background preloader

Bo Hejlskov Elvén

Bo Hejlskov Elvén

Svenska Dyslexiföreningen Undervisningsmaterial | Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) SKMA ger ut undervisningsmaterial för lärare, andra yrkesgrupper samt elever. Vissa material tas fram på egen hand, andra utvecklas i samarbete med andra organisationer. Raoul Wallenberg – En historia om mod och motstånd under Förintelsen Raoul Wallenberg valde att agera för att hjälpa och skydda människor han inte kände. Hans insatser räddade tusentals judar från nazisterna i den ockuperade ungerska huvudstaden Budapest. Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) har tagit fram ett studiematerial om Raoul Wallenberg. Klicka på bilderna nedan för exempel från studiehäftet! Pedagoger kan beställa Studiehäftet kostnadsfritt i klassuppsättning, skolan betalar endast portokostnad. För uppläsning av text på skärmen, ladda ner hela häftet i digital form genom att klicka HÄR (går ej att skriva ut). Lärarhandledning och elevövningar finns tillgängliga som pdf-fil här på SKMA:s hemsida. Utbildningsmaterial om Förintelsen – Vad är en människa? Utbildningsmaterialet Vad är en människa?

Allmänna råd för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram Skolverkets allmänna råd är tänkta att fungera som ett praktiskt redskap i arbetet med att stödja en elev i behov av extra anpassningar och särskilt stöd. Det finns också exempel på blanketter som kan användas i arbetet. De allmänna råden gäller i sin helhet för förskoleklassen, fritidshemmet, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Vissa delar av råden gäller även för kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna samt utbildning i svenska för invandrare. Allmänna råd för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram Utgått: Allmänna råd för arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd Allmänna råd för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram ersätter den tidigare Allmänna råd för arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd från 2013.

Nyhetsbrev torsdag 23 oktober - Malou Efter tio MALOU EFTER TIO 23 OKTOBER. Program med reservation för ändringar. 10.00 Adhd som superkraft De är överrepresenterade bland kändisar och sportstjärnor: personer med adhd. Anders Bagge fick adhd-diagnosen i vuxen ålder och väljer att se den som en superkraft som ger honom kreativitet och energi. 10.25 ”Samuel är min mirakelbebis” Anette föll ihop på badrumsgolvet med akutont i magen. Möt henne och sonen Samuel.

Logopeden i skolan Arbeta med skolans värdegrund - Skolverket Underlaget ger dig och dina kollegor möjligheten att tillsammans med elever tolka och omsätta värdegrunden i vardagen. På så sätt uppfylls styrdokumentens mål. Materialet har utformats för att passa det kollegiala lärandet. Vi rekommenderar att du tar dig an underlaget tillsammans med dina kollegor. Materialet tar cirka sju timmar att arbeta igenom. Arbetsmaterialet vänder sig till personal i förskola, förskoleklass, grund- och gymnasieskola, fritidshem, sameskola, specialskola, grundsär- och gymnasiesärskola. Uppdraget om värdegrunden Enligt styrdokumenten ska skolan genom sitt demokratiska uppdrag främja ett skolklimat där alla barn och elever känner sig trygga och respekterade. Styrdokumenten för utbildningen påverkas även av svensk och internationell rätt. Du kan läsa mer om detta under ”Regler och ansvar” Forskning Arbetet med värdegrunden gynnas när personalen tillsammans tolkar styrdokumenten för att nå en samsyn. Forskningsrapporter Värdegrund och demokrati Material:

Hur stöttar man elever med dyslexi och andra läs- och skrivsvårigheter? Vid flera sjukdomar och funktionshinder följer läs- och skrivsvårigheter. Självklart vid synskador men också vid hörselskador och dövhet. ADHD, autism och Aspbergers syndrom är diagnoser som ofta medför läs- och skrivsvårigheter. Förståndshandikapp är ett annat exempel samt komplikationer efter en stroke. Diagnosen dyslexi När det handlar om medfött nedsatt funktionsnedsättning utan påverkan på begåvning eller annan funktionsnedsättning, brukar läs- och skrivsvårigheten diagnostiseras som dyslexi. Man räknar idag med att cirka fem procent av Sveriges befolkning lider av dyslexi. Man kan delat upp den dyslektiska problematiken i tre grupper: bristande fonologisk medvetenhet (svårt att skilja mellan ljud, uppfatta rim med mera) bristande fonologiskt arbetsminne (minns inte det man nyss har läst) bristande fonologisk ordmobilisering (tar lång tid att hitta ett ord i sitt ordförråd) Det vanligaste problemet bland dyslektiker är den bristande fonologiska medvetenheten. Sammanfattning:

Utbildningar | Underbara ADHD Metoder & strategier för att undervisa elever med ADHD Hur upplever och hanterar en elev med ADHD olika situationer i skolan? Hur kan du som lärare och övrig skolpersonal förhålla dig till och förstå utmaningarna elever med ADHD utsätts för dagligen i skolans värld samt, med rätt kunskap om förhållningssätt, vägleda dem i deras utveckling och kunskapsmål? I den här föreläsningen ger Georgios Karpathakis, grundare av Underbara ADHD, en introduktion om den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen ADHD och övriga diagnoser som ingår i NPF-begreppet, bakomliggande orsaker, kärnsymtom, tips på beprövade verktyg och metoder (i bemötande, undervisning och relationer) samt användbara vardagsstrategier. Att (över)leva med ADHD Hur är det att växa upp och leva med ADHD – utan att veta om det? Georgios delar även med sig av metoder och strategier han använder för att få vardagen gå ihop. Publikröster Succé! Alla var mycket nöjda! ADHD och NPF – vad är det egentligen? ADHD som framgångsrecept

Claes Nilholms blogg | Om skolan i allmänhet och specialpedagogik i synnerhet Det är väl känt att barn är en grupp i samhället som historiskt sett haft mycket begränsade rättigheter även om detta förhållande håller på att förändras. Jag vill i den här bloggen peka på ett problem som upptagit mig i många år och som har med barns rättigheter att göra. I forskning och styrdokument har det länge framhållits som viktigt att skolan ska ompröva sitt sätt att arbeta när elever hamnar i svårigheter. I praktiken är det ofta precis tvärtom. När en elev får svårigheter i skolan så är det eleven och/eller dennes hemmiljö som pekas ut som problemet. Det innebär att skolan sällan utpekas som en orsak till elevers problem. Dyslexi är ett belysande exempel i detta sammanhang. Ett stort problem inom dyslexi-forskningen är att man sällan skiljer på elever som fått svårigheter på grund av bristande förutsättningar och de som får svårigheter på grund av brister i undervisningen. Är detta då ett problem? Det finns en mycket intressant fråga som nu kan ställas.

DATE lärmaterial DATE lärmaterial handlar om att tillgängliggöra våra lärmiljöer, för alla, oavsett funktionssätt. Lärmaterialet ger dig aktiviteter och lektioner att använda i den ordinarie pedagogiska verksamheten på förskolan eller skolan. Innehållet bjuder på en bredd av kreativa, lustfyllda och fördjupande övningar som kommer att engagera och entusiasmera både dig själv och dina barn och elever. DATE lärmaterial ger dig elevblad, sagor, PowerPoint-presentationer, pedagogiska berättelser, faktablad, sång och musik, filmer, ljudfiler, arbetsblad – allt färdigt att använda och tillgänglighetsanpassat. DATE lärmaterial är målgruppsanpassat och har direkt koppling till styrdokument, ämnen och kurser. Ett helt paket för ökad tillgänglighet Innehållet i DATE lärmaterial vilar på Tillgänglighetsmodellen och dess definition av tillgänglighet. DATE står för: D = DelaktighetA = AttityderT = TillgänglighetE = Elever och barn

Ingelas lekstuga

Related: