background preloader

100 antirasistiska boktips

100 antirasistiska boktips
Litteraturen är full av böcker som handlar om tolerans och medmänsklighet. Här kommer vår lista, sammanställd den 15 september 2014 (uppdaterad 30 september). Vi hoppas att fler läser dessa böcker under decennier framöver. Listan är antirasistisk och antihomofob. UPPDATERAD: 30 september 2014 med fem nya titlar och 27 februari 2015 med två nya titlar- Anne Frank hörde en dag ett radioupprop från den holländska utbildningsministern: Alla invånare uppmanades att föra dagbok och skriva om sina liv i det tyskockuperade Holland. Amir är en rikemansson som växer upp i 70-talets Afghanistan. Katitzi bor på ett barnhem när hennes pappa kommer för att hämta hem henne. När döden berättar en historia, måste du lyssna Tyskland 1939. Den tolvåriga flickan Stephanie skickas av sina föräldrar undan judeförföljerserna och kommer på ett skakande tång till Göteborg tillsammans med sin lillasyster Nelli. Ett möte mellan två kvinnor som historien varit hårdhänt mot. Budapest 1944. Eva F. George M. Related:  bok- och lästipsGenus

Normbrytande litteratur eller litteratur som pekar ut det normbrytande - Det öppna klassrummet Visst känns det att det är sommarlov nu? De sista veckorna fullspäckade med betygsättning, mentorsdagar, avslutningsfester och skolavslutningsbestyr, därefter efterarbete och utvärderingar – och sedan: Lugnet. Även om värdegrunden ska finnas med oss hela tiden, i precis allt vi gör, så är det inte konstigt om det känns aningen avlägset att föra djupare diskussioner kort inpå och i början av sommarlovet. Så känner åtminstone jag, som dessutom väntar barn vilken sekund som helst och därmed har huvudet fullt med annat. Jag brukar vara duktig på att släppa jobbet, i alla fall de stressande aspekterna av det, under ledigheterna. Under terminerna hinner jag sällan läsa så mycket skönlitteratur som jag borde, och därför gäller det att passa på när jag är ledig – och då samtidigt se till att upptäcka nya böcker att läsa tillsammans med eleverna. För självklart spelar litteraturen en enormt viktig roll i normskapandet, det måste vi ha klart för oss. Tar ni er den tiden?

Barnfilmer där stereotypa föreställningar ställs på ända | Rättviseförmedlingen Rättviseförmedlingen hjälpte en efterlysare som var på jakt efter barnfilmer som lyfter fram ett annat samhälle än det heteronormativa och/eller där stereotypa föreställningar ställs på ända. Här är listan! Provläs böcker från Gryf Förlag Kul med cancer – hur man tar sig igenom bröstcancer av Monika Titor av Gryf Förlag den 18 mars 2014 · i Böcker Läs mer → Theres, Leo och farfar som kom bort av Beata Agnieszka Konar av Gryf Förlag den 4 juni 2013 · i Skönlitteratur, Tonår & Unga vuxna När mamma reste bort av Konar, Beata Agnieszka av Gryf Förlag den 3 april 2012 · i Barn & Ungdom Natashan av Beata Agnieszka Konar av Gryf Förlag den 13 juli 2011 · i Barn & Ungdom, Skönlitteratur Provläs.se Hos oss kan du provläsa tusentals nya böcker. Sidor Nya böcker Tack!

Normkritik | Rädda Barnens Ungdomsförbund Alltför ofta sägs det att de som diskriminerar, trakasserar eller mobbar andra människor är ”dumma” och att vi ska ändra dessa ”dumma personers” värderingar genom att vi ska lära oss att vara mer ”toleranta” eller ”förstående” mot andra. Vi på Rädda Barnens Ungdomsförbund kan såklart hålla med om att folk inte ska vara dumma mot varandra och att ökad tolerans mot varandra såklart är en bra sak. Men med denna toleranspedagogik läggs fokus och ansvar på ett avvikande eller normbrytande ”dem” som ”vi” tar oss rätten att tolerera. Vi på Rädda Barnens ungdomsförbund tror därför att ett effektivt likabehandlingsarbete måste vara normkritiskt. Vi menar att det är viktigt att just skolan tar det ansvaret. Presentera Normkritisk skola, nu! AktionAktionen går ut på att en speciell skola, i lokalgruppens stad, väljs ut. Det underlättar om någon av medlemmarna går på den berörda skolan, men det är inget krav.

Ubuntu Toolbox - Dilemmaberättelser När du läst texten, skriv upp berättelsens karaktärer på tavlan och be deltagarna att enskilt notera graden av skuld de olika karaktärerna har till det som sker i berättelsen. Siffran 1 för den som är mest skyldig, 2 för den näst mest skyldig och så vidare ner till 6 för den minst skyldig. Låt sedan deltagarna sätta sig i grupper om två eller tre och försöka komma fram till en gemensam lista. Släpp sedan diskussionen fri och uppmuntra dem att fråga varandra om hur de tänkte. Avsluta med att gå en runda och fråga deltagarna vad de har lärt sig och hur det har berikat dem och om de dragit några slutsatser av detta? Obs! AlternativEn variant är att byta namn (och kön) på de inblandande personerna för att se om det blir olika diskussioner. Berättelserna Aisha och Peter Övningen är framtagen av Patrick Gruczkun i samarbete med Centrum för konflikthantering Karaktärer? Aisha är 20år gammal och bor i ett omtyckt semesterland. Aisha återvänder till sina studier.

Normkritiska barnböcker för en uppdaterad sagostund - Mama Godnattsagan har allt mer blivit ett utrymme för att vidga vyerna för barnen. Du behöver inte längre smygbyta mellan hon och han om du är rädd att dina barn ska fastna i traditionella föreställningar om hur pojkar och flickor ska bete sig eller se ut. Sedan små bokförlag specialiserade på barnlitteratur som bryter mot normer om kön, etnicitet och familjebildningar blivit framgångsrika hänger nu de stora bokförlagen på trenden. Karin Salmson startade Vilda förlag redan 2007. Då hade hon precis blivit mamma och det var svårt att hitta bilderböcker som stämde överens med hennes värderingar, i nästan alla fanns duktiga flickor och busiga pojkar.– Medan flickorna skildrades i hemmiljö, fick pojkarna vara ute och upptäcka världen. I samma veva drog Marie Tomicic och Lovisa Almborg igång ett förlag med samma inriktning. Normbrytande böcker märks även på de stora förlagen. Att det här händer just nu är inte så konstigt.

Rätt ska va rätt Greven och grevinan Sagan om greven och grevinnan är ett enkelt sätt att starta igång en diskussion om mänskliga rättigheter. Den belyser mänskliga rättigheter ur både moraliskt, politiskt och juridiskt perspektiv. Instruktioner: Dela in deltagarna i grupper om fyra-fem personer. Läs sagan: Just som den svartsjuke greven skulle ge sig ut på en lång resa sade han varnande till sin unga hustru: ”Du får inte lämna slottet så länge jag är bortrest. Dagarna gick, grevinnan började känna sig alltmer ensam och övergiven, och trots sin makes hotelser beslöt hon sig för att hälsa på hos sin älskare, som bodde i en liten stuga ett stycke från slottet. Hon kom på att om man bara tog sig över vattnet kunde man klättra in genom ett fönster på baksidan av slottet. Grevinnan återvände till sin älskare och bad honom om pengar.- Jag kan inte hjälpa dig. Låt varje grupp redovisa vad de kommit fram till.• Hur gick diskussionen i gruppen och hur kom ni fram till era slutsaster?

NORMKRITIK | Björkmans pedagogiska Normkritisk pedagogik är ett arbetssätt som utvecklats sedan 2009 och som rekommenderas av Skolverket för att på ett långsiktigt sätt arbeta för likabehandling. Jag är en av dem som varit med och utvecklat den normkritsiak pedagogiken, detta bland annat genom mitt deltagande i den tvärprofessionella studiecirkel vars arbete summerats i antologin Normkritisk pedagogik – Makt, lärande och strategier för förändring (2009). Med hjälp av arbetet i studiecirkeln har jag utvecklat ett sätt att arbeta med normkritik i praktiken, detta beskrivs i mitt kapitel "En skola i frihet, med "misstagens hjälp". 2009 fick jag Natur & Kultuts lärarpris för mitt sätt att arbeta med normkritik i skolan. Som jag ser det har normkritisk pedagogik två delar vilka motsvarar en pedagogs dubbla uppdrag, det socialiserande och det undervisande. Båda dessa uppdrag regleras i läroplanens värdegrund respektive kursplaner. Teori Troubling Education (2002) Kevin Kumashiro (RoutledgeFalmer) Metoder BRYT!

Barn i RegnbågsfamiljerLitteraturlista – Normkritiska böcker för barn » Barn i Regnbågsfamiljer Litteraturtips för barn, sorterade utifrån förlag. Vombat förlag riktar sig till barn och ungdomar i åldrarna 2-18 år. Tanken med böckerna är att visa olika aspekter av barn och ungdomars liv utan att det som bryter mot normen framställs som avvikande eller något som måste problematiseras. Vad har du i din väska? Familjeboken Text: Eddie Summanen Bild: C.Kåberg Familjer kan se ut nästan hur som helst och barn kan bli till på många olika sätt. Inezza Prinsessa Text: Elin Wallte Bild: Frida Wannerberger Prinsessan Inezza är både modig och klok. Tyranno Text: Kristina Murray Brodin Bild: Bettina Johansson En morgon när Sarah vaknar har hon en ny kompis i sitt rum. Fler litteraturtips från Vombat förlag finns på Vombats hemsida: www.vombatforlag.se. Alfabeta Bokförlag Jag blundar och önskar mig något (9-12 år)Text: Moa-Lina Croall Lisa går i sexan. Sagolikt Bokförlag är platsen där sagorna och barnen är viktigast av allt. Lill-Zlatan och morbror raring (3-6 år)

Alla barn har inte en "mamma och pappa" - LitteraturMagazinet, Sveriges största litterära magasin På mitt jobb försöker vi tänka normkritiskt. Att inte gå in och tillskriva folk vissa relationer eller egenskaper för att vi förutsätter en viss sexualitet, en viss könsidentitet, och så vidare. Det handlar om att hellre säga partner än pojkvän/flickvän/fru/make ifall vi vet att personen har en partner, men inte vet könet på denna. Vet vi inte om personen har en partner ska vi självklart inte förutsätta att så är fallet! Hen kanske har två, tre eller ingen alls. Det handlar också om att aldrig fråga efter kön ifall en vuxen vill ha boktips åt ett barn. Meningen med normkritik är även om vi människor ofta fastnar i stereotyper så finns det ingen anledning att aktivt upprätthålla dem. Det handlar också om att inte förutsätta en kärnfamilj. Barn kan också bo med andra än sina föräldrar. Jag har en gång gjort en riktig tabbe. Därför blev jag väldigt trött när jag såg Coops skylt om att barn kan ta en frukt när "mamma och pappa" handlar. Det finns olika sorters familjer. 9 november 2013 1.

Fröken Bella » Blog Archive » Normkritiska barnböcker Inspirerad av dagens föreläsning om barn i regnbågsfamiljer vill jag nu passa på att dela med mig av några tips på normkritiska barnböcker. Jag kommer att skriva utförligare om själva föreläsningen imorgon, när jag inte har tolvtimmars arbetsdag på axlarna. So here they come: ”Familjeboken” av Eddie Summanen för 3-5 år är en underbar bok om olika familjekonstellationer. Boken handlar om hur ett barn kan bli till och om hetero-, homo- och ensamstående föräldrar. ”Här kommer UppfinnarJohanna” av Ann-Christine Magnusson är lämplig för barn som är 3-7 år. ”Jösta och Johan” är en av mina favoritbarnböcker! Anette Skåhlberg har även skrivit boken om Kalle, ”Kalle med klänning”, som firar sommarlov hos sina kusiner och blir avundsjuk på deras svala sommarklänningar. ”Malins mamma gifter sig med Lisa” är skriven av Anette Lundborg och handlar om Malin som är fem år och bor tillsammans med mamma och Lisa. ”Sandalerna” av Anna Hedvall kan läsas för barn från 3 år.

Related: