background preloader

Internetguider

Internetguider

https://www.iis.se/lar-dig-mer/guider/

Related:  InternetBarn och unga på nätet, sociala medier...IKT FRITIDSDigital teknikdigitala verktyg

25 nätregler du måste kunna - King Illustrationer: Gustav Dejert/Woo Får man retweeta beröm? Ska man gilla allt på Instagram? Hur avslutar man ett mail? King reder ut vad etiketten egentligen säger när du rör dig socialt på nätet. 1. ifous.se - Tillsammans gör vi skillnad Vilka elever som får en bra undervisning i medie- och informationskunnighet beror helt på slumpen, menar forskaren Barbro Oxstrand. Hon anser att mediekunnighet borde vara en självklar del av skolornas uppdrag. I det ena klassrummet får eleverna inte ha på sin mobiltelefon överhuvudtaget. I ett annat klassrum får de använda den för att leta efter fakta och ta bilder som de för över till datorn. I ett och samma skolområde, ja till och med i samma skola, kan förutsättningarna för att arbeta med digitala medier totalt skilja sig åt.

klar med granskning av molntjänsten Office 365 Du är här:Hem → Press → Nyheter → 2014 → Datainspektionen klar med granskning av molntjänsten Office 365 28 april 2014 Myndigheten har undersökt hur Ale kommun avser att använda molntjänsten Office 365 i sin skol-, förskole- och fritidsverksamhet. Granskningen visar att kommunen uppfyller kraven i personuppgiftslagen med ett undantag. Gilla Hata horan - Lärarhandledning Gilla Hata horan är en ungdomsroman om nätmobbning som har kommit till genom ett samarbete mellan Johanna Nilsson, Friends och Pocketförlaget. Det är en stark bok som väcker många känslor och tankar kring en angelägen fråga som berör unga. Den passar därför bra att använda i undervisningen. Till detta ändamål har Friends tagit fram en lärarhandledning som stöd för klassdiskussioner i årskurs 8-9 och gymnasiet.

Bästa sidorna för att skapa presentationer Mural.ly Ett bra gratis verktyg som man kan skapa presentationer med. Du kan skapa din presentation genom att välja bakgrund och lägga till text, webbsidor, bilder m.m . Det som är ännu bättre är att du kan dra objekt från din Google Drive, Evernote eller webben till din presentation. Can you google that? – informationssökning på engelska Att internet flyttat in i våra klassrum är det ingen som har missat, men att det smugit sig in bland kunskapskraven är det många som missat, försöker låtsas om att de inte sett eller helt enkelt tycker är riktigt jobbigt. Men det finns ju där, vad vi än tycker om det. Det ska undervisas och bedömas, säga vad man vill om det. Att gå in på hur relevant och effektivt eleverna återanvänder sina sökresultat i sin egna produktion är en diskussion i sig, men nu tänkte jag fokusera på själva undervisningen. Jag har satt ihop ett material för att undervisa mina 9or i informationssökning.

Debattartikel: Nätmobbningen är allas ansvar Ett barn sitter framför datorn och blir misshandlat. Slagen kommer tätt. Över själen breder blåmärken ut sig. Sår, stickor, bett. Alla tycks gilla att dissa. Datorer gör ingen skillnad Skolverket ska till våren föreslå två nationella IT-strategier för skolan, vilka ska bidra till ökad måluppfyllelse och likvärdighet genom att den strategiska potential som IT har tillvaratas i hela skolväsendet. Frågan är central för IT- och telekombranschen, inte minst baserat på dess stora behov av framtida arbetskraft med hög digital kompetens. I vårt bidrag till Skolverkets arbete lyfter vi fram tre områden som vi ser är särskilt viktiga att prioritera för att de nationella strategierna ska bli framgångsrika och få direkt och långsiktig verkan för svensk kompetensutveckling och konkurrenskraft: Ett digitalt rektorslyft

Appar för elever i behov av läs- och skrivstöd By phaewilk MorgueFile Jag brinner för att alla elever ska få tillgång till litteraturen, att få uppleva bokstävernas underbara värld. Jag är själv en bokmal men läser idag nästan uteslutande med öronen (jag lyssnar på ljudböcker). Inte för att jag har läs- och skrivproblem utan för att jag gillar det:) Jag har ett val. Fördomar finns överallt, och mer än en gång har jag fått höra: äh du har ju inte läst boken, du har ju bara lyssnat på den…. Jag brukar upplysa dem om att man kan läsa med både ögon och öron;) Trots detta är det för en del människor inte helt rumsrent att lyssna på ljudböcker, ”det är inte att läsa på riktigt”.

Genomgång för lärare 16 juni: text med tillhörande bilder Eftersom tekniken inte fungerade som önskat måndagen den 16/6 då jag berättade för lärarna i Vinslöv om mitt arbete med digitala verktyg med eleverna väljer jag att lägga in bilderna och texten här. Det jag ska berätta om är lite av det jag har gjort med mina elever, framför allt under vårterminen -14. Jag undervisar i en årskurs 5 och det är de eleverna som med glädje har testat på alla mina idéer. I min klass har vi 12 iPads. 12 appar en tonårsförälder borde känna till - Appar Är du tonårsförälder och har dålig koll på ungdomarnas digitala plattformar? Ingen fara, vi har listat apparna du borde känna till. Snapchat – Du känner säkert till Snapchat, eller åtminstone har du hört talas om den här appen, som låter användaren skicka en bild eller video till en eller flera kontakter. Det här kallas för snaps och avsändaren bestämmer hur länge mottagaren får se bilden/videon innan den försvinner. Dock kan en snap bara visas mellan 1-10 sekunder. Tinder – Tinder är en dejtingapp där man kan träffa andra singlar.

UR Samtiden – Sociala medier i skolan Nätmobbing har varit ett aktuellt ämne under en längre tid. Detta är en diskussion som vi måste föra på skolorna och arbeta med främjande och förebyggande. Jag ser dock en risk att rädslan för nätmobbing kan ta över så att vi förbjuder eleverna att använda internet/mobiler när de är i skolan. Jag tänker att skolan har ett ansvar i att eleverna lär sig att vara människor, med allt vad det innebär, både ansikte mot ansikte men även på nätet när våra ungdomar sitter bakom en skärm eller vid en telefon.

Related: