sin pappa Morgan upp till Kebnekaises sydtopp. – Det var en av de roligaste dagarna i mitt liv, säger Ella Sundström.

Ella, 8 år besteg Kebnekaise med pappa - Kumla

Förra året var de ute och campade åtminstone en gång varje månad. I slutet av februari i år tog Morgan Sundström och hans dotter Ella, 8 år från Kumla beslutet att de ville göra något stort.– Jag tänkte att hon är van att gå långt med egen packning. Så vi ville bestiga Kebnekaise, säger Morgan Sundström. Inför resan gällde det att förbereda sig. Rätt utrustning skulle införskaffas och tränas behövdes det.– Vi har gått på Bergslagsleden, Silverleden utanför Hällefors och trappan i Kvarntorpshögen, säger Morgan.Han berättar att redan när Ella var fyra år fanns intresset för att vara ute i naturen.– Hon ville vara ute i skogen och tälta. 08.15 började de den 9 km långa vandringen.

Nu ser båda två framåt. Geografiska undersökningar. Fältstudier i geografiundervisningen ger eleverna möjlighet att undersöka sin omvärld med alla sina sinnen.

Geografiska undersökningar

Det är ett roligt och kreativt arbetssätt som stimulerar elevernas upptäckarglädje. Geografiska informationssystem (GIS) öppnar nya möjligheter att analysera omvärlden och presentera geografisk information. Idag finns det lättillgängliga GIS-verktyg på internet som är gratis och enkla att använda. Geografiska undersökningar, både i form av fältstudier och med hjälp av geografiska informationssystem, är en viktig del i geografiundervisningen i grundskolan. Det framgår av kursplanen i geografi för grundskolan och motsvarande skolformer. Samhällspyramider, ytterligare ett sätt att konkretisera? - Mikael Bruér. Såhär i betygstider funderar jag alltid lite extra kring vilka metoder jag använt under året, vad som fungerat och vad som inte fungerat. Det är också den här tiden på året som jag också funderar allra mest på vilka gamla metoder jag ska försöka återanvända eller gräva fram i mina gamla pärmar för att förändra det jag lyckats mindre bra med under året.

Jag har tidigare skrivit om begreppen kontinuitet och förändring, hur jag jobbar med tidslinjer och hur jag använder sambandskort. Det hänger så klart ihop och handlar ytterst om att konkretisera det abstrakta, att göra det svåra lite mer greppbart. De nationella minoriteternas kamp från förtryck till rättigheter - UR Skola. Hinduismen. Kristendomen del 2. Så fungerar Sverige - Valrörelse, politik och styre. Om könsroller 2 - Leksakskatalogen. Andrea hälsar på: Hos Nadja - UR Skola. Niklas Källner. Muhammed hade en kamel - berättelsen om en profet: Muhammeds barndom - UR Skola. Nordiska museet. GOOD - If The World Were 100 People. Förtryck mot samer. 6-fältare Forntiden. Utifrån mitt förra inlägg och konveration med Göran Svanelid på Facebooksidan The big five kom idén att ytterligare synliggöra de ämnesspecifika begreppen som vi jobbade med när vi jobbade med Stenåldern i mitt klassrum.

6-fältare Forntiden

Vi kommer att återkomma med begreppen för varje tidsperiod och vi ska kunna beskriva och jämföra perioderna. Smyckat med sameslöjd. Sameslöjd inspirerar. Kolla in de fina detaljerna som gör vintermodet till något alldeles extra. Samiskt hantverk gör sig bra till färgstarka mönstrade plagg. Inkamönstrad jacka, stl S–XL, 4 410 kr, Pendleton/Fabel. Sameband, 295 kr/st, Wennberg Sameslöjd. Polo, viskos-/ullmix, stl 34–48, 1 095 kr, Gardeur.

En unik dyrgrip för slöjdälskaren är den antika samiska ryggsäcken, 19 000 kr, Svensk Slöjd. Inspiration och kunskap för SO-intresserade. Varför begravdes kvinnor med vapen? En synnerligen hvatr kvinna? Foto: Pablo G (CC BY-NC-SA 2.0). Källorna till vikingatiden tyder på att kvinnor föraktades, säger Carol J. Clover — och förklarar varför vi ändå hittar kvinnliga vapengravar och många berättelser om mäktiga kvinnor. Förra veckan tittade vi på järnåldersgravar där kvinnor begravts med vapen. En värld i brand! History of Europe - 6013 years in 3 minutes. Geologisk historia. 11 500 - 10 700 år sedan. Bilden visar hur det såg ut för ca 11 200 år sedan. ContinentTemplate.pdf.

Pojken och tigern. Drottning Kristina - den vilda drottningen - Avsnitt 1. Frågesport om allemansrätten.

Historia

Häst utan ryttare - Google Slides. Fröken Evas skola. Ordens makt och modern teknik.