background preloader

Kims matteprov - feedback på ett annorlunda sätt

Kims matteprov - feedback på ett annorlunda sätt
Ett matteprov ses ofta som ett traditionellt summativt sätt att bedöma elevernas kunskaper. Som lärare vill man gärna att det skulle ha en formativ sida, att eleverna skulle använda det rättade provet till att få feedback, lära sig av misstagen och ta med sig de nya insikterna till nästa moment. Tyvärr är inte så lätt att få med eleverna när det gäller den saken. Det blir mest fokus på svart eller vitt, rätt eller fel. För att komma till rätta med det fick mina elever i årskurs 9 rätta Kims prov. När jag hade rättat färdigt mina elevers senaste matteprov tog jag ett tomt prov och skrev Kimmy längst upp, namnet på en fiktiv elev. Den första reaktionen från eleverna kom genast när de klev in i klassrummet och fick syn på högen med uppkopierade prov: ”Vem är Kim?” Eleverna satte igång och efter ett tag började kommentarerna komma: ”Å nej, jag har kommit på ett fel jag gjorde på provet, jag har gjort samma fel som Kim” eller ”så här gjorde jag också och det stämmer”. Att diskutera Related:  Matte

Start Miniwhiteboards-vårt bästa köp! Under dagens matematiklektion i åk 4 slog det mig igen, våra miniwhiteboards är troligen det bästa vi någonsin köpt in. Billiga och så bra! Idag använde jag dem till att AKTIVERA ALLA ELEVER under en genomgång om vad räknesättet multiplikation innebär. Jag hade en serie bilder/uppgifter som jag visade på smartboarden och eleverna fick i uppdrag att till varje bild eller uppgift skriva den uträkning de skulle välja att göra för att lösa uppgiften. Medan eleverna tänker och skriver jag jag som lärare lätt SCANNA AV hur det går för alla elever och snabbt ge stöttning där det behövs. Eftersom de skriver stort på whiteboarden kan jag lätt stå på en plats och läsa på allas whiteboards till skillnad från om de skriver på papper. Till sist en till fördel med miniwhiteboards…MAN SLIPPER EN MASSA KLADDPAPPER!

ModMath Lila prickar och små mattegrupper Jag arbetar med en liten grupp i matematik. Det handlar om att reparera och att befästa. Sedan jag börjat arbeta med denna lilla grupp har jag insett att jag har ett kluvet förhållande till vad jag tycker om små grupper. Jag ställer mig mycket frågor när jag möter dessa elever. Vad är det som gör att vissa har känslan för tal och att ser mönster? Vi har pratat om att “räkna med flyt”. Vi arbetar just nu med tvåfärgade prickar och laborerar för att kunna se dessa samband. 2+3 är lika synlig som 3+2, 5-2 och 5-3. Om vi vänder en träfärgad prick till. Hur många olika sätt finns det? Vi kan bygga ut till 15 prickar. Jag funderar mycket på vad det är som göra att vi skapar bilder för talen. Hur är det att sitta i ett klassrum och vara den som aldrig förstår? Anne-Marie Körlings ord: “Jag tänker på alla barn som sitter i skolan och som försöker förstå. När jag läste det tänkte jag, att så är det nog för många av eleverna i min lilla mattegrupp när de sitter i klassrummet.

Matteappar för barn - en översikt Det här är en helt unik sammanställning över de populäraste matteapparna för barn. Filtrera resultatet för att hitta fler appar för en viss åldersgrupp eller plattform. Vi är föräldrar och pedagoger som testar och rekommenderar bra och roliga appar för barn. På denna sida hittar du våra bästa tips på matteappar, uppdelade på egenskapar och sorterade efter popularitet. Är du intresserad av en viss app kan du trycka på den för att ta del av vår recension. Listorna på denna sida uppdateras löpande i takt med att vi hittar nya bra appar att rekommendera. Visa fler (60+) appar › Addition Här hittar du appar som lär ut och/eller tränar räknesättet addition i olika svårighetsnivåer. 7+ år King of Math Junior · 30 kr · Omfattande matteutmaning Läs mer! Zcooly Affären Åk1 & Förskola · 22-30 kr · Hjälp till i affär och träna matematik Läs mer! Lek och lär med matte · 15-20 kr · Spela och träna på de fyra räknesätten Läs mer! 8+ år Tower Math · 7-10 kr · Befria siffrorna i Tower Defence-spel med matteträning

Varför jag tycker att fokus på förmågor fungerar dåligt i matematikundervisning | Att bli lärare Läroplanerna från 2011 har stort fokus på förmågor: De används för att beskriva syften med ämnen, och de används (ibland på lite annat sätt) för att beskriva kunskapskraven olika betyg. Jag har flera gånger skrivit om problem som jag upplever med förmågor, framförallt när det handlar om bedömning och betygssättning. I det här inlägget tänker jag försöka göra en lite mer ordentlig genomgång om varför jag tycker att sättet som kunskapskraven är formulerade fungerar dåligt i matteämnet. Jag tänker inte sticka under stolen med att jag tycker att ämnesplanen för matematik på gymnasiet inte är tillräckligt genomarbetad, och att så som den är utformad idag leder den till extraarbete för lärare, osäker och olikvärdig bedömning, och – vilket kanske är viktigast – att elever riskerar att inte får de kunskaper i matematik som de behöver. Förmågor När Gy11 och Lgr11 infördes lades stort fokus på förmågor. Centralt innehåll Ett exempel på kursinnehåll Hur viktigt är andragradsekvationer?

12 Useful Math Hacks That They Didn't Teach You In School | Diply Life DIY NEXT PAGE 12 Useful Math Hacks That They Didn't Teach You In School by lolaglee from It was Just a Dream 2.4k Page 1 of 4 After finding these math hacks, I'm convinced that all those years of being forced to struggle through math class really was just a torture ploy created by evil math teachers everywhere. 1. As if it was this simple all along... via reddit/u/quaxon 2. Who knew? via imgur / MoonnMan 3. Finally! via WonderHowTo 4. Also a cool party trick. via 1000lifehacks Did you remember to share this with your friends? Share on Facebook Share on Twitter Trending on the Web Never miss a post! See More by lolaglee Nutshell: I like Chuck Leavell and soup. Incredible Time-lapse Video Of Australia's Largest Lego Christmas Tree Recommended Posts Troy's Tickets Contest Week 15! 10 Simple DIY Holiday Gift Bows And Wrapping Ideas From Everyday Materials 24 Inventions That Will Solve Life's Annoying Little Problems More Posts in Life 22 Weird Things Happening Only At Walmart Diply Join Diply Today

21 GIFs That Explain Mathematical Concepts “Let's face it; by and large math is not easy, but that's what makes it so rewarding when you conquer a problem, and reach new heights of understanding.” Danica McKellar As we usher in the start of a new school year, it’s time to hit the ground running in your classes! Ellipse: Via: giphy Solving Pascal triangles: Via: Hersfold via Wikimedia Commons Use FOIL to easily multiply binomials: Via: mathcaptain Here’s how you solve logarithms: Via: imgur Use this trick so you don’t get mixed up when doing matrix transpositions: Via: Wikimedia Commons What the Pythagorean Theorem is really trying to show you: Via: giphy Exterior angles of polygons will ALWAYS add up to 360 degrees: Via: math.stackexchange If you’re studying trig, you better get pretty comfortable with circles. Via: imgur If an arc of a circle is the same length as its radius, the resulting angle is one radian: Via: Wikimedia Commons Visualizing sine (red) on the Y axis and cosine (blue) on the X axis. Via: reddit Cosine is the derivative of sine:

Mattelyftet sätter sina spår Mitt inne i ett lyft, lyft av matematikundervisningen. Vi har varit med mattelyftet i snart en termin nu och det börjar bli intressant att titta efter och se vad och om något har förändrats i den egna undervisningen. När terminen startade skrev jag bland annat så här om mina förväntningar; Äntligen är det dags för oss på vår skola att hoppa på mattelyftet. Inser att det jag önskade att få hjälp med är precis det som börjar hända. Två elever funderade över det här med att räkna ut 20% av 120. Istället för att jag lät en tänka klart så fick båda chansen. Vändningen kom när en av texterna i mattelyftet tog upp just sättet att ställa frågor. 3,25 +1,15= 4+0,3+0.01 = 4,310Stämmer detta? Den här uppgiften har vi jobbat med. Hur tror du att eleven har tänkt? Vilka bra diskussioner. Hur kunde det ta så lång tid att få det här knepet till att bli ett naturligt tänk? Bättre sent än aldrig – och det är jag glad för!

Peer Instructions med Plickers. | Min blogg som lärare Två engelska ord i den svenska skolan och jag har inte ens engelskan i min årskurs fyra. Det kanske kan kännas lika konstigt som att man jobbar med The Big Five utifrån vår läroplan. Den kommentaren har jag fått från föräldrar och det är ju en intressant tanke.Flipped Classroom är man ju vänt om till flippat klassrum, så vilka ord väljer vi istället för Peer Instructions och Exit tickets? Jag har fastnat för tanken av att använda Peer Instructions, jag hade en egen variant av detta, men grupparbeten och få alla i gruppen att förstå frågan och svaret man kommit fram till innan man fick svara. Men efter att varit att startat upp matematiklyftet och använt sig av detta och sedan sett föreläsning med Daniel Barker och läst hans bok Flipped Classroom så har jag fastnat för det ännu mera. Nu har jag kommit igång och förstår att det här är det bästa sättet för mig att komma närmare en till en för att göra dessa flervalsalternativen. Det handar alltså om Fördelar:

Related: