background preloader

Lararhandledning.pdf

http://brombergs.se/media/124548/lararhandledning.pdf

Related:  barnlitteratur (med lärarhandledningar)Litteraturundervisning

Litteraturvetenskap light: Hur kan man jobba med Harry Potter som högläsningsbok i skolan? Visst är det något magiskt med Harry Potter? Det är inte för inte som miljoner barn har slukat böckerna. Den första delen, Harry Potter och De vises sten, tycker jag passar utmärkt som högläsningsbok till exempel på mellanstadiet. Nu i höst kommer det dessutom en ny, fin, helt illustrerad utgåva som jag är väldigt sugen på. Men hur kan man jobba med Harry Potter som högläsningsbok i skolan? Frågan ställdes av en lärare i en grupp på Facebook, och jag plockade genast upp detta till ett eget blogginlägg. En litteratur som synliggör de osynliga Det finns en mening i nyligen framlidna Birgitta Stenbergs genombrottsroman ”Chans” (1961) som jag inte kan släppa. Raggartjejen Mari har precis blivit utsläppt från en ungdomsanstalt och rymt till Stockholm. Trots rädslan för att bli tagen av polisen söker hon sig in till city. Hon har ingenstans att ta vägen, driver runt och spanar efter bekanta.

Seriealbum Nedan kan du läsa och ladda ner seriealbumet Vi ska ses igen, Sanam. Du kan även beställa den helt kostnadsfritt i önskat antal exemplar till din klass i årskurs åtta. Till seriealbumet följer en lärarhandledning som fördjupar frågor om att tvingas fly, barns rättigheter, identitet och integration. Seriealbumet Vi ska ses igen, Sanam gestaltar och dramatiserar den långa och farliga flykten som en 14-årig pojke gör på egen hand från Afghanistan till Sverige.

Petter vill peppa unga till läsning – Nöjesbloggen Att Petter skulle bli en av Sveriges största rappare var nog inget han trodde när han satt i skolbänken med orden som sin största fiende. Än mindre att hans namn skulle pryda en bokrygg som en av författarna. I dag släpps ”Goda dagars magi” – den första bok om svensk hiphop skapad av de som själva var med när kulturen fick fäste i vårt land. Petter vill peppa alla unga till att läsa mer. Foto: Tobias Andersson Petter Alexis Askergren gjorde sin debut på bokmässan för några veckor sedan. Fem strategier för läsning av faktatexter Vad har jag lärt mig av att läsa boken ”Att läsa faktatexter” (Gear 2015)? Jo, fem nya lässtrategier som är anpassade just till läsning av faktatexter. Här vill jag påstå att Gears bok fyller ett behov. Bilden nedan, förståelsestrategier för faktatexter, är bilden som hela boken bygger på. De fem strategierna visualiseras som pusselbitar som kan läggas på huvudet. Varje pusselbit är en tankeaktivetet som finns i vår hjärna.

Om att prova ”sitting drama” och mer Astrid Roe Varför ”sitting drama” i kursen Svenska 3? Som jag har berättat om i tidigare inlägg arbetar jag med romanen Kallocain i min klass Ek3b. Läsningen ska mynna ut i att de skriver en kortare vetenskaplig text där de jämför romanen med Brave New World, som de har läst utdrag ur i engelska, och med en valfri dystopisk film. Till lektionen häromdagen skulle eleverna ha läst ut Kallocain. De gjorde det mesta av läsningen hemifrån även om vi under tiden tagit ytterligare ett lektionspass till att diskutera och bearbeta texten.

Terapioffer – drama för tonåringar med musik av Alina Devecerski - Terapioffer Författarna Hassan Loo Sattarvandi, Emma Broström och Jenny Jägerfeld har skrivit fem avsnitt var om varsin femtonåring som går till en terapeut. Från terapirummets innersta berättas de tre femtonåringarnas personliga historier. De första fem delarna är skrivna av Hassan Loo Sattarvandi som berättar om Nima som blivit utsatt för en misshandel. Förövaren, Fredrik, går i Nimas egen klass och istället för att ta steget ifrån Fredrik dras han bara djupare in i Fredriks våld. Emma Broströms huvudperson heter Maxime. Gör klassikern till din egen Detta stödmaterial ger förslag på hur man kan arbeta med skönlitteratur i grundskolans högre stadier (år 8 och 9) och på gymnasiet. Detta stödmaterial ger förslag på hur man kan arbeta med skönlitteratur i grundskolans högre stadier (år 8 och 9) och på gymnasiet. Den bygger på en helhetssyn på svenskämnet, där den skönlitterära läsningen kombineras med samtal, skrivande och andra kommunikationsformer som bildskapande, dramatiseringar och multimodala uttryckssätt (t.ex film, videoinspelning och powerpoint-presentationer). Stödmaterialet är uppbyggd i två delar.

Om att utveckla elevers språk och skrivande i kursen Svenska 2 – så här gör j... Hej på er! Utmaningar i klassrummet Tycker ni som jag att det blir lite mer utmanande att som lärare i svenska undervisa i språk skrivande i Svenska 2? Kraven på den språkliga uttrycksförmågan i skrift blir högre och jag som undervisar på studieförberedande program möter elever som i många fall i årskurs ett kommer med erfarenheten att de alltid har haft lätt för att skriva och uttrycka sig. I Svenska 2 händer något, tycker jag. Texttyperna och allt som hör därtill blir lite mer utmanande och innehållet i texterna likaså.

Related: