background preloader

Grejoftheday

Facebook Twitter

Minilektioner med Grej Of The Day (GOTD) - Pedagogsajten Familjen Helsingborg. Micke Hermansson, mellanstadielärare från Umeå startade med små minilektioner om företeelser, händelser, personer och så vidare för 8 år sedan, läs artikel från Lärarnas tidning här eller se Lilla Aktuelltinslaget från 29 januari -15.

Minilektioner med Grej Of The Day (GOTD) - Pedagogsajten Familjen Helsingborg

Micke kallar minilektionerna Grej Of The Day. Jag snappade upp idéerna 2013 men kom inte riktigt igång förrän efter höstlovet 2014, då inspiration kom igen från Grej Of The Day-gruppen, som växte explosionsartat på Facebook. Jag gör Grej of The Day, helst minst 3 ggr/veckan. Dessa är som sagt microlektioner om olika faktaområden, ibland helt slumpmässigt valda. Till dessa minilektioner gör jag en kort presentation via presentationsverktyget i GAFE.

“Kunskap ska vara coolt!” Utforska GOTD:s – GOTD. GOTD - Skapa egna. Lärarnas egna presentationer. Pyramiderna. Bamse fyller 50 år. Människor för ändring: Alfred Nobel - uppfinningar. Inspiration och kunskap för SO-intresserade. Forskare kan ha hittat Mona Lisa. Veckans grej of the day – Nya sedlar i Sverige. Arbeta praktiskt med grej of the day. Jag har kört några grej of the day nu och tycker det är jätteroligt.

Arbeta praktiskt med grej of the day

Och som vanligt är det så att för att få se resultat måste man ge det tid. Med grej of the day lär sig eleverna samband, likheter och mönster. Kopplingar mellan olika saker, människor, historiska händelser är stor. Helt plötsligt så ser eleverna detta och det är dit jag vill komma. Att arbeta med grej of the day är inte så arbetsamt som man skulle kunna tro. Jag har gjort en ”roligare” skrivbok till eleverna. Jag har inte kört med Power Point ännu för jag tycker att eleverna är lite för små för så mycket text. Eftersom de ännu inte har utvecklat sitt skrivande, men är absolut på god väg, så har vi hjälpts åt. När vi skrev om fredspristagarna hittade jag ett kort nyhetsinslag på nätet om dem. För er som nu tänker att ja ja det där med microlektion… Ja men visst, så klart tar detta mer än 10-15 minuter. För de som har svenska som andra språk är det bra med bilder. Läxan är att berätta hemma om vad grejen var.

Grej of the day. Eiffeltornet.pptx. Kunskap är coolt! Ishotellet. Grej of the Day Maersk vs Vikingaskepp. Kinesiska muren-microsoft powerpoint online. Sapmi. Grej Of The Day. Kickstart med kluriga frågor. Näslös beskyddare, står det på tavlan.

Kickstart med kluriga frågor

Eleverna i klass 4—5 på Västangårdsskolan i Umeå smyger sig ner i bänkarna och sneglar på de två magiska orden. De har som vanligt fått fundera på den kluriga ledtråden sedan dagen innan. Morgnarna börjar alltid lugnt och stilla med läsning. Men när lektionen väl drar i gång är det med en kickstart. — Okej, då är det dags för Grej of the Day, säger Micael Hermansson med lagom spänning i rösten och drar ner världskartan. — Vi ska till Egypten, där har vi varit förut. Flera händer viftar i luften. »Näslös beskyddare« är nummer 117 i raden av små faktaspäckade berättelser som Micael Hermansson värmer upp med varje dag. Just i dag har Micael Hermansson gjort en enkel powerpoint-presentation för att illustrera historien.

Dagens grej skrivs in i boken.Foto: Björn Wanhatalo— Det är bra att ha något att hänga upp berättelsen på. Grej of the day lista med presentationer. Massor med märkliga fakta. GOTD. Världens Häftigaste. Fågelås skola i Gate. Fågelås skola i Gate Gå till innehåll.

Fågelås skola i Gate

Grej of the day. Idag ska vi göra vår grej på ett litet annat sätt.

Grej of the day

Vi ska låta Micke i Umeå göra den med oss. GOTD tips - Google Docs. Grej of the day. Fakta. Utforska - GOTD. Hem - GOTD. Hem - GOTD. Holmsjöbloggarna år 5 och 6. Här kommer jag lägga ut ledtrådar och sedan de presentationer som vi använt oss av i skolan.

Holmsjöbloggarna år 5 och 6

Grej of the day är microlektioner om allt möjligt. Det kan vara fakta om personer, byggnader, kända saker, städer eller djur. Det är för att öka allmänbildning och lusten att lära! Vi kommer ha GOTD som jag förbereder ca tre gånger i veckan (det vill säga om det är vanliga skoldagar ). Dessutom kommer alla barn att få prova göra egna GOTD om de vill! Torsdag Ledtråd: Den delade staden mellan öst och väst….. Fredag Ledtråd: Ett enormt varmt flöde 1883….. Måndag Ledtråd: Stor, blöt geometrisk figur Bermudatriangeln Torsdag Ledtråd: Jordens längsta byggnadsverk Ledtråd: En mångsidig hjälte – även kallad MP Ledtråd: Den gömda isen förstörde den…

Så ser snöflingor ut i närbild. Den ryske fotografen Alexey Klijatov tar makrobilder på helt vanlig snö ifrån sin egen balkong.

Så ser snöflingor ut i närbild

Resultatet är svindlande vackert. Så ser sand ut i 250 gångers förstoring. Om du tittar på helt vanlig sand i ett mikroskop kommer du få en chock.

Så ser sand ut i 250 gångers förstoring

Den är nämligen mer färggrann och spännande än du någonsin kunnat tro. Detta är sand från en helt vanlig strand Det du ser som identiska sandkorn är egentligen raka motsatsen Sand består av mineraler, kristaller, delar av snäckskal, döda organismer och mycket annat Amerikanske forskaren Gary Greenberg har tagit dessa bilder i över 12 år. RO4:s resurssida. Utan att förringa den egentliga anledningen till att vi befann oss på Aspenskolan i går kväll, måste jag ändå säga att Micke Hermanssons mikroföreläsning nog ändå blev kvällens Grej Of The Day.

RO4:s resurssida

Alla funderar vi emellanåt på hur vi kan göra undervisningen “rolig”. Micke har med GOTD gett sitt bidrag till hur vi kan få eleverna med på banan. Genom att ge eleverna korta föreläsningar på högst tio minuter inspirerar han dem till att vara nyfikna och vilja lära sig mera, “ska det bli nånting intressant så måste jag glänta på dörren”. Micke pratar om faktakunskap som trådar. Hur en tråd kan länkas samman med en annan och hur många trådar tillsammans väver en kunskapsväv och förståelse för ett sammanhang. Mickes framgångsrecept bygger på en mikrolektion per dag med utgångspunkten i t.ex. en person, en plats, en sak, en händelse, med en klurig ledtråd dagen innan och en presentation med 3 delar/bilder i en Power Point: 1 Vad, var och när? Finns det som Micke uttrycker det, biverkningar? Veckans grej of the day – Besök på månen. Log into Facebook.