background preloader

Anne-Marie Körling

Njuta av hur författare skriver och av kaffet svart och hett Jag bläddrar i böcker. En morgon med två, tre böcker som jag läser på olika sätt. Jag tittar på omslagen, när de är utgivna och så öppnar jag dem på olika ställen. Ofta är det böcker jag läst så mötet är mer av ett återseende. Idag har jag Vilhelm Mobergs bok ” Din stund på jorden” (1965) och Pär Rådströms bok ”Paris – en kärleksroman” (1985) framför mig.

http://korlingsord.se/

Related:  LärarbloggarSv SvAchalletuttBedömning och pedagogikBloggar

Tanjas mammablogg Skoltips Våren 2015 1. Temafåglar Lässtrategier – kreativdesignförlärande Det är värdefullt att bli en god läsare. För det första blir det roligare att läsa eftersom du får ut mer av det du läser. Nya världar öppnar sig… För det andra blir det lättare att samtala om det du har läst. Dina åsikter blir mer nyanserade och rika om du förstått texten på djupet. Hur bör sva bedrivas, inom svenskundervisningen eller separat? Hur bör svenska som andraspråksundervisningen bedrivas, inom klassens ram eller som separat undervisning? Vi kan börja med att omformulera frågan till: Hur ska undervisning utformas för att de elever som har behov av undervisning i svenska som andraspråk har störst möjligheter att få stöttning i sin andraspråksutveckling? Eller:

En flippad resa! Om lite drygt en vecka har jag blivit inbjuden till Ronneby och fått äran att delta i LITS2014. LITS står för Learning Is The Shit – och jag menar, vem kan motstå ett tillfälle att mötas under den banderollen? Jag kommer delta med två olika bidrag, dels en workshop där deltagarna kommer få kika in i Mitt Flippade Klassrum och testa på hur det kan vara att vara elev hos Fröken Flipp :) Jag vill inte avslöja för mycket, men det kommer handla om förmågor, kollaborativt lärande, språkutveckling och en hel del värdegrund och tankeflippar :) Förutom denna workshop har jag även blivit tillfrågad om jag kan berätta om min flippade resa. Hur började den egentligen? Så när jag satt här och skrev ner mina stolpar så tänkte jag -Asch, jag gör ett blogginlägg istället, så får jag samlat allt på ett stället.

IT förändrar skolan Vilka är de mest användbara verktygen för lärande? Jane Heart har sedan 2007 sammanställt en lista över de hundra bästa verktygen för lärande. Hela listan kan du hitta på Centre for Learning & Performance Technologies, här har jag tagit med… Idag föreläser jag i Luleå på Hotell Nordkalotten om sociala medier i undervisningen på konferensen ”Skolan i Fokus”- och här kommer en del referenser och länkar för dig som vill gå vidare. Michael Wesch, antropolog och internetforskare Om hur internetkulturen… Det senaste halvåret har det blivit allt vanligare att skolor köper in iPads för att använda i undervisningen och här kommer ett par länkar som kan hjälpa till när man ska hitta bra program och tillämpningar. Annas Klassrum Nu börjar vårt arbete med sagor lida mot sitt slut och jag tänkte skriva ihop en liten sammanfattning om hur mina tankar gått när jag planerade upp det här arbetet. Jag har tagit min utgångspunkt i cirkelmodellen som ni kan se här nedan, även om ni kommer märka att jag frångår den lite. Bilden är tagen från Anna Kayas film kring cirkelmodellen som jag länkat till i tidigare inlägg. Bilden kommer återkomma på fler ställen i inlägget.

Kreativt klassrum med blackout poetry Det är en ljusfattig eftermiddag i ett klassrum i Järvenskolan. I boktraven på katedern ligger romanerna Törnfåglarna, Du och jag, Marie Curie, och ytterligare några böcker med romantiska omslag. Eleverna i åttan har varit och simmat och droppar in våta i håret. Sitt brett, tänk stort »Powerställningar ökade riskbenägenheten och stresståligheten oavsett kön och sjönk i låg­-powerställningar.« Jag fick en bok av Edith Södergran i födelse­dagspresent och satt på tunnelbanan och läste i den, när en medresenär påpekade hur brett jag sitter. Det är verkligen väldigt brett. Inte så att det blir otrevligt, hoppas jag, men tillräckligt för att jag dagligen ska kunna utföra ett litet men viktigt kemiskt experiment med mig själv som försöksdjur.

Betyg - Så funkar det! Det här är en film för vårdnadshavare i grundskolan om hur betygssättning går till. Den fungerar bra att visa på föräldramöten eller för föräldrar att titta på hemma. Filmen är helt fri att visa och sprida på det sätt ni tycker är lämpligt. Creative Commons-licensen finns längst ner på sidan. Svensk, arabisk, somalisk och engelsk textning går att slå av och på med "Subtitles/CC" nere till höger i videofönstret.

I undervisningen Lisa Strandmark jobbar med ett- och tvååringar på Stjärnhimlens förskola på Hammarö. Varje år, i augusti-september, gör... Artikel Starta med färglära i åk 3 v.12 2015 I dag har vi startat upp ett litet tema om färglära med åk 3. Vi började med att prata om de fantastiska färgerna RÖD, GUL och BLÅ. Magiska färger som kan skapa alla andra… nästan!

Related:  skolaBloggtipsBloggarBloggarhelena73Bloggar jag följerLärar bloggarLärarbloggar