background preloader

Poesi och cirkelmodellen – en lysande kombination

Poesi och cirkelmodellen – en lysande kombination
Jag ser engagerade elever som sitter och småpratar vid borden Jag hör ett kreativt sorl i klassrummet och pennor som rispar mot papper Jag känner koncentrationen och arbetsron Det är så här det ska vara i en skola. Jag har alltid tyckt att det är lite klurigt att jobba med poesi med eleverna. När det kommer till skrivande av olika dikter brukar klassrumet vara fullt av suckar och pustar. Vånda över att man tror att det ska vara på ett visst sätt och det sättet kan man inte. Att jag själv tycker att det är klurigt är nog för att långt inne finns samma vånda gömd. Vi bär mycket med oss i in i vårt uppdrag. Men de senaste åren har det blivit bättre och gått bättre. Den här gången kombinerade jag mina tidigare efrarenheter och cirkelmodellen. Hur har vi då jobbat? Fas 1- bygga upp kunskap Vi tittade tillsammans på en presentation som vår bibliotikare visade oss. Fas 2 – läsa och undersöka texter Nu var det dags att möta massor av olika dikter. Fas 3 – skriva gemensam text Vilken lektion!

https://thereselinner.wordpress.com/2015/04/12/poesi-och-cirkelmodellen-en-lysande-kombination/

Related:  Lyrik & poesiPoesi

Magneter och språk Jag hittade ett intressant klipp som Ulrika Jonson har spelat in om en "kylskåpsmagnets-sida" som jag skulle kunna tänka mig att arbeta med tillsammans med mina elever. Vi brukar ganska ofta "klippa sönder" olika texter eller meningar för att försöka rekonstruera dem, eller bygga om meningarna på helt nya sätt. Jag har haft en StarBoard i mitt klassrum som har haft en sådan funktion men med hjälp av denna sida kan man göra detta direkt i datorn eller tillsammans i klassen med hjälp av en projektor. Man kan också tänka sig att man kan sortera olika sorters ord. Ulrika tar ordklasser som exempel i klippet nedan men man kan lika väl tänka sig att man sorterar ord i över- och underordning (t ex djur - husdjur - katt) eller att man ska sortera olika ord utifrån likheter/olikheter, typ "Vilken ska bort?".

Poesiskolan: Så här börjar du Att skriva poesi är ett hantverk som vilket annat skrivande som helst. Du kan lära dig tekniken, knepen, verktygen. Och genom övning kan du bli bättre. I en serie artiklar i Skriva visar poeten Mats Söderlund hur du förfinar din poesi. Hitta din tonart En av Tomas Tranströmers mest citerade dikter, Från Mars -79, börjar så här: ”Trött på alla som kommer med ord, ord men inget språk/for jag till den snötäckta ön. LEKTIONSFÖRSLAG: Regn och att skriva en regndikt Regn. En droppe regn i vattenpölen. Två droppar regn i mitt hår. Tre droppar regn på trädets löv. Fyra droppar regn på en utomhusstol.

20 tonsatta dikter Vad har Edith Södergran, Gustaf Fröding, Harriet Löwenhjelm, Dan Andersson, Karin Boye, Nils Ferlin, Sonja Åkesson, Pär Lagerkvist, Kristina Lugn och Tomas Tranströmer gemensamt? Deras dikter finns med på veckans spellista! Ett par omstridda goggles och en lyckokatt som spinner. En källarvåning i grannkommunen och en som är lycklig för ingenting. Ja visst gör det ont Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka? Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka? Höljet var ju knoppen hela vintern. Vad är det för nytt, som tär och spränger?

Ge eleverna Tranströmers vårtecken Jag sökte våren. Med dessa utryckta rader är jag samtidigt rädd om diktens helhet. För mig hör meningarna ihop med något större, ja, själva dikten. Detta är en möjlighet för elever att få äga en mening, förstå den med kreativitet i både tanke och fråga, uttala ord som de själva inte säger, lyfta tankarna och känslorna. Att få ord att teckna, måla, rita kring. Att få ord att berika sitt ordförråd med. Från en stygg flicka Jag hoppas du inte alls har det bra. Jag hoppas du ligger vaken som jag och känner dig lustigt glad och rörd och yr och ängslig och mycket störd. Och rätt som det är, så får du brått att lägga dig rätt för att sova gott. Jag hoppas det dröjer en liten stund... Jag hoppas du inte får en blund! I rörelse Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd. Det bästa målet är en nattlång rast, där elden tänds och brödet bryts i hast.

Lektion: Om regn En lektion om regn. Det har regnat så förfärligt mycket. Nu skrev jag en värderande mening. Det regnar. Det är en faktiskt mening. Då jag undervisar försöker jag hålla mig ifrån mina egna värderingar. Stenpoesi - Ida Branzell Rosen Stenpoesi Stenpoesi är ett projekt som i korthet innebär att sammanlagt sex av poeten Tomas Tranströmers haikudikter lagts in i gatubilden i Västerås centrum.Detta som en motvikt till alla kommersiella inslag som allmänheten möts av.Syftet är att poesin ska skapa små andhål och luftrum som ger möjlighet till reflektion i vardagen. De fyra stenar som lades ner 2008 ligger på Smedjegatan, Stora Gatan, Vasagatan och Köpmangatan.

Related: