background preloader

TROLL

Facebook Twitter

Recension av Troll ME - En förtrollande app. Användningsområden Tanken med appen är enkel: ta ett foto och appen gör jobbet med en förvrängning, en så kallad morph.

Recension av Troll ME - En förtrollande app

Här är det ögon och näsa som ändras. Inuti appen finns det reklam för andra appar, det drar ned intrycket av appen. Annars är den enkel att använda, få knappar och få moment att komma ihåg i vilken ordning man ska använda funktionerna. Den så enkel att alla kan använda den. Funktioner Funktionerna är få, tydliga och enkla. Förtrolla mig! Inne i appen Ta en bild! Du morphas! Ändra färg på ögonen Dela eller spara bilden. Föredrar att spara i bilder. Hjälp När du kommer in i appen har du tre val: KameraAlbum? Kamera: Du duttar på kameran, tar ett foto på dig själv. Album: Om du duttar på Album, kommer du till dina bilder. När fotot är klart får du upp valbara alternativ på att dela eller spara bilden. I detta läge finns en funktion där du kan byta färg på ögonvitan till: grön, blå, gul, röd eller ha det som är naturligt. Evas Superkoll Säsong 1, del 11-15.

Trollmors vaggsång. Sången Ett gammalt fult och elakt troll. Öjaby skolbibliotek - troll. Trolltider (1979) Trolltyg i Tomteskogen 1980 svensk. Gastarna på Gården / Oknytt. Brunnsgubben Det här är en tomteliknande figur som vaktar brunnen på gården.

Gastarna på Gården / Oknytt

Han ser till så barn inte faller i och utdelar örfilar till alltför nyfikna ungar. Brunnsgubben håller vattnet rent och ser till att det alltid ligger på en jämn nivå. Men om godsägaren är slarvig och själv förorenar vattnet kan brunnsgubben ställa till med rejäla översvämmningar. Bysen En tomteliknande gubbe från Gotland. Drakar Den svenska draken finns huvudsakligen i två sorter. Gloson Den s k galoppson, gluppson eller gloson; var en enorm sugga av ytterst motbjudande karaktär. Gruvfrun Också kallad bergfrun eller gruvrået. Havsmannen Ett manligt naturväsen som lever kring de svenska kusterna. Jättar Jättar har funnits i alla länder i alla tider. Källarglutten Ett svenskt manligt dvärgaktigt väsen som bor i källare inne i städernas hyreshus. Lindormar Den svenska lindormen har man hört talas om ända sedan vikingatiden. Lyktgubben Mylingar Näcken Ett skandinaviskt manligt naturväsen som lever i vattendrag.

Sjörå Sjötroll.

Mytologierna troll från ur med lärarhandledning

Tema troll. Naturv sen. Bolltroll. Bolltroll Det här behöver du:- Skrivare- Kraftigt papper- Sax- Limstift- Tråd- Två stolar- Aluminiumfolie Skriv ut alla tre bolltrollen och klistra upp dem på lite tjockare papper.

Bolltroll

Ett gammalt paket med frukostflingor är perfekt. Klipp ut varje troll med poängtavla. Mellan trollt och poängtavlan finns en bit med streckade linjer. Vik längs dessa linjer, trollet viker du framåt och tavlan viker du bakåt. Knyt ett snöre mellan två stolsryggar och balansera trollen på snöret som bilden visar. Spelet kan börja! För att kunna öppna och skriva ut filerna behöver du Adobe Reader. Troll lexikon. Id_katalog-2014-svensk.pdf. Trollklipp-web.pdf. Trolltegn-web.pdf.

Årets tema: Troll i Norden. «När man talar om trollet, så står det i farstun» Så lyder ett svenskt ordspråk från 1678.

Årets tema: Troll i Norden

Och denna höst stämmer det i allra högsta grad. Årets nordiska biblioteksvecka har nämligen troll i Norden som tema. I Norden finns otroligt många olika typer av troll. De bergtar och förtrollar dig, de är ofta tjuvaktiga och stjäl guld och smycken. Trollen har rötter i nordisk mytologi och de visar sig för första gången i 1220-talets Edda i forn av jotner. Illustrasjon: Brian Pilkington Trollen befinner sig i otillgängliga områden i naturen och det kan vara farligt för människor att försöka finna dem. I språket ser man också spår efter troll. Utvalet av årets högläsningsböcker vittnar och en bred förståelse av troll. Övrig läsning. I tillägg till årets utvalda textutdrag finns det en stor mängd annan nordisk litteratur som om årets tema: Troll i norden.

Övrig läsning

Här nedan följer en lista över tips på övrig litteratur, som man kan komplettera högläsningen med: Tips till övrig läsning under Kura Skymning. Videos. En god uppvärmning till nordiska biblioteksveckan kan vara att se en film.

Videos

Eventuellt kan filmerna också visas i tillägg till högläsningen under biblioteksveckan. Här är några förslag på film och dessutom några trailer till trolska filmer som verkligen tänder stämningen. Filmer för barn: - Troldefilmen Victor og Victoria (DK). - Mumintrollfilmerna (FI) - Ronja Rövardotter (SE) - Gutten som kappåt med trollet av Ivo Caprino (NO). Filmer för vuxna: - Trold (DK) . - Sumarlandið (Sommerland) (IS) . - Trolljegeren (NO) - Qaqqat Alanngui (Skyggor i fjället) (GL): Trailer - Moominland Tales - The Life of Tove Jansson.

En fantastisk sång för barn från Grönland. Soralumma Ujatsiutai - Arnannguaq Høegh (Vem som är artisten och vad som är låttiteln är dock oklart.) Trolljägaren. Trolltegn-web.pdf.