background preloader

Att skriva ett bra svar.

Att skriva ett bra svar.
Jag har precis kört igenom en typ av lektionspass som jag verkligen gillar. Inte för att det är det mest lustfyllda vi gör kanske, utan för att jag alltid går från de lektionerna med känslan att eleverna verkligen har lärt sig något. Vilket ju alltid känns tillfredsställande. Jag brukar vika någon eller några lektioner under varje läspass till att prata om kvalitet i elevsvar. Vi kan också kalla det: hur du skriver ett bra svar, eller: att tänka på när du resonerar kring en text. I detta fallet har klassen läst Häxfeber, en skönlitterär bok om häxprocesser i det medeltida Danmark. Den här gången gjorde vi så här: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Läs igenom frågan noggrant så att du verkligen svarar på rätt sak.Ta det lugnt så att du hinner tänka till. De är kloka mina 7:or! Nu ska jag lägga någon lektion till på att läsa och svara på frågor innan vi avslutar den delen av läsandet, sen går vi vidare mot en skrivuppgift. /Hanna

http://tankaromsvenska.wordpress.com/2014/01/21/att-skriva-ett-bra-svar/

Related:  SkrivaSkriva

Användning av datorer utmanar skrivandet Marie Nordmark – I det digitala skrivandet är skrivandet den i tid stora och komplexa delen av skrivprocessen där eleverna både skriver, planerar och bearbetar sin text samtidigt som den växer fram på skärmen. Samtidigt som eleverna skriver sin text planerar och bearbetar de sina text på detaljnivå. Detta skiljer sig från tidigare undervisning om skrivprocessen som betonar disposition eller planering för text samt skrivande i flera versioner av utkast. Vistapriset Novelltävling del 1 På Vistaskolan bestämdes att vi skulle ha en Novelltävling; Stora Vistapriset. Novellen skulle beröra någon av de diskrimineringsgrunder som alla arbetar strukturerat mot på skolan: begrepp och lagaretnisk tillhörighet, religion och annan trosuppfattningkön, könsidentitet och sexuell läggningbristande tillgänglighet, funktionsnedsättning och ålder Skrivövningar för inspiration För att eleverna i fyran, som jag undervisar, skulle bli inspirerade att börja skriva, valde jag att starta med två skrivövningar. En inledning, där de fick i uppgift att någon skulle spegla sig i något, utseendet skulle beskrivas men att personen skulle känna sig som något annat på insidan.

Enkel språklektion med en stor dos kreativitet Du vet väl att du kan skriva ut det här inlägget. Hej, nu är det dags för en liten lektion igen. Mina lektioner handlar i första hand om att eleverna ska få erövra det muntliga utrymmet, att de ska få tänka och att de ska få uppleva språkets kreativitet. Så skriver du en novell på 20 minuter Bibliotekspodden Solen Stockholms stadsbibliotek har en egen podcast där bibliotekarierna Elias Hillström, Alice Thorburn och Patrik Schylström snackar skönlitteratur utifrån olika teman. Utdrag: Det roliga avsnittet, Fantasy, Hjältar och förebilder. Bokpalt Enligt dem själva "Den perfekta bokklubben, eftersom du själv inte behöver säga ett skvatt." Utdrag: Tobias och Elma har läst en underbar bok av en 15-årig tös vid namn Maya van Wagenen, som försökte att lämna sin sociala isolering med hjälp av en vett och etikett-guide från 50-talet.

Att utveckla sitt skrivande » Meningar med elever I menyraden kan du klicka fram andra underlänkar på hur du utvecklar ditt skrivande med bl a gestalningar och person- och miljöbeskrivningar. Du hittar även responsark och skrivprocessen visualiserat. Att utveckla ditt skrivande kan du göra genom att: förklara varförge konkreta exempelanvända bildspråk och olika person- och miljöbeskrivningargestaltavariera ditt språk med längd på meningar, inledningar och längden på meningarnaställa frågor för att ge djupproblematisera med olika perspektivgeneralisera Detta gör du för att kunna förklara precis det du menar.

10 steg till att bli en författare Del 5: Att välja form Vem berättar? Är det nu eller dåtid? Och hur är stilen på texten? Del 5 handlar om hur en berättelse kan berättas. Mediekompass Värmland-Dalsland Scribus är ett grymt bra OpenSource Desk Top Publishing program (DTP program) som är jättebra för redigering av din skoltidning. Påminner lite om Windows Publisher men med den stora skillnaden att Scribus är helt gratis och mycket kraftfullare. Gör så här (gäller Windows) Planera för svårigheter så får du fler att lyckas! Tänk dig en solig försommardag vid en sjö. På stranden trängs tonåringarna för att utföra ditt uppdrag, att ta sig över till den andra stranden. Du har undervisat dem grundligt i all teori, det har torrsimmats, övats rörelser och teknik, precis som du har gjort med så många andra klasser genom åren. Pang!

Skrivarskola - Mediekompass Publicerad: 10 december 2018 Medie- och informationskunnighet – MIK – är centrala frågor i Skolverkets styrdokument och avgörande för vår förmåga och möjlighet att orientera oss i en komplex och föränderlig omvärld. Förståelse för och kunskap om det journalistiska uppdraget och arbetssättet är därför av stor betydelse i undervisningen för våra barn och ungdomar.

Min granne är en mördare The Shovel är en krypande läskig mordhistoria med lysande dialog och oväntad dramaturgi som utspelar sig i ett grannskap. Vi spenderar hela våra liv omgivna av andra människor utan att de allra flesta fall fundera så mycket på vad som försiggår i huset eller lägenheten bredvid. Våra närmsta grannar heter Harald, Anna-Karin, Ulf, Jenny, Micke och Malin och är de allra bästa. Men de som bor i nästa kvarter och som jag ser nästan varje dag vet jag ingenting om. Pias skrivtips: Lyckas med din gestaltning Har du hört talas om adjektivsjukan? Har du fått höra att du inte ska använda adjektiv? Det allmänna rådet idag är att man ska undvika adjektiv i skönlitterära texter. Adjektivsjukan betyder att någon gödslat med adjektiv.

Flash Fiction – ett undervisningstips! Under de senaste två veckorna har eleverna fått arbeta med mikronoveller (igen). Senast var det när eleverna skrev på bloggen Hjälten och jag, förra årets spännande litteraturprojekt. Hur som helst – jag formligen älskar det formatet då det verkligen handlar om att laborera med språket. När eleverna får ett begränsat antal ord (i det här fallet 75) och ändå ska följa novellens dramaturgiska kurva så kräver det en känsla för vilka ord som ska vara med och vilka som ska väljas bort. Det leder alltid till intressanta språkliga diskussioner med eleverna i klassrummet. Det har även triggat dem så pass att vi har hört dem diskutera i korridorerna mellan lektionerna hur de ska bygga upp sina texter.

Related: