background preloader

Årskurs 7-9

http://lektionsbanken.se/arskurs/7-9/

Related:  h07katkarSvenskalinbybEng misc.

cowboyen Cowboyen sammanfattar det viktigaste i texten. Denna strategi används både under och efter läsningen och är extra viktig vid läsning för att lära. Olika grafiska modeller kan med fördel användas för att sammanfatta både skönlitterära texter och faktatexter. Alla strategierna på ett A4 Stort format

Litteraturhistoria .Litteraturhistoria handlar om... hur människans sätt att förstå och beskriva verkligheten växlar hur genrer och litterära grepp uppstår och utvecklas hur olika stilgrepp formar och skapar förutsättningar för skapande om de villkor under vilka utvecklingen sker – hur författarna levde och hur människan och samhället skildras Litteraturhistoria är TEXTER Det är bara en bråkdel av all litteratur som hamnar i den västerländska litterära kanon (kaaaanon). Lektionsupplägg & övningar Till materialet HBTQ, NORMER & MAKT har vi samlat några generella övningar om normer. Dessa går att göra fristående från texterna i materialet, men kan med fördel kombineras med personberättelser i de olika avsnitten. Under rutan ”För läraren” i respektive avsnitt rekommenderar vi några av övningarna som passar extra bra till den specifika personberättelsen. Dessa övningar bör du som lärare noga läsa igenom innan du instruerar eleverna och det är också viktigt att det är du som leder övningen och ser till att avbryta om någon känner obehag. Om du som lärare vill sätta ihop egna övningar så följer här några av de frågeställningar som behandlas i övningarna och som du kan använda dig av för att formulera egna övningar för klassrummet. Gör egna övningar

Analysera artiklar kring näthat Publicerad: 13 februari 2013 Tema: Demokrati Tidsåtgång Introduktionen tar en knapp lektion, beroende på diskussionsviljan i gruppen/klassen. Varje uppföljning tar minst en lektion. Väl förberett och med lärarens noggranna instruktioner kan varje uppföljning göras på en lektion men vill man verkligen fördjupa sig i något, inte minst insändarskrivande bör det ske över mer än en lektion och med någon tid mellan lektionerna. Skolbanken Här delar pedagoger från hela landet på inspiration i form av tusentals pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar. Du får vara med om du vill, det kostar ingenting att använda Skolbanken eller dess innehåll. Läs mer om Skolbanken » Om Skolbanken Skolbanken innehåller 10 000-tals exempel på planeringar, matriser och samtalsmallar. Den växer dessutom så det knakar.

Den bästa bok David Levithan skrivit! Det är säkert över ett år sedan jag upplevde denna typ av läsning och bok. Känslan av att absolut inte kunna sluta läsa, känslan av att man är så inne i boken att man hela tiden längtar tillbaka till den så fort man gör något annat, känslan av att alla borde läsa den, känslan av att man läser något helt fantastiskt som snart kommer ta slut. Dessa känslor och många många fler flyger runt i huvudet när jag läser David Levithans nya ungdomsroman jag, En. Efter första sidan är jag fast och boken släpper mig inte ur sitt grepp förrän sista raden är läst och boken i hopslagen. En är ingen vanlig tonåring i USA - En har aldrig haft föräldrar, vänner, ett hem, ett sovrum, ett vardagsliv eller ett liv utanför skolan, i alla fall inget som varat mer än under en dag.

Pernillas Humfryblogg: svenska åk 8 Bokrecension - Arbetsgång Här är en arbetsgång som du kan följa när du skriver en bokrecension. 1. Presentera bokens titel och författarens namn. 2. Språket på väg - ett bedömningsstöd i svenska Språket på väg är ett kartläggningsmaterial för dig som undervisar i svenska eller svenska som andraspråk i årskurs 7–9 och vill kartlägga dina elevers språkutveckling. Språket på väg är ett kartläggningsmaterial för dig som undervisar i svenska eller svenska som andraspråk i årskurs 7–9 och vill kartlägga dina elevers språkutveckling. En del av materialet vänder sig direkt till eleverna. Materialet laddas ned via länkarna nedan. Matriserna i Språket på väg finns också i wordformat för dig som vill använda dem digitalt.

Länkskafferiet - Skolämnen En bra tjänst för dig som vill öva på glosor på olika språk. Det finns även ordbok med 20 språk. Om du registrerar dig på sidan (gratis) kan du skapa dina egna glosförhör, gloslistor och övningar. David Levithan har skrivit en hen-roman! Jajamensan. Här kommer han dragandes med en fullfjädrad hen-roman, den nya ”Every day”. Handlingen går ut på ett koncept som man bara får acceptera utan så ingående förklaringar: huvudpersonen och första persons-berättaren vaknar varje morgon upp i en ny kropp. Hen lånar liksom den kroppen under en dag. Skulle hen hamna i min kropp så skulle hen få veta vad jag heter, och dessutom få tillgång till alla mina minnen och erfarenheter så att hen kan hänga med hjälpligt i min familj, mina sammanhang, allt sånt. Sen får hen göra det bästa av situationen.

Continuing Shakespeare - Mia Smith I ett tidigare blogginlägg berättade jag om hur jag introducerat Shakespeare till mina elever i år 7 och 8. Arbetet har fortlöpt, och här tänkte jag presentera ytterligare några bitar. Shakespeare your way Den här uppgiften är den, enligt mig och många av mina elever, mest spännande inom det här arbetsområdet. Shakespeares verk har tolkats och omarbetats i otaliga versioner ända sedan de skrevs, och mina elever får nu göra egna tolkningar. Fokusområdet är att anpassa språket efter syfte, mottagare och situation.

Related: