background preloader

Mitt Flippade Klassrum

Mitt Flippade Klassrum

https://mittflippadeklassrum.wordpress.com/

Related:  Pedagogik

Appar för studenter med till exempel adhd som behöver hjälp med koncentrationen 1. Simplynoise: Generar så kallat vitt brus, ett ljud som liknar det som en tv gör när den står på under “myrornas krig”. Forskning visar att för många hjälper den här typen av ljud till att öka koncentrationsförmågan. Använd Simplynoise tillsammans med hörlurar för att stänga ute andra ljud i din omgivning.

Flippat lärande - fyra pelare ~ Kilskrift För ungefär två veckor sedan så gick Flipped Learning Network ut med en nu definition av flippad lärande. Med tanke på alla de missuppfattningar som finns kring flippat så kan det vara bra att den största organisationen runt flippat lärande ger lite fler riktlinjer att hålla sig till. Om man vill uttrycka sig enkelt så kan man säga att det flippade klassrummet går ut på att göra förberedande skolarbete hemma och läxan i skolan. Att definiera flippat på det sättet är emellertid just upplagt för just de här missuppfattningarna.

"Jag lånar ju bara" Det är många som skrivit om kopieringsrätter och hur de får användas i skolan. Det brukar sitta en liten lapp vid kopieringsmaskinen i skolan som talar om vilka regler som gäller. Där står det däremot sällan om vad som gäller för nätet. Men å andra sidan står vi kanske inte vid kopieringsmaskinen när vi gör våra värsta synder. För på något sätt verkar det som om alla lärare vet att det inte är okej att kopiera från inköpta läromedel (med undantag från kopieringsmaterial), men sedan sker det ett rejält samvetesavhopp när vi börjar röra oss på nätet.Kristina Alexandersson har skrivit mycket om Creative Comons. Även IIS (Internetstiftelsen i Sverige, fd .se) har av naturliga skäl skrivit om just Creative Commons.

Inkludering utan att specialanpassa för enskilda elever: Minska mängden intryck, öka strukturen och minska stressen i klassrummet.Liten insats, stor skillnad Diskussionen poppar upp hela tiden, om hur vi tidigt ska hitta eleverna i behov av särskilt stöd. Det är en fin tanke, men kanske en tankevurpa. Tidiga insatser. Jättebra. Nybörjarguide ~ Kilskrift Din nybörjarguide till att flippa klassrummet Vad bra! Du har börjat intressera dig för att flippa klassrummet. Men vad är det egentligen? Tillägget AppWriter: Utmärkt talsyntes till Google Chrome Det är många skolor som köper in Chromebooks till sina elever. Detta är en billig dator som bygger på att eleverna jobbar i det s.k. "molnet". Det finns massor med fördelar av att jobba på detta sätt. Det som många dock glömmer är att de sedvanliga programmen som talsyntes och rättstavningsprogram inte går att installera på Chromebooken på samma sätt som man gjort tidigare på PC och Mac-datorer.

IKT i skolan, del 19: Hitta appar till iPad som du kan använda i undervisningen Många skolor satsar på att köpa in iPads till eleverna. I Sollentuna kallar vi dem för lärplattor, dels för att markera att de ska användas till inlärning i skolan och dels för att inte förknippa verktygen vi använder med ett visst märke. En lärplatta har ett antal appar förinstallerade när man köper den, men man behöver hitta och installera andra bra appar. Detta är ett arbete som är nog så knepigt, då det i App Store finns över 1 miljon appar. Nyskapande skolteknik hindras av PUL - Lin Education Enligt internationella mätningar tillgodogör sig inte svenska elever kunskaper i samma takt som elever i andra länder – om nu mätandet av kunskaper ens är möjligt. Samtidigt pågår en kunskapsrevolution i det övriga samhället. Information som förr tog dagar eller veckor att hitta, är i dag sekunder bort. Vi jobbar i virtuella team på nätet och utbyter idéer och kunskap på ett sätt som ingen tidigare kunde drömma om. Överallt sker denna fantastiska utveckling, utom i skolan – ironiskt nog. En viktig anledning till att skolorna nu halkar efter är den föråldrade personuppgiftslagen, PUL.

Studieknep - Läs och stava (PC) - Softogram Shop Studieknep Läs och Stava, tränar användarens lästeknik, läsförståelse, stavning och studieteknik. Man kan läsa texter, besvara frågor, stava, lyssna på och öva uttal samt återberätta texter muntligen eller skriftligen. Alla de 25000 orden i programmet finns inlästa med mänsklig röst.Nu kan ALLA läsa texten. Vänsterklicka på ordet och lyssna, härma och spela in. iPad & flerspråkighet Flerspråkiga appar Jag har använt apparna t ex för nyanlända barn, där kan det vara en trygghet att få höra något som sägs på modersmål. Även för flerspråkiga barn som kan svenska kan det vara kul att få höra sitt modersmål och det kan bli många roliga samtal när barnen ska förklara för mig och de andra barnen vad de säger. Man kan alltså med hjälp av apparna även väcka ett intresse för andra barns modersmål i barngruppen. Och det finns naturligtvis en rad andra sätt att använda apparna på!

Att googla – är det så enkelt? Mina 7or har fått varsin dator. Är det bra så? Sätt igång och jobba? Nej, vi måste faktiskt lära dem använda den också. Canva och årshjul Har nu testat Canva ett par gånger och är helt såld! Har tittat på Canva tidigare men inte hunnit med att kika vidare utan den blev liggande i min "testa-sen"-mapp. Men för några veckor sen tipsade Niclas Vestlund i fbgruppen "IKT-verktyg", som jag har startat, om Canva och jag kikade på hans instruktionsvideo och kände genast att jag fick flytta upp denna på prioritetslistan =D Canva.com är grymt! Man kan göra posters, inbjudningar, facebookcovers osv, det finns färdiga mått att välja mellan, men man kan också välja egna mått på bilden. När man sedan valt kan man utgå utifrån färdigdesignade för inspiration eller skapa från noll.

Bättre på huvudräkning med matteapp I ett pilotprojekt på Lilla Alby skola i Sundbyberg fick två klasser i årskurs två använda matteappar i undervisningen i stället för matteboken. Eleverna fick göra ett diagnostiskt test både före och efter studien, där de fick lösa 36 additionsuppgifter och 36 subtraktionsuppgifter på tid. Resultatet visar att nästan alla elever förbättrade sig till sluttestet.

Related: