background preloader

Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik

Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik

http://www.bioresurs.uu.se/

Related:  NONO

Kemilektioner för grundskolan - Tolv månadsteman- IKEM Från och med hösten 2011 gäller nya kursplaner för grundskolan. Jämfört med tidigare är det nu tydligare vad barn ska lära sig när det gäller kemi och annan naturvetenskap. Barnen ska tillägna sig ett naturvetenskapliga arbetssätt.

Lekplatsfysik En lekplats innehåller illustrationer av många av fysikens grunder, och fenomen som lutande plan, pendel, hävstång, friktion, rotation och acceleration kan upplevas med hela kroppen. Lekplatsfysik uppdateras nu i en ny version hos Nationellt resurscentrum för fysik med kompletterande material och koppling till styrdokument. Gå vidare till den tidigare versionen av lekplatsfysik. Läs mer om experiment på lekplatser Inspiration tema kroppen Kroppen är ett fascinerande arbetsområde som brukar tilltala de flesta elever! Här kommer en del material, inspiration och tips på aktiviteter om tema kroppen. Ur det centrala innehållet, Lgr 11 Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandlaföljande centrala innehåll:I årskurs 1–3 Kropp och hälsa• Betydelsen av mat, sömn, hygien, motion och sociala relationer för att må bra.• Människans kroppsdelar, deras namn och funktion.• Människans upplevelser av ljus, ljud, temperatur, smak och doft med hjälp avolika sinnen. Fakta om kroppen, främst för oss lärare

Teknik tillsammans Teknik tillsammans är ett undervisningsmaterial i teknik för barn i förskola till årskurs 6. Tre arbetsområden är reviderade utifrån Lgr 11 och de övriga fyra är utarbetade efter den tidigare läroplanen. Följ Teknik tillsammans på Facebook Föjande tre arbetsområden är reviderade utifrån Lgr 11: Information om revideringen av Teknik tillsammans I det reviderade materialet kan man i de inledande avsnitten i en matris se hur arbetsområdena kan kopplas till det centrala innehållet i Lgr 11.

NO - Åk 2 - Kropp och hälsa Ämne/Ämnen: No/Sv/Ma/Livskunskap/EngElevgrupp: Uranus Ansvarig/Ansvariga: Annica Kjell och LisaMarie Lind När? Vt-11 Vad? Kropp och hälsa montessorimaterial - Terminologikort svampar Kort i svartvitt där barnen ska rita rätt del av svampen (den del som texten visar). Materialet innehåller 7 kort - svamp, hatt, ring, fot, strumpa, skivling och sopp. Har ni förslag på fler delar så skriv gärna dem så gör jag fler kort. Vill du ha materialet så maila mig montessorimaterial@hotmail.com Att tidigt utveckla begreppslig förmåga i de naturvetenskapliga ämnena Att ge eleverna ett ämnesspråk i de naturvetenskapliga ämnena är en viktig del och en utmaning för läraren och eleverna. Hur kan du som lärare få eleverna att förstå innebörden av begrepp, relatera dem till varandra, samt använda dem i nya sammanhang? I denna artikel ger jag exempel på några arbetsuppgifter t ex bilder och begrepp, begreppskort och begreppskartor där eleverna utvecklar sin begreppsliga förmåga genom fokus på att samtala.

Viktigt börja tidigt med NO-texter – Min studie visar att texter bidrar till en ökad användning av det naturvetenskapliga språket och hjälper lärare att beskriva och förklara fenomen. Kopplingsschema. Att förstå ämnesspråket och att förstå ämnet hör ihop.Illustration: Gunilla Hagström Annika Mindedal är lågstadielärare. För tre år sedan blev hon antagen till Nationella forskarskolan i läs- och skrivutveckling. Tips på övning Vilka innovationer är du mest tacksam över? Finns de med i listan nedan? Vad saknas? Låt dig inspireras av Tekniska museet lista över de 100 viktigaste innovationerna genom tiderna, framröstade av svenska folket. Läs mer om undersökningen och utställningen. Topp 100 innovationer enligt Tekniska museets undersökning.

Nationellt resurscentrum för fysik Vår vardagliga erfarenhet är att luft är genomskinlig och att vi kan röra oss obehindrat genom den, till skillnad från fasta föremål eller vätskor. Det är därför inte så lätt att inse att luft tar stor plats och är svårt att trycka ihop. Mindre barn kan spontant använda ordet luft i samband med tankar, drömmar och minnen. För dem är luft något som finns, men eftersom man inte kan se eller röra vid luften så är den inte påtaglig. Vid 11- 12- års ålder vet de flesta barn att luft finns, t.ex. i en behållare, men en del menar att luften bara finns där då behållaren är öppen. Mitt Vatten Det färdigrenade vattnet pumpas tillbaka ut i sjöar och hav. Nu är det fritt från skräp och smuts. Men resan tar inte slut här, förr eller senare blir det dricksvatten igen.

Om Teknikspanarna Årets upplaga Teknikspanarna är en populär satsning för elever och lärare i årskurs 4-6. Projektet har sett väldigt olika ut genom åren. Sedan starten 2004 har vi träffat flera hundratusen elever och tiotusentals lärare. I projektets nuvarande form ingår lektionsmaterial, lärarmöten och stipendier. Allt är kostnadsfritt för skolor! Sagolika såpbubblor – Hedenljung Det är kallt just nu i nästan hela landet och trenden att prova blåsa såpbubblor är riktigt het just nu. Men många frågar sig: Hur gör jag då? Hur får jag bubblorna att hålla medan de fryser och att landa hela? Jag ska försöka ge er lite hjälp på traven. Jag kör med en egenblandad lösning som gör att bubblorna blir lite mer sega.

Related: