background preloader

Vårens bästa lektioner – novellerna om FLYKT

Vårens bästa lektioner – novellerna om FLYKT
Det har blivit som ett mönster att jag (ibland tillsammans med kollegor) varje vår drar igång ett undervisningsprojekt som utmanar vad skola kan vara. Denna vår var det dags för källkritikprojektet riktigtsant.se. Det blev kalasbra, men något som bliv minst lika bra utan att vara särskilt nyskapande var novellarbetet på temat flykt. Förutom fantastiska berättelser av alla elever i åk 6 på Årstaskolan så var arbetet lätt att koppla till kunskapskrav och det lirade bra ihop med nationella proven. Ingenting kändes stressigt och jag upplevde att alla elever hajade vad de höll på med. Så här gick det till: Jag ville att eleverna skulle vara förberedda på själva formen på ett nationellt prov i svenska. Steg 1 Instruktion Eleven kan skriva olika slags texter med ... innehåll och ... fungerande struktur samt ... språklig variation. Eleverna skrev och fick mejla in texten efter ca 80 minuter. Eleverna hann olika många texter på ca 45 minuter. E-boken la jag upp i vår skolas e-bibliotek bibblis.se

http://josefsahlin.se/?p=632

Related:  NovellPå flyktsvenska 7-9webbresurserSvenska

Flash Fiction – ett undervisningstips! Under de senaste två veckorna har eleverna fått arbeta med mikronoveller (igen). Senast var det när eleverna skrev på bloggen Hjälten och jag, förra årets spännande litteraturprojekt. Hur som helst – jag formligen älskar det formatet då det verkligen handlar om att laborera med språket. När eleverna får ett begränsat antal ord (i det här fallet 75) och ändå ska följa novellens dramaturgiska kurva så kräver det en känsla för vilka ord som ska vara med och vilka som ska väljas bort.

Noveller inifrån krigets Syrien Snö Snöns skådespel som han betraktade genom det lilla fönstret var väldigt lockande och gav honom lusten att springa ut och leka. Men hela natten tänkte han på mannen som hade ringt och frågat: Är ni den och den? Han hade svarat: Ja. Ordlista kopplad till centralt innehåll och kunskapskrav i Svenska Allmänmänskliga förhållanden = förhållanden som kan anses gälla för alla människor. Allmänmänskliga förhållanden är förhållanden som människor kan förstå och identifiera sig med, oberoende av tid och rum. 10 sajter med gratis bilder du kan använda fritt Ibland kan det bli stopp i den kreativa processen. Du har inte tid att ta med dig kameran ut och fota en höstlig park som ska komplettera dagens inlägg. Eller så behöver du några enkla bilder att varva din PowerPoint-presentation med. Det är då royaltyfria bilder med Creative Commons-licens passar perfekt. Sanna har tidigare berättat om de olika CC-licenser som finns och vad som krävs för att få använda dessa bilder.

Ann-Charlotte Marteus: Vi kan bli ett gäng svengelska fåntrattar Houston, we have a problem, hörni. People av i dag graspar inte riktigt deras eget Swedish. Härom dagen skrev en krönikör på DN Kultur att någon borde "lägga ner lagen på tema jämställdhet" för den amerikanska skådespelaren Charlie Sheen. Vad menades? Ville hon... lägga ner någon jämställdhetslag?

Twistorier blir till kortnoveller som leder till kamratrespons Nu är vi inne i mitten på mars och allt oftare visar sig den värmande och energigivande vårsolen. Att bo vid havet är en förmån som jag tyvärr ofta glömmer bort att värdesätta men som jag vissa dagar blir lite extra påmind om. Under de senaste veckorna har samtliga åtta klasser, samt en SVA-grupp, i årskurs 8 på Alpha ägnat sig åt att utveckla sina twistorier (noveller bestående av blott 140 tecken, se tidigare inlägg) till kortnoveller med 300-340 ord. Syftet med att skriva en twistoria var att med så få ord som möjligt skapa en text som fungerar som en novell. Nästa steg blev således att med utgångspunkt från densamma bygga ut dramaturgin samt innehållet till en mer ordrik och gestaltande novell, men att ändå fortfarande använda sig av ett begränsat "utrymme" för texten. Syftet med det var att fokusera på formuleringar, beskrivningar och att inte inte sväva ut för mycket i själva handlingen.

Ett brev hem - om emigranter och immigranter - Annika Sjödahl Syftestexten från ämnet svenska om anges nedan tycker jag omringar det område som jag tänker kan vara en ingång i svenskan i vår – att tolka och förstå brev som skrivits hem från människor på flykt under historiens gång och kunna koppla det till egna erfarenheter och upplevelser. Jag delar här utkastet till den planering jag satt ihop under dagen och du får givetvis använda den eller ändra och lägga till som du vill så länge du anger källan. Jag skulle också bli glad av om ni delar andra ingångar på uppgifter som ni får genom att ta del av det jag satte ihop. Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära.

Mönstertexter och stildrag för självbiografi #Jagär Vi inleder med några exempel – mönstertexter -och tittar på dragen Här finns några förslag som vi kommer att diskutera vilka vi ska ta del av i klassen. När ni läst dem ska ni diskutera dem med utgångspunkt i innehåll och vad som är typiskt för genren samt om ni kan göra några kopplingar till er själv, andra böcker eller filmer. Dessa är de vanligaste dragen för en självbiografi: skriven i 1:a-person (jag-perspektiv)kronologisk ordningegna tankar och känslor Mönstertexter:

Kompetensutveckling inom digitalisiering Besök nya Lärportalen – tre moduler ute! Nu finns modulerna om kritisk användning av nätet, leda och lära i tekniktäta klassrum och digitalt berättande på Lärportalen. Gå till Lärportalen Därför ska du delta

Related:  skriva