background preloader

Unika noveller av Magnus Nordin - Bonnier Carlsen Förlag

Unika noveller av Magnus Nordin - Bonnier Carlsen Förlag

http://www.bonniercarlsen.se/Nyheter/2013/8/27/Unika-noveller/

Related:  svenska åk 7-9NovellerJämställdhetcecilianilsson

Isländskt översättarmaraton i mål efter åtta år Efter åtta års arbete som involverat femtiotalet översättare fick kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i går fem kilo islänningasagor i svensk översättning i sitt knä. Hon var ett av de nordiska statsråd som tog emot översättningen vid en ceremoni i konserthuset Harpa i Reykjavík. – Jag läste min första saga i samband med att jag kom hit för första gången för runt tjugo år sedan.

Noveller om förintelsen När anledningen att leva försvinner av Matilda Larsson ”Svenska pass! Alla ni med svenska pass!” skrek han på dålig ungerska. Flera människor i vagnen började ta sig ut och visade upp brev med tre små kronor på. Svenska pass? Tänka med pennan för att utveckla diskussionerna Ett sätt att få diskussionerna att gå på djupet är att låta eleverna tänka med pennan. Detta gör de först under tystnad. Det är ett utmärkt sätt att få med sig de elever som ogärna säger vad de tycker i en grupp. Frankenstein och det manligt monstruösa I kväll är det 200 år sedan Mary Shelley fick idén till ”Frankenstein”. Frågan är om det inte är Frankenstein snarare än hans skapelse som är monstret i denna roman, som med fördel kan läsas som en feministisk kritik av en enögd manlig rationalitet och självupptagenhet. Den 18 juni 1816 föddes en stor modern myt. Fem purunga människor var på semester tillsammans vid ­Genèvesjön och eftersom det hade blivit oväder med åska och regn satt de inomhus, församlade framför brasan och läste spökhistorier för varandra. De ­utgjorde ett okonventionellt sällskap: värd på stället var poeten Lord Byron, av en av sina många älskarinnor omtalad som ”mad, bad and dangerous to know”, de andra var hans livläkare John William Polidori, poeten Percy Shelley, Shelleys blivande hustru Mary och Marys jämnåriga styvsyster Claire.

Välkommen till Stockholm Välkommen till Stockholm av Klara Tillqvist Stockholm. Huvudstad i Sverige. En ytterst liten, ynklig, obetydlig del av hela världen. Osynlig i hela universum, i det rådande, okända, mystiska mörker som pulserar utanför vår planet. Nöjesguiden Jag har haft en riktigt riktigt rövdag. Nå åt det grövsta. Och det värsta är att allt (som vanligt) såklart är nå jävulska I-landsproblem. Lyssna: Började dagen med att två naglar var brutna efter att vi byggt en hylla. Fick snabb tid hos Julia och fixade.

Supersaftiga rabarbermuffins med mandel – 175 grader Hallonet är en knippe stenfrukter, bananen ett bär. Och rabarbern? En ört. Det är ingen ordning på allt och man fattar inte ett enda dugg, för att parafrasera Pippi Långstrump. 2. Modell för bokanalys 2009-12-15 13:36 Joakim Wendell Tillbaka till föregående avsnitt Här är en modell för hur man kan analysera böcker på B-kursen i svenska. Frusen ända in stammen - Svenskanoveller Wiki Av: Charlotte Fredriksson HELA HENNES KROPP STRETAR EMOT och huvudet bultar av varningssignaler. Det är som om varje muskel har ett eget liv. Den glansiga förpackningen känns sträv mot huden när fingrarna sluter sig om den. Med en enda snabb rörelse hamnar tuggummipaketet djupt ner i jeansfickan. Hanna möter Tinas vakande blick.

UnderbaraClaras värld Fastnade häromkvällen i gamla facebookalbum och kikade igenom mina profilbilder genom åren. Gick med i FB för åtta år sedan och min första profilbild föreställde ingalunda mitt ansikte utan min midja. Tycker om den här bilden på något vis. Lite lekfull sådär som min blogg var vid den tiden. Sökmotorer är inte neutrala - Barn, unga och medier Kopplingar till läroplanen Lgr11 Samhällskunskapsämnets syfte ● analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,● uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,● söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet, Centralt innehåll i samhällskunskap åk 4-6

Gruppträning – boksamtal Att prata böcker tillsammans med kloka medmänniskor är fantastiskt roligt. Och man lär sig så mycket av varandra! De mest intressanta boksamtalen blir det ofta när man inte är riktigt överens eller när boken man läst är lite konstig och svår att förstå. I boken Böcker inom oss av Aiden Chambers finns förslag på hur man kan organisera ett boksamtal så att alla kommer till tals och får lära av varandra. Han föreslår att man gör ungefär så här: Ha ett stort papper som ni kan anteckna på. Sofiane B. 20 år - Svenskanoveller Wiki Av: Maïssa Bey Kan vem som helst bli terrorist eller måste det finnas vissa förutsättningar? Vilka i så fall?

Related: