background preloader

Seg iPad? Har den hängt med länge? dags att fixa till den lite….

Seg iPad? Har den hängt med länge? dags att fixa till den lite….
Har man en iPad som varit med länge så kan man uppleva att den blir seg och trött. Sedan brukar man uppleva att det är slut på minne direkt, man raderar bilder, filmer och appar men det är ändå fullt på iPaden. Men man behöver inte köpa en ny i det läget utan börja med att säkerhetskopiera iPaden till iTunes på din dator. i iTunes ser man vad det är som tar plats och efter ett tag så är det mest med övrigt (gult) på iPaden som tar plats vilket man måste ta bort. Jag vet inte hur man rensar det förutom att man återställer iPaden och sedan hämta tillbaka en säkerhetskopia. För det är ju så att man inte bli av med allt som man har på iPaden så därför är det bra att säkerhetskopiera ibland. Börja som sagt med att koppla in iPaden till datorn, öppna iTunes och välj säkerhetskopiera. När det är raderat så koppla in iPaden till datorn och starta upp iTunes om du tagit ut sladden. Här väljer man att återställa den som en kopia och du hittar igen din säkerhetskopia i rullisten. Före: Efter: /Monica Related:  Bloggar med bra tips.

Bedömning och betyg utifrån Lgr11 - den 17 november 2014 Läraren ska följa och bedöma elevernas kunskapsutveckling på ett medvetet och pedagogiskt sätt. Bedömningarna hänger samman med undervisningen och ska kartlägga och värdera elevernas kunskaper, återkoppla för lärande, synliggöra praktiska kunskaper och utvärdera undervisningen. – Skolverket Att arbeta för en gemensam förståelse för bedömning och betyg utifrån Lgr11. Program 8.30 Inledning och information om dagen 9.00 Kaffe och frukt 9.15 Arbete i ämnesgrupper med uppgift 1 ”När vet vi att en elev kan?” 10.00 Arbete i ämnesgrupp med uppgift 2, ”Bedömning – Vad gäller?” 12:00 Lunch 13.00 Arbete i ämnesgrupp med uppgift 3, ”Planera för bedömning” 15.00 Kaffe och kaka 15.15 Skolkonferens Inför konferensen ska ni se filmen Betyg – så funkar det! Uppgift 1 (9.15-10) Läs och diskutera ett autentiskt bedömningsdilemma Hej Idag på so-konferensen fastnade vi i en mkt intressant diskussion. Lärare som väljer att bedöma denna text kommer självklart kunna sätta höga betyg! Vilket sätt tycker ni är det rätta?

Om Tangentdansen ”Förbättra resultaten i skolan genom att kasta ut datorerna från lektionerna” I mer än två decennier har politiker sett datorisering som en avgörande åtgärd för att förbättra skolans resultat. Avsevärda ekonomiska medel har avsatts. Redan på 1990-talet hämtades stora summor ur löntagarfonderna till IT i skolan och senast i påskhelgen gick moderaterna ut med förslaget att programmering ska bli obligatoriskt redan från första klass. Under de senaste åren har allt fler skolor valt att ge varje elev en egen dator, främst inom gymnasiet men även på högstadiet. En direkt, och kanske oavsiktlig, följd är att elever i dag använder datorn inte bara i situationer där dessa möjliggör nya arbetsmetoder eller ny pedagogik, utan också som ersättning för penna och papper. Under de senaste åren har det presenterats flera vetenskapliga undersökningar som studerat hur prestationerna förändras med datorn som anteckningsblock. Datorn fungerar förödande dåligt som anteckningsblock. I denna studie hade datorstudenterna inte tillgång till Internet eller andra datorprogram.

Appen Titan Downloader - spara YouTube-filmer till kamerarullen Det kommer och går många appar som klarar av att ladda ner YouTube-filmer till din iPads kamerarulle. Om du hittar en bra sådan app, så se till att inte avinstallera den, eftersom många försvinner från App Store efter ett tag (troligtvis pga upphovsrättsliga skäl). Tidigare har jag skrivit ett inlägg om appen iGet, men den verkar ha utgått från App Store. Angående att ladda ner någon annans klipp Det man ska tänka på är att även filmer på YouTube omfattas av Upphovsrättslagen. Ladda ner en video till kamerarullen med Titan Downloader 1. 3. 4.

Yetis in need of Alvik Kunskapsplattan principalpersson Matteportal ett digitalt klassrum MattePortal är en ny webbaserad portal med matematikövningar. MattePortal är i dagsläget gratis, och fri från reklam. Portalen har övningar som motsvarar läroplanen för årskurs 1-6. Jag kan se att dessa övningar skulle passa bra även på årskurs 7-9 för att befästa kunskaper. Jag ser också att dessa övningar skulle lämpa sig för gymnasiesärskolan med repetition, återkoppling och möjlighet att träna fler gånger på samma ämne tex multiplikation, former, klockan, pengar… Portalen använder nyttjar många gamification-element såsom samlingskort, erfarenhetspoäng, avatarer. Tjänsten är gratis, både lärare och föräldrar kan skapa konton. På sikt kommer klassrum/skollicenser men nu är det gratis att registrera sig. Just nu arbetas det med nästa versionen av MattePortal hälsar företaget bakom Skolportal. Det kommer snart ett nytt gamification-element som är en affär där eleverna kommer kunna handla utrustning (för låtsaspengar som de tjänar genom att få goda resultat på uppgifterna). Elev: Lärare:

IKT-inspirera mera Klassens hemsida – nya möjligheter till kommunikation! | Förstelärare i Svedala När vi i höstas fick tillgång till en halvklassuppsättning Chrome Books började jag så smått tänka på att skapa en hemsida till klassen. Min ursprungliga tanke var att ge eleverna möjlighet att få ytterligare en mottagare för texter de producerade. När vi nu är igång och hemsidan är skapad har jag upptäckt att den ger utrymme för så mycket mer. Det första jag fick ta ställning till var i vilket program jag skulle skapa hemsidan och var den skulle ligga. Jag upptäckte Google Sites i GAFE (Google Apps for Education). Eftersom vi har detta inom kommunen kunde jag lätt använda Sites och dessutom lägga hemsidan inom kommunens domän. Från början var som sagt min tanke att den enbart skulle bli en mottagare för texter och kanske en kanal för information till föräldrar. Nåväl, hemsidan skapades, gjordes tillgänglig för mina elever, men utvecklas fortfarande. Det första jag gjorde var dock att skapa möjlighet för eleverna att få sina texter publicerade på sidan. Att diskutera

Ett öppet brev till alla nya lärare – välkommen till denna termin! Hej du nya lärarkollega! Detta är ett öppet brev till de lärare som nu går ut och ska börja sitt yrkesverksamma liv som lärare. För det först vill jag gratulera dig till ditt yrkesval. Det är roligt att du valt att bli lärare för det är ett utmanande och kreativt yrke. Jag minns det själv som igår när jag började min första tjänst som lärare i engelska, svenska, so och bild. Då för femton år sedan fick jag en handlare som jag träffade en gång i månaden för att bolla frågor som kunde uppstå i min roll som ny lärare. Självklart hade jag frågor eftersom jag fick undervisa i ämnen jag inte var behörig i. Att växa tillsammans För min del började det med att jag startade jag ett forum på Facebook för engelsklärare då jag hade som mål att utveckla det ämnet inom min hemkommun. En annan anledning till att jag ville starta forumen var för att jag upplevde det rätt begränsat med möjligheter till samarbete under arbetsdagen. Vad kan sociala medier vara bra för? Våga fråga // Annika Sjödahl

Related: