background preloader

Odling

Facebook Twitter

Parkslide invaderar hennes hus – kan ta år att utrota. #16 Allt om träd i kruka! - För din balkong eller terras. Trädgårdsväxter som är förbjudna – och som du kan ha kvar. Plötsligt kommer kunder in till plantskolorna in och undrar varför det säljs syrener och rugosarosor i butiken, de som är så farliga. – Det bygger på missförstånd och onyanserade förenklingar.

Trädgårdsväxter som är förbjudna – och som du kan ha kvar

Det måste vi reda ut, säger Berit Haggren på Växtforum, de svenska odlingsplantskolornas webbplats. Rapporter i media som svepande beskriver vanliga trädgårdsfavoriter som naturens värstingar och möjliga hot har skapat förvirring. Just nu arbetar Berit Haggren med att informera om just invasiva växter, utgångspunkten är att göra livet enklare för trädgårdsodlare och reda ut missförstånden. – Den här oron gagnar inte den biologiska mångfalden heller, slår Berit fast. Risken är att trädgårdsansvariga skräms till att ha färre arter i trädgården samtidigt som växter som verkligen är ett problem grenar ut sig ”under radarn”. 10 blommande buskar som tål allt. Användarvillkor för Viivilla.se Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap.

10 blommande buskar som tål allt

Beskära stenfruktsträd – inte bara på hösten! Foto: Colourbox Publicerad: 08 aug 2016, kl 18:53 Den legitimerade fruktträdsbeskäraren Dan Danermark hörde av sig till oss om att vi förordar beskärning av stenfrukter, körsbär och plommon; ”Beskärning görs alltid på hösten”, och att detta råd inte stämmer helt med senare tids forskning.

Beskära stenfruktsträd – inte bara på hösten!

Vi är glada över när ni upplyser oss om nya rön. Här kan ni läsa resterande inlägg från Dan Danermark. Beskärning av stenfruktsträd – plommon och körsbär. Beskära äppelträd och päronträd – när och hur? Foto: Colourbox Publicerad: 13 okt 2015, kl 17:26 Frågan när är inte helt lätt att besvara, då det beror på vilken typ av beskärning det är tal om, hur gammalt trädet är och i vilket skick det är.

Beskära äppelträd och päronträd – när och hur?

Det råder en hel del motstridiga uppgifter om vilken bästa tiden är. Du kommer strax att förstå varför bästa tiden är i plural, även om det går att beskära äppelträd hela året. Beskärning av äppelträd. Beskärning de första åren är viktigast.

Beskärning av äppelträd

Grön potatis – det ska du göra med den. Räcker det att skära bort det gröna på potatisen?

Grön potatis – det ska du göra med den

Och hur farligt är det att äta gröna potatisar? Beskära och plantera om pelargoner – så gör du. Det är nu du lägger grunden för en fin pelargonsommar!

Beskära och plantera om pelargoner – så gör du

De gamla trotjänarna behöver beskäras och planteras om för att få ny kraft att blomma riktigt härligt. Odla tomater – här är bästa tipsen! Är det djungel i växthuset?

Odla tomater – här är bästa tipsen!

Så här får du tomaterna att sätta frukt i stället för att producera blad i massor. Pollinering Blir det blommor som slår ut, vissnar och faller av? Då är pollineringen dålig. När jag odlade Tre systrar. Three sisters, de tre systrarna, är majs, (stör)bönor och pumpa eller squash.

När jag odlade Tre systrar

Det lär vara en odlingsteknik som Amerikas ursprungsbefolkning tillämpade. Man odlar alla tre grödorna intill varandra och låter dem dra nytta av varandra. 12 olika sorter av luktärter. Skira vita kjolar, rosa, blå eller strimmiga i två färger.

12 olika sorter av luktärter

Här bjuder luktärtsexperten Cecilia Wingård på 12 fina tips på underbara luktärter att så! Cecilia Wingård har koll på luktärterna. Hon har skrivit boken Luktärt (Blomstersafari) och anordnar varje år en Luktärtsfestival i skånska Rugerup. Här bjuder hon på fina tips för dig som ska välja sorter att så. 1. 2. Allt om kirskål – bekämpning, förväxling och recept. Hon är din älskling om våren men din fiende till sommaren. Lär dig allt, gott och ont, om kirskålen. Skyll inte på munkarna. Det brukar sägas att de tog hit kirskålen och odlade den i klostren som läkeväxt och till mat. Alltomtradgard. BeskarningTrad_3sidor. BeskarningTrad_3sidor. Beskära och plantera om pelargoner – så gör du. Beskärning av äppelträd. Ett nyplanterat äppelträd måste du beskära för bygga upp en stadig och vacker krona. Det gäller även övriga fruktträd som du planterar, men är inte så svårt som du tror och med några enkla tumregler så klarar du dig långt!

Beskärning av äppleträd under trädets första år är viktigast. Det är då man bygger upp kronan och formar ett friskt och hållbart träd. Första året då rotar sig trädet och då behöver du inte beskära så mycket. Andra året börjar du att forma kronan. Beskärning äppelträd. Binab Trichoderma - Flora Linnea. Binab TF WP bekämpar svamppatogener som Botrytis, Verticillium, Pythium, Fusarium, Rhizoctonia, häxringar och andra jordburna svamppatogener, samt Didymella, Silverglanssjuka och Rotröta. Binabs produkter är baserade på sporer av de naturligt förekommande svamparna Trichoderma polysporum och Trichoderma harzianum.

Utrustning - Applicering sker lättast genom utvattning eller besprutning. Det är mycket viktigt att appliceringsutrustningen är väl rengjord från bekämpningsmedel innan den används till Binabs produkter. Kontinuerlig omrörning vid tillsättning erfordras för jämn fördelning. Hur fungerar det? Binab Trichoderma - Flora Linnea. Du behöver inte växthus för att odla tomat. På fröpåsarna står det uttryckligen att vissa sorter lämpar sig bäst för växthusodling och på ett fåtal påsar kan det stå något om frilandsodling med. Men det är sällsynt. De sorterna undviker jag till utomhusodlingen. Om en sort har extremt lång utvecklingstid ryker den med, eftersom jag bedömer att tomaten då får svårt att mogna. En magisk plats i skogen - Trädgårdsriket.

8 januari, 2020 av: Gunnel Carlson. Experten ger råd: Så lyckas du med luktärt. Fyra snabba gödsel till trädgården. Som du kanske sett i inlägg lite här och var försöker jag vid mildväder att gödselvattna min jord på friland och i tunnelväxthus, som förberedelse till vintersådder. Jag vill gärna ge jorden en liten dunderkur innan sådd. Gardeners World episode 18 2019. Gardening Hacks. It’s gardening season! Are you ready?

Today I’ve gathered up some of the funnest gardening hacks out there. From using diapers and soda cans, to making watermelon slings and table cloth movers. How fun are these ideas?! We are busy and we need all the quick, quirky, and helpful gardening ideas we can get! Gödsel till dina tomater! Hur man odlar klematis i kruka – Trädgård à la Rosenholm. Hur ska jag använda rabarber? Hydroponisk odling Harvy, blått lock, kit. Klematis i Kruka - BoGrönt. Många småblommiga klematis är härdiga, tåliga och särskilt lämpliga för odling i kruka. Sorter i Flammula-, Integrifolia- och Viticella-Grupperna skärs ner helt på senvintern vilket gör dem extra lätthanterliga.

Några förslag:Atragene-Gruppen (blommar vår och försommar) t ex ’Ballet Skirt’, ’Blue Tapers’, ’Propertius’.Clematis x diversifolia parmaklematis. Rik, lång blomning (juli–sept).Clematis Flammula-Gruppen ’Rubromarginata’. Köksträdgård i pallkragar på 25 olika sätt. Morot, Ekologisk 'Deep Purple' F1 – Fröer från Rara Växter. Ny lista: De 5 absolut nyttigaste grönsakerna. Näringsbrister hos växter - Hemmaodlat. Precis som oss behöver växter näring för att klara sig i den oftast hårda världen.

De behöver kunna stå emot angrepp från insekter och sjukdomar, kunna hantera torka och inte minst säkra nästa generation. Av Niklas Hjelm. Några av världens vackraste trädgårdar. Odla tomater – här är bästa tipsen! Odla under hela sommaren. Odlingslådor och blomlådor i prisbelönt design - LandGarden.se. Pruning an English shrub rose - Advice & Inspiration. Smygstarta våren – här är 9 av årets härliga nya lökar – Hus & Hem. Stäppsalvia och skogssalvia – tacksamma perenner för soliga lägen – Allt om Trädgård. Så här lyckas du med din amaryllis – 9 kloka råd – Hus & Hem.

Så lyckas du med pioner. Trädgårdsmästaren Victoria Skoglund chattade om rosor - Nyhetsmorgon - tv4.se. Täckodling ger många fördelar.