background preloader

På flykt

Facebook Twitter

Henning Mankell. Efter nästan fem århundraden som portugisisk koloni blev Moçambique självständigt 1975.

Henning Mankell

Den ekonomiska situationen i landet hade påverkats mycket negativt av inbördeskrig och naturkatastrofer såsom svår torka och översvämningar. Dessutom rådde stor brist på utbildad arbetskraft och utländsk valuta. Vid självständigheten 1975 var Moçambique ett av världens fattigaste länder. Omkring år 1500 ockuperade portugiserna Sofala, som är en av Moçambiques provinser, och några år senare hamnstaden Moçambique som är belägen på en ö med samma namn.

Det var dock inte förrän i början av 1900-talet som Portugal fick effektiv kontroll över Moçambiques inland. År 1962 bildades den marxist-leninistiska befrielserörelsen Frelimo. Frelimo övergav formellt marxismen 1989 och året därpå möjliggjorde en ny konstitution flerpartival och fri marknadsekonomi i landet. Huvudstaden i Moçambique är Maputo och den nuvarande presidenten heter Armando Guebuza. Moçambiques folk kan delas in i tre huvudgrupper. Sök - Kävlinge kommun. Zozo. Där barnen sover - Ett fotoprojekt av Magnus Wennman. Där barnen sover - Ett fotoprojekt av Magnus Wennman. Min flykt 22 juni 2014 kl 15:03 - P1 Dokumentär. Här kan du hitta mer om Sîlan och #minflykt Sommaren 1982 hämtar en minibuss upp Sîlan, hennes mamma och lillebror i Diyarbakir i sydöstra Turkiet.

Min flykt 22 juni 2014 kl 15:03 - P1 Dokumentär

Dom är flera familjer som ska fly över den syriska gränsen. Det är becksvart när smugglarna leder vägen över de minerade fälten. Kläderna fastnar i taggtråden och när en liten flicka börjar gråta blir familjerna upptäckta. Gränspolisen skjuter och kulorna regnar över Sîlan och hennes mamma. "Flykten har blivit min kompass i vardagen," säger Sîlan Diljen som föddes in i den kurdiska kampen.

Loke - Flykten från Sverige + lyrics. Den hållbara staden och flyktingkrisen. Den här veckan har vi arbetat vidare med projektet: Den hållbara staden och flyktingkrisen.

Den hållbara staden och flyktingkrisen

Vi har fortsatt med att se kopplingar till Sverige och 1800-talet genom att läsa utdrag ur Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Innan vi läste fick eleverna se reklamen “Wifiutvandrarna” med Judith och Judith och vi repeterade vad vi lärt oss om svenskarnas utvandring till Amerika. Jag hade även med ett kort intro om Moberg. I utdraget som vi har läst har eleverna fått möta Karl Oskar, Kristina, Arvid och Robert när de sitter på båten mot Amerika. Eleverna har fått fundera över vem som intresserar dem mest och varför, varför de flyttar, vad de hoppas på och om det finns likheter med idag?

Vi har också repeterat vad vi har lärt oss kring flyktingkrisen. Klassen som arbetar med att skriva brev till Kerstin Ekman börjar bli klara och nästa vecka kommer vi lägga ut dem på deras digitala tidning. Hejsan hoppsan! Like this: Like Loading... Lilla Aktuellt skola: 2015-09-04. Zozo. Vad skulle du ta med dig om du skulle fly? 6 flyktingar öppnar sina resväskor. Vad skulle du ta med dig om du skulle fly från ditt hem och resa över mörka hav och på svår terräng?

Vad skulle du ta med dig om du skulle fly? 6 flyktingar öppnar sina resväskor

Vad skulle du kasta först under resans gång? Det här är berättelsen om sex familjer, kvinnor, män, tonåringar – människor – som lämnat allt, förlorat allt och letar en ny trygghet. Genom att öppna sina resväskor berättar de historier om förtvivlan och om strimmor av hopp om en annan framtid. Den här texten är tidigare publicerad av organisationen The International Rescue Committee på engelska. Jag har med tillstånd fått översätta och återpublicera den här. Vad skulle du ta med dig? “Du kommer känna att du är mänsklig. En mamma Namn: Aboessa*Ålder: 20Från: Damaskus, Syrien När hårda strider bröt ut i Yarmouk, ett inofficiellt läger för palestinier strax utanför den Syriska huvudstaden, lyckades Aboessa fly med sin make och deras tio månader gamla dotter, Doua. Olika mediciner, en flaska steriliserat vatten och en burk bebismat.

“Allt är till min dotter så jag kan skydda henne från sjukdomar. Om det var krig i Norden « Lilla Piratförlaget. Resan som började med ett slut - Zulmir Becevic - pocket(9789150109221) På flykt ... tänk om det där var jag? Temavecka VT 2015 Gunnesboskolan. #minflykt - P1 Dokumentär. Provl sning ur Zlata Ibrahimovics dagbok. 6 flyktingar öppnar sina väskor och visar varför denna kris berör oss alla. Det är svårt att inte bli berörd av alla de flyktingar som flyr krigen.

6 flyktingar öppnar sina väskor och visar varför denna kris berör oss alla.

Ett brutalt våld som tvingar miljoner på flykt. Ingen lämnar sitt land, sitt hem, sina tillhörigheter, sin släkt och sina husdjur, frivilligt. De som flyr från krig gör det för att de måste, för dem handlar det om liv eller död. Så vad skulle du göra om det var du som tvingades på flykt? Om det var ditt hus som bombades, och dina barn som svalt? Namn: Aboessa* Ålder: 20 Från: Damascus, Syrien Efter att hårda strider brutit ut i Yarmouk lyckades Aboessa fly med sin man och deras tio månader gamla dotter, Doua. I väskan: Olika mediciner, en flaska steriliserat vatten och en burk bebismat. ”Vi har allt detta för min dotter, för att skydda henne mot hennes mot sjukdomar. Namn: Omran* Ålder: 6 Från: Damaskus, Syrien Lille pojken Omran är klädd i en blå tröja och är på väg med sin familj mot tryggheten i Tyskland.

I väskan: Ett par byxor, en tröja.