background preloader

Trädgård

Facebook Twitter

Härdiga träd i zon 6. Text från Trädgård Norr nr 1/2010. www.tradgardnorr.se.

Härdiga träd i zon 6

Text Barbro Hagman Foto Marie Olausson, Trädgård norr och Barbro Hagman I en trädgård är det vanligtvis flera olika zoner. Man kan få en bättre zon genom att till exempel plantera i upphöjda bäddar och genom att se till att ha väldränerad jord. Mången växt har dött av för mycket vinterfukt, det är få växter som trivs med att ha det konstant blött om fötterna. Vid plantering av träd och buskar är det bra att lägga grus i botten av gropen som dränering. Många favoriter Min plantskola och trädgård ligger två mil nordväst om Piteå, i zon 5 på gränsen till zon 6. Betula pubescens ´Rubra´, finsk rödbjörk, är vacker med sina röda blad och får så småningom vit stam som är mycket effektfullt till de röda bladen.

Den mycket populära Sorbus koehneana, pärlrönn, har vita bär som ratas av fåglarna. Ett måste för växtjägaren är knölal, Alnus incana gibberosa. Övervintra japansk lönn i kruka - ZETAS. Eftersom jag får så många frågor om hur jag övervintrar de japanska lönnarna så tänkte jag att ett blogginlägg om detta delikata ämne vore på sin plats nu i oktober.

Övervintra japansk lönn i kruka - ZETAS

Jag brukar vänta med att in lönnarna tills frosten tagit bladen och de tappat dem. Det är alltså ingen brådska, utan de tål minusgrader. Jag tycker till och med att det är bättre om de utsatts för kyla och att de är inställda på sin vintervila. Om de inte tappat sina blad så kan ni dra av dem för hand, så slipper ni allt skräp på golvet. Mina lönnar står i ett mörkt kallt garage där det kan bli minusgrader. Odla humle – vild växtkraft med långa traditioner. Humlen är vår äldsta odlade klängväxt.

Odla humle – vild växtkraft med långa traditioner

Den nämns redan i Kalevala och användes av vikingarna för både öl och mjöd. Förr i tiden hörde humlestörarna till varje gårds måsten. Och det var verkligen ett måste. I 1734 års lag fastställdes att varje humlegård skulle ha minst 200 störar. Humlestörar - som utropstecken i din trädgård - TV4 - tv4.se. Trätunnor nybyggda: Lev 12/9 Mälaren säljes i Flera platser - Blocket. Beskrivning Lördagen den 12/9 kör vi runt Mälaren från Södertälje via Strängnäs, Eskilstuna, Arboga till Örebro.

Trätunnor nybyggda: Lev 12/9 Mälaren säljes i Flera platser - Blocket

Sedan vidare till Västerås, Enköping med avslutning i Uppsala. På vägen levererar vi förbeställda trätunnor. Halva tunnor säljes för 950 kronor/styck. Hortensia – blommande buskar för sommar och höst – Trädgård à la Rosenholm. Text och bild: Dan Rosenholm På svenska hortensia.

Hortensia – blommande buskar för sommar och höst – Trädgård à la Rosenholm

På växtlatin heter de Hydrangea, ni känner igen ordet eller hur? Det kommer från grekiskan hydor, vatten, r-et är inskjutet av uttalsmässiga skäl. Samma ord återfinns i hydrologi, läran om vatten. Så lyckas du med pioner. Användarvillkor för Viivilla.se Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap.

Så lyckas du med pioner

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet. Användarvillkor. Använda gamla fröer? Foto: Phanuwat Nandee / Colourbox Publicerad: 25 maj 2020, kl 17:02 Jag har av misstag haft en låda med fröpåsar, mest grönsaker, stående i kallväxthuset över vintern.

Använda gamla fröer?

Index. Vackra marktäckare. Användarvillkor för Viivilla.se Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap.

Vackra marktäckare

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Hur sköter man en Magical hortensia? - Magical hydrangea. Recept för nässelvatten – gratis supergödning av ditt ogräs! Foto: Colourbox Publicerad: 10 jul 2012, kl 17:36 Nässelvatten är en suverän näring för både kökslandet, prydnadsväxter och häckar.

Recept för nässelvatten – gratis supergödning av ditt ogräs!

Nässlor är rika på kväve. Plantera en luktärtshäck – guide. Trafiken går långsamt förbi Ewamay Johanssons hus.

Plantera en luktärtshäck – guide

Alla vill se och känna doften av den långa häcken av luktärt. Så här skapar du hennes trollbindande blomsterprakt! Förra årets luktärtssuccé ska odlas även i år. Det är Ewamay Johansson, Järvsö, säker på. Så lyckas du med rabatten i trädgården – expertens tips. Planera rabatten för ett bra och hållbart resultat När vårsolen tittar fram och trädgården ännu inte vaknat till liv är det lätt att få feeling och börja gräva i jorden för att skapa en rabatt. Men underskatta inte planeringen av din rabatt! Det är grundarbetet som räknas. Det är precis som före målning – har du inget bra grundarbete kommer du aldrig få ett fint och vackert resultat. Samma sak i trädgårdsvärlden. Så får du knubbiga tomatplantor. Alla vill ha mörkgröna tjockisar, ändå blir det ofta blekt skrangel när plantorna växer till.

Här får du råden som hjälper dig få fason på tomaterna. 1. Ljuset En ranglig tomatplanta kan vara hungrig på ljus. Ställ krukan så ljust som det bara går. 2. Hetta är inget för en tomat. 3. Klippa hagtornshäck. Min hagtornshäck har jag klippt mer eller mindre varje år för att hålla en konstant höjd på den. Nu efter många år (10) så är häcken bara stammar vid botten och några lövade kvistar samt en enorm tillväxt längst upp. Som det är nu ser den ut som en taqgtråd med grönt på toppen. Jag vill nog ha den max 150 cm hög och gärna tät. Bor i mellan Sverige i Zon 4 och buskarna står rätt skuggigt med större träd (lönn) samt en allé på gatan som skuggar så att det inte ger ljus överallt. Så förbereder du trädgården i mars. Solenergi fontän för trädgården – Happino.se. Därför ska du alltid ha ett kaffefilter i botten på dina krukor. Att använda kaffefilter till växterna är husmorsknepet nummer ett för dig som vill plantera och sköta dina blommor och växter lite mer bekvämt. 1.

Kaffefilter för att behålla fukt i krukanBehåll fukten med genom att lägga ett kaffefilter under innerkrukan i botten på ytterkrukan. På så sätt blir det fuktigt utan att det blir för blött och det minskar risken att rötterna ruttnar. Det blir luftigt, vatten kan rinna ut fritt, och jorden ligger kvar där den ska. Det ger dessutom jorden mer tid att absorbera vattnet. 2. 3. Fjärilsbuske 'Pink Delight' Lyckas med hortensia – 7 experttips för inne & ute - My home. Ett bra tips är att plantera hortensian där man har haft fin vårblomning i trädgården men saknar något som blommar lite längre fram på säsongen. Det kan gärna vara lugnt och grönt runtomkring eftersom hortensians blomning är ganska dominant. Hortensian blommar länge! Efter blomningen, som sker någon gång i juli till september, får bladverket dessutom vacker höstfärg. Plantera om i lecakulor Hortensior trivs både i rabatten och i korgar och krukor på uteplatsen eller vid entrén.

Förbättra med rhododendronjord Bäst är att plantera hortensia på våren, i fukthållande jord. Hortensia! Så väljer du rätt sort till din trädgård - My home. På svenska hortensia. På växtlatin heter de Hydrangea, ni känner igen ordet eller hur? Det kommer från grekiskan hydor, vatten, r-et är inskjutet av uttalsmässiga skäl. Samma ord återfinns i hydrologi, läran om vatten. Gypsophila 'Rosenschleier' Brudslöja - perenner.se. Sex nyheter i Grönt kulturarv®-sortimentet - Växtforum. Bourbonrosen Rosa (Bourbon-Gruppen) ’Great Western’ är sedan länge en del av den svenska roskulturen. Sorten förädlades i Frankrike 1840 och salufördes första gången i Sverige 1845. De bästa marktäckande perennerna för sol, skugga och halvskuggigt läge.

Nästa gång du passerar en vacker park, spana in rabatterna. Där frodas de marktäckande perennerna som är både lättskötta och har en lång skönhetssäsong. De bidrar till ett harmoniskt, vilsamt och prydligt intryck nästan hela året. 7 inspiring gardening tips from around the world. Flytta rosor – den ultimata guiden för när och hur. När flyttar man rosor?

Så beskär du dina buskar och träd – här är bästa tipsen. Andra har också läst Glada träd och buskar är förutsättningen för en grönskande trädgård, och det gäller att ta hand om växterna med kärlek. Stockrosor är tacksamma mormorsväxter och fina i gatumiljöer. Perenna och tvååriga stockrosor. Bästa perennerna för skuggiga lägen i trädgården – Allt om Trädgård. Rosor – 25 fakta alla som älskar rosor borde känna till – Sköna hem. Grön oas i engelsk stil – Hus & Hem. Bygg en trädgårdsbänk runt ett träd – ritning och beskrivning – Lantliv.com. 10 snygga perenna prydnadsgräs – Allt om Trädgård. Perenners härdighet anges med A – D. 1. Lyckas med luktärter – Victoria Skoglund ger sina bästa tips. Victoria Skoglund jobbar som trädgårdsmästare på Zetas trädgård i Stockholm. Så sköter du dina pelargoner.

11 grönsaker och örter som du kan äta och återodla. Jordärtskocka – perenn grönsak och lättodlad delikatess. Gör det själv: Bänk med förvaring – Hus & Hem. Sommarbeskärning av rosor. Stöd för Bärbuskar Hasselfors Garden S39110. All Decked Out! - Rambling Renovators. Experten tipsar: Så får du rosor att trivas. Klippa häckar – metoder och när. Trädgårdsinspiration – mängder av pioner från mormors tid. Smycken i rabatten – 21 rostorn och spaljéer. Pionskötsel – bästa tipsen för att odla luktpioner! Gjuta betongtrappa - Tips för betongtrappbygge - viivilla.se. Bygga utomhustrappa - viivilla.se. Konsten att skapa vinnande växtkombinationer i kruka och balkonglåda. Bygg en trädgårdsbänk runt ett träd – ritning och beskrivning. Bygga spaljé till luktärter och bönor – 13 torn och ställningar. Bästa perennerna för skuggiga lägen i trädgården. Bästa perennerna för skuggiga lägen i trädgården. Gångar av grus.

Klippta havtornsklot. 7 snygga och praktiska kanter – Allt om Trädgård. Rosor – 25 fakta alla som älskar rosor borde känna till – Sköna hem. Drömträdgård på Gotland. Enklaste (och vackraste) sättet att få ett väldoftande badrum – Sköna hem. Experten tipsar: Så får du rosor att trivas. 21 lyckade kombinationer av rosor och klematis – Allt om Trädgård. Beskärning av lavendeln – klipp ner rejält! – Allt om Trädgård.

Så döljer man fula soptunnor – många inspirationsbilder! – Allt om Trädgård. 10 tips från experten: Gör det här i trädgården i april. Allt du behöver veta om citronträd – från kärna till skötsel – Sköna hem. Beställ ramslök - lökar och plantor. Utrota mördarsniglar – här är de minst äckliga metoderna som funkar – Sköna hem. Experttips: Välj rätt rosor för din trädgård. Trädgårdsflow. Topp 11 bästa kantväxterna för flera lägen - Alltomtradgard. Tre smarta appar som hjälper dig hÃ¥lla koll pÃ¥ din trädgÃ¥rd. 3 bladproblem – detta är orsaken. Den Engelska Trädgården på Svabesholm.

Experttips: Välj rätt rosor för din trädgård. Mina bästa tips mot mördarsniglar. Så här bygger du en vacker pergola till trädgården – Hus & Hem. Trädgårdsskolan del 4: Trädgårdens tak – Hus & Hem. Gör det själv: Torkställningen som smyckar trädgården – Hus & Hem. 9 fiffiga trädgårdshack du inte kände till – Hus & Hem. Citrusväxter hemma. Bra rosor. Hon staplar blomkrukor på ett armeringsjärn. Slutresultatet? Det här vill vi ... Praktfulla pioner. Så får du rosorna att trivas. Flätade pilträd - Workshop hos Little Gardens.

Ramslök. Trädgårdsurnor, trädgårdsdekoration och gjutjärn på nätet - Stilhem.se. Planteringskärl i zink - VanstaShop. Produkter. Inspired by Hanna. Pil & Anläggning - pilflätning pilflätningskurser korgfätning. Nya flätade pilskapelser. Flätade pilträd - Workshop hos Little Gardens. Levende pileflet. Terassvärmare Verona 600-1500W-elkedjan.se. INFRAVÄRME LIDO TAKPENDEL MED STEGBRYTARE - Infravärmare - Element - Värme & Kyla. Terrassvärmare Termo Verona 600/1500 W - Infravärmare. Concrete copper shower. Rosenb ge - S k p Google.