background preloader

Doctopus - introduktion på svenska

Doctopus - introduktion på svenska

http://www.youtube.com/watch?v=ZUVN-JHskz0

Related:  IKTDigital teknik

Google drive, Doctopus och Goobric Parallellt med #Digiskol har jag den här terminen börjat jobba i Google drive tillsammans med mina elever. Som jag skrivit tidigare fick de i början av terminen Cromebooks att arbeta med och vi hade ett par dagar innan fått en dags kompetensutveckling kring GAFE, Google Apps For Education, Det kan ju låta lite, men det var det som behövdes för att komma igång. Sen måste man ju som alltid pilla och pröva för att hitta finesser som man är ute efter. Den största fördelen med att arbeta i driven är ju att man kan komma åt sina saker från vilken dator som helst. Det var väldigt lätt att få ut dokument till eleverna bara genom att med ett enkelt knapptryck dela det med en hel klass, en hel grupp eller bara några stycken. Sedan var det bara för eleverna att stoppa in det så rätt ställe hos sig själva.

Fleischer Kompetensutveckling Några insikter i försommarvärmen. Jag har under senare tid föreläst en hel del kring min forskning om IT i skolan och särskilt då en-till-en. I avhandlingen är jag glasklar över att den egna datorn är helt nödvändig (något som fick min opponent att få hicka – han ville snarare kalla datorn ett kultföremål). Min forskning visar upp en bild kring en-till-en där eleverna upplever att de lär sig mer och bättre, men det finns inga belägga för det. Det är min oemotsagda uppgift att återge detta utan förvanskning. Men, jag ombeds också att tycka i mina föreläsningar.

Skoldatatek « IKTsidan Appen Läs&Förstå växer Du vet väl om att du kan få ett antal gratis listor med fler övningar till appen Läs&Förstå genom att på hemsidan: skriva in din e-post. Välj sedan vilka listor du är intresserad av genom att klicka på brevikonen och du kommer att få en länk skickad till dig för nedladdning till din iPad. (en länk för varje lista) Ordning på Driven. Det kunde man väl aldrig tro, att jag skulle hålla på med script, insticksfiler och allt vad det heter. Nästan som att programmera ju ;) Det är ju så fint det här med #digiskol, det digitala skollyftet, att man kan få hjälp med i princip allt man undrar när det gäller våra digitala arenor. Under hösten fick ju vår 7:or sina egna datorer. Fantastiskt!

Lathund: Kom igång med Google Classroom Google Classroom (GC) är ett GAFE-verktyg som organiserar elevmappar och inlämningar, och underlättar kommunikation lärare-elev. GC är relativt användarvänligt och hanterar dessa funktioner riktigt bra. Det finns andra funktioner som man kan sakna i GC, t.ex. smidig sortering och arkivering av kursdokument, men det går att lösa på olika sätt. Instruktioner Jag gör ofta instruktioner inför utbildningstillfällen och vill gärna dela med mig av dem så att de kanske kan komma till ytterligare nytta. Instruktionerna är alla licensierade under Creative Commons BY-NC-ND även om det inte står nämnt i själva dokumentet. Detta innebär att om du för dem vidare behöver du uppge att jag har skapat dem, du får inte använda dem kommersiellt utan lov och du får inte ändra dem. Om du vill använda dem utanför det som licensen stipulerar är det bara att du hör av dig. På grund av att webbsajterna som instruktionerna handlar om ändrar sig hela tiden så blir instruktionerna alltjämt inaktuella.

Så Använder Du Socrative Den här serien visar vad Socrative är, och hur du använder det. I korthet: Socrative är ett onlineverktyg för att låta ens elever svara på frågor – vanligtvis genom sina mobiltelefoner – och därigenom göra dem mer aktiva och få en snabb koll på deras kunskapsläge. Du hittar Socrative på socrative.com. Tjänsten är gratis. Serien består av ett antal korta videor, 2–3 minuter långa:

Bloggen i undervisningen Skolan ska följa utvecklingen och utbilda barn och ungdomar som kommer att arbeta i samhället i framtiden. LGR 11 trycker på vikten att användning av modern teknik och utbildning av eleverna i det samma ska vara en del av undervisningen. Genom att använda tillgängliga digitala- och webb 2.0 tjänster som stöd för att bredda och fördjupa undervisningen kan vi nå många av dessa mål. I mitt arbetslag har vi använt bloggen för att dokumentera teknikarbeten och storylinearbeten.

Creative Commons En infographic skapad av Shihaam Donnelly som förklarar hur CC (creative commons licenser) fungerar. Nedan beskriver jag de olika delarna av en CC-licens. Tänk på att andra lagt ner tid och energi på att skapa sådant som du har användning för (bilder, musik, texter, filmer mm), så länka hellre en gång för mycket än en gång för lite till ursprungsskaparen av verket. CC Erkännande. Alla cc-licenser har erkännande. Det betyder att de som använder det du skapat måste ge dig erkännande, d v s ange dig som upphovsman och i övrigt följa de andra cc-villkor som du lagt i licensen.

Några skript som underlättar en lärares vardag Vi som följer Sven Järgenstedt på Twitter har förstått att han håller på att arbeta fram ett smart sätt att använda Googles kalkylark för att föra in elevresultat etc för att skapa bra möjligheter för läraren och eleven att följa upp elevens utveckling. Ett sätt som dessutom ska underlätta lärarens vardag. Här berättar Sven Järgenstedt mer om hur han gör.

Flippfilm inför min föreläsning I min föreläsning pratar jag mycket om modet att våga prova digitala verktyg i sitt klassrum. För att våga prova och känna sig någorlunda trygg behöver man kunskap om hur man gör. Om man är med i olika Facebookgrupper eller på Twitter är det väldigt lätt att känna sig ensammast i världen och tänka " jag fattar ingenting av vad de pratar om" ! Så kände jag själv i januari när jag skapade mitt Twitterkonto. Men jag tog mod till mig och ställde frågor.

Webbtips och övningar i källkritik Vill du ha idéer och inspiration till källkritiska diskussioner i skolan? På den här sidan har Kolla källan samlat övningar, kurser, filmer, källkritiska exempel och annat material som du kan prova tillsammans med eleverna. Lärartips för källkritiskt arbete Många lärare och skolbibliotekarier vill dela med sig av sitt arbete med källkritik i klassrummet. Här är deras viktigaste råd till kollegor ute i landet. Lärartips för källkritiskt arbete Canva – webbaserat verktyg för att göra proffsiga grafiska presentationer Tidigare i veckan så läste jag i Facebookgruppen IKT-verktyg om Camilla Askebäck Diaz som hade provat på Canva utifrån tips från Niclas Westlund. Canva är ett webbaserat gratisverktyg (dock kan man köpa design inuti men mycket är gratis) där du med några få knapptryckningar kan göra snygga och proffsiga grafiska presentationer bilder, t ex affischer, facebookheader, inbjudningar mm. Du behöver sitta vid en dator för att kunna använda Canva (iPad funkar ej) och då använda någon av webbläsarna Safari, Chrome eller Firefox (Explorer funkar ej). Precis som de flesta andra webbaserade verktyg så skapar du ett konto och loggar in. Väl inloggad så sparas alla dina skapade verk där. Det är riktigt roligt att sitta och skapa olika bilder och dessutom blir de snygga direkt.

Digitaliseringen hänger på rektorn - Computer Sweden Pernilla Ericols, rektor på Globala gymnasiet i Stockholm, talar inte gärna om tekniken i sig. Hon poängterar att it-användningen ingår som en central del i deras idé om lärande. Foto: Kristina Sahlén – Det finns många rektorer som vet att it i skolan är väldigt viktigt, men de inser inte att det kräver ett eget agerande. Det betyder att de inte prioriterar det, vare sig ekonomiskt eller pedagogiskt. Därför skapas den klyfta vi ser i dag, säger Edward Jensinger, skolutvecklingschef för de kommunala skolorna i Helsingborg och tidigare rektor.

Related:  Intressant om IT