background preloader

Myller av liv

Myller av liv

Animated science - Magma: Under dinosauriernas tid Tecknad film. Några dinosaurier porträtterade av det lilla däggdjuret som lever i vegetationen. De är läskiga, de stora jordbävningsfötterna - och de har funnits länge. Ska det aldrig ta slut? Animation: Jonathan Knape. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Elevaktiviteter | Djurförsök (Naturkunskap/religion/samhällskunskap) Aktivitetens inriktning: Utveckla kunskaper i naturvetenskap Att ta reda på fakta om djurförsök är viktigt för att sedan kunna använda kunskaperna i resonemang, reflektioner och argument. Här nedan presenteras några frågor. Får man utföra djurförsök trots att det finns andra metoder som ger samma resultat? NEJ. Tycker de flesta forskare att det är bra att antalet djurförsök minskar? JA. Är det vanligt att man använder råttor och möss vid djurförsök? JA. Får man använda vilka djur som helst vid djurförsök? NEJ. Får man sälja smink och kosmetika som är testat på djur? NEJ. Måste läkemedel som ska användas på människor vara testade på djur? JA. Använder man till exempel grisar som försöksdjur? JA. Stämmer det att 90 procent av djurförsöken i Sverige utförs på fiskar? JA. 1700-tals filosofen Descartes ansåg att djur var själlösa maskiner som varken kände lidande eller smärta. NEJ. Är det bara människor som gynnas av resultaten av djurförsök? NEJ. NEJ. Nej. 1.

Djur | Bilder och fakta Fakta om apor I de tropiska och subtropiska skogarna hittas de flesta arter av primater (apor). Aporna tillbringar större delen av sitt liv uppe i träden. Läs mer om apor Fakta om björnar Björnarna är rovdjur men äter mer växtföda än kött. Läs mer om björnar Fakta om delfiner Delfiner är intelligenta vattenlevande djur som vid flertal tillfällen hjälpt till att hjälpa skeppsbrutna människor. Läs mer om delfiner Fakta om elefanter Elefanter har en lång och kraftig snabel som de använder till att fatta tag om olika saker som till exempel grenar och blad. Läs mer om elefanter Fakta om flodhästar Söder om Saharaöknen lever flodhästen. Läs mer om flodhästar Fakta om fåglar Det som mest särskiljer fåglar från andra djur är deras fjäderdräkt. Läs mer om fåglar Fakta om giraffer Girafferna är världens längsta djur och kan bli över fem meter långa. Läs mer om giraffer Fakta om gnagare Av alla däggdjuren är gnagarna den mest artrikaste djurarten. Läs mer om gnagare Fakta om hjortdjur Läs mer om hjortdjur

Börja skriva kod med Code Combat När man introducerar programmering i skolan tillsammans med elever är blockprogrammering ett perfekt alternativ. Då använder eleverna färdigprogrammerade block som de sätter ihop i ett specifikt mönster för att få en viss bestämd händelse att ske på datorskärmen. På det sättet får eleverna en uppfattning om hur internet och tex datorspel fungerar och är uppbyggda. Att det inte är något magiskt, att datorn gör precis det man säger till den/programmerar den att göra, inget annat. Och blir det inte som man har tänkt så är det inte datorns fel, utan det är något man sagt åt den på fel sätt att göra, felprogrmmerad. Det är riktig problemlösning man jobbar med, samt logiskt och analytiskt tänkande. Vi har testar en del olika blockprogrammeringsverktyg som learn.code.org, Scratch, LEGOmindstormEV3, Hopscotch samt andra programmeringsappar ni kan läsa om på tidigare inlägget där elever recenserar programmeringsappar. Vi testade spelet med våra tjejer i Girls Code och responsen kom direkt!

Klassrum KlassrumRovdjursfaktaFilmBilderLjudFråga forskarnaRovdjursnyheterLek & SpelLärarrumBesök ossHemDe 5 Stora Klassrum Magister Evas Blogg SMART MED MAT – En pedagogisk webbplats om mat och matavfall från Va Syd Världens 25 konstigaste djur Det finns ett antal däggdjur som kan glidflyga, exempelvis flygekorren och pälsfladdraren (två märkliga djur som nästan platsar på listan), men fladdermöss är de enda däggdjuren som faktiskt har utvecklat förmågan att flyga på riktigt. De största och mest annorlunda fladdermössen är flyghundarna, av vilka vissa arter kan ha ett vingspann på nära 2 m[7] (exakt vilken art som är störst är osäkert, men en stark kandidat är kalong, även kallad större flyghund). Flyghundar lever i världens tropiska områden och ser ut som rävar med fladdermusvingar. På engelska kallas de därför för flying foxes, och de har till skillnad från alla andra fladdermöss en extra lång klo framför varje vinge som hjälper dem att klättra.

Related: