background preloader

MIK

Facebook Twitter

MIK plan%20Gunnesboskolan mars%202015. Allt du behöver veta om källkritik på nätet. Internet är fullt av skatter, men också mycket som vi inte ska lita på.

Allt du behöver veta om källkritik på nätet

Eftersom informationsflödet är så enormt är det ytterst viktigt att vara kritisk mot det vi möter. Isabella Holm som jobbar för organisationen Sällskapet för mediefostran berättar om den källkritiska metoden som man kan använda för att ta reda på om en källa är trovärdig. Hur utvecklades den källkritiska metoden? Olika typer av källor Det gäller alltså att förstå skillnaden mellan primär- och sekundärkälla. Fyra viktiga frågor Är källan sann eller falsk? När man vill granska en källa gäller det också att känna till olika slags medieinnehåll. Hur blir man själv en bra källa? Om man själv publicera någonting på nätet som man vill att någon annan kan ha nytta av så lönar det sig att tydligt hänvisa varifrån man fått sin information och länka till sina källor.

Många utmaningar med källkritik på nätet Vad kan brist på källkritik leda till? Isabella Holm tycker att en värld utan källkritik är en skrämmande värld.

Wikipedia

Jag 3 internet lärarmaterial2. Jag 3 internet kopieringsunderlag3. Statens medieråd. MIK-rummet. Medie- och informationskunnighet i nätverkssamhället. Nu går startskottet för MIK-rummet! – Ny resurs för ökad medie- och informationskunnighet.

Nu går startskottet för MIK-rummet!

Nu lanserar Statens medieråd äntligen MIK-rummet – en pedagogisk resurs för främst lärare och bibliotekarier, men även för föräldrar. I MIK-rummet får du kunskap, inspiration och praktisk hjälp för att kunna stärka barn och unga som medvetna medieanvändare. Här ges bakgrundsfakta kombinerat med reflektionsfrågor, praktiska lektionsupplägg och fördjupningsmaterial. Samarbetspartners i projektet är UR, Konsumentverket och Svensk Biblioteksförening. För att barn och unga ska kunna maximera de möjligheter och minimera de risker som det nya medielandskapet innebär, krävs stöd från vuxna. . – I MIK-rummet samlar vi fakta, reflektionsfrågor, lektionstips och fördjupningsmaterial för att underlätta för alla som vill lära sig mer om medie- och informationskunnighet (MIK), säger Lena Fagerström, projektledare för MIK-rummet. Det här är startskottet för ett intensifierat MIK-arbete för Statens medieråd under 2014. Elever inte så nätkunniga som vi tror. – Man pratar om att elever kan det här med internet och att söka information.

Elever inte så nätkunniga som vi tror

Men det stämmer inte, säger Linda Spolén. Från podiet på mässan berättar hon att skillnaden mellan hur en elev i årskurs ett och en elev i gymnasiet söker information på nätet inte är särskilt stor. – De skriver något ord på google och ögnar de fem första träffarna av två hundra tusen. Hittar de inget så kanske de skriver ett nytt ord istället, eller så säger de ”jag hittade inget”. Färdigheten att söka på ett smart sätt är något som eleverna behöver, och som Linda Spolén menar att de oftast saknar. Det handlar till viss del om att känna till kommandon i google som smalnar av sökningar, rensar bort irrelevanta träffar och ökar chansen att hitta just det man är ute efter. Formulera en undersökningsfråga – Fundera på exakt vad du egentligen vill vetaVälj sökväg och källa – Inte bara google. Allt det här är saker som Linda Spolén ser som viktiga undervisningsmoment.

Jag-tog-en-bild.pdf. Jag-hittade-en-bild. Schysst-pa-natet. Skicka vidare annars... - KP-webben. Ett kedjebrev är ett brev som ska skickas vidare till en eller flera personer.

Skicka vidare annars... - KP-webben

Ofta hotar man i brevet läsaren med vad som kommer att hända om man bryter kedjan och inte skickar brevet vidare. Det kan till exempel stå att man kommer att få otur i kärlek eller att ens husdjur kommer att bli sjukt. De flesta förstår att det bara är struntprat, men ändå känner sig många tvingade att skicka vidare breven mot sin vilja. På grund av det så sprids breven till fler och fler personer varje dag. Vilma, Sofia och Oskar har alla fått olika typer av kedjebrev. Vilma, 10: ”Jag blev jätterädd och började gråta” Förstora En gång fick Vilma ett brev som var så otäckt att hon började gråta. ”Jag var rädd att det skulle hända på riktigt”, säger hon.Läs mer om Vilma här! Oskar, 12: ”Jag stör mig extremt mycket på kedjebrev” Förstora När Oskar får kedjebrev blir han arg. Sofia, 12: ”Jag blir glad av en del kedjebrev”Det finns vissa kedjebrev som Sofia blir glad när hon får.

Apparna unga flockas runt.

Spel

Video: Personligt varumärke på internet! Bekämpa Nätmobbning Med Oss. Kallkritik socmed regionbibl12-webb. Sociala medier små barn. Infosök och källkritik. Informationssäkerhetskolan.