background preloader

På flykt

Facebook Twitter

Tusen tashakor, hejdå – Opulens. Foto: Alexander Mahmoud NOVELL.

Tusen tashakor, hejdå – Opulens

Salar sitter i soffan med benen uppdragna framför sig. Han ser ut genom fönstret. Ute i trädgården står Karin och hänger tvätt. Precis när hon nyper fast ett lakan sliter vinden tag i det. Vårens bästa lektioner – novellerna om FLYKT. Det har blivit som ett mönster att jag (ibland tillsammans med kollegor) varje vår drar igång ett undervisningsprojekt som utmanar vad skola kan vara.

Vårens bästa lektioner – novellerna om FLYKT

Denna vår var det dags för källkritikprojektet riktigtsant.se. Det blev kalasbra, men något som bliv minst lika bra utan att vara särskilt nyskapande var novellarbetet på temat flykt. Förutom fantastiska berättelser av alla elever i åk 6 på Årstaskolan så var arbetet lätt att koppla till kunskapskrav och det lirade bra ihop med nationella proven. Noveller inifrån krigets Syrien. Snö Snöns skådespel som han betraktade genom det lilla fönstret var väldigt lockande och gav honom lusten att springa ut och leka.

Noveller inifrån krigets Syrien

Men hela natten tänkte han på mannen som hade ringt och frågat: Är ni den och den? Han hade svarat: Ja. Mannen hade då i ett tämligen neutralt röstläge fortsatt: ”Infinn er i morgon. Det gäller er hustru som sitter häktad hos oss.” Hoppet : jumpin' jack az - Moni Nilsson - pocket(9789127131927) Ett brev hem - om emigranter och immigranter - Annika Sjödahl. Syftestexten från ämnet svenska om anges nedan tycker jag omringar det område som jag tänker kan vara en ingång i svenskan i vår – att tolka och förstå brev som skrivits hem från människor på flykt under historiens gång och kunna koppla det till egna erfarenheter och upplevelser.

Ett brev hem - om emigranter och immigranter - Annika Sjödahl

Jag delar här utkastet till den planering jag satt ihop under dagen och du får givetvis använda den eller ändra och lägga till som du vill så länge du anger källan. Jag skulle också bli glad av om ni delar andra ingångar på uppgifter som ni får genom att ta del av det jag satte ihop. Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts. AMERIKABREVEN som utgångspunkt SVERIGEBREVEN för vidgat resonemang. Sverigebreven - DN Fokus. tVoXGScIt9fGBd44nU0eKg iphone. Vi ska ses igen, Sanam by Friends.

Flyktingarna och gränserna - källkritisk övning. Frågor som rör flyktingar och migranter debatteras ofta idag.

Flyktingarna och gränserna - källkritisk övning

Dikter om flykt och hemlängtan samlade. Vi ska ses igen, Sanam by Friends. Det räcker nu. Hösten 2008 startade jag och en kollega ett nytt program på vårt gymnasium.

Det räcker nu

Då hette det IVIK och var en ganska så ologisk förkortning på något som jag faktiskt inte kommer ihåg, men det handlade om en introduktion för nyanlända ungdomar som behövde grundläggande utbildning i svenska. Märk väl att det handlade om att just dessa ungdomar inte kunde svenska, i övrigt kunde de en massa. Nu är en av dem utbildad fritidsledare och arbetar på ett av de boenden för nyanlända som vår kommun driver, en utbildar sig till tandläkare, en till apotekare, en kör buss, en har dumpat bussen för komvuxstudier, en har tre barn och har nu börjat plugga igen, en är tillbaka i sitt hemland och en annan kör lastbil i Norge. Där barnen sover - Ett fotoprojekt av Magnus Wennman. Här räddas de ur ”Dödens hav”

Fler än 2.000 människor har drunknat i Medelhavet hittills i år.

Här räddas de ur ”Dödens hav”

Senast i onsdags miste omkring 200 livet. DN:s Erik de la Reguera och Nicklas Thegerström har som första svenska journalister fått följa med räddningsfartyget ”Phoenix” i de farliga vattnen utanför Libyens kust. – Följ mitt finger, säger räddningsledaren ­Marco Cauchi och pekar ut genom fönstret. Jag sätter kikaren för ögonen på nytt. Först ser jag bara de blå, böljande vattenmassorna och de vita vågkammarna som fläckar havet. Euskefeurat - Flyktingarna. ”Jag är evigt tacksam att jag överlevde” Det är en vacker vårdag 1992 i staden Foča vid floden Drina i östra Bosnien.

”Jag är evigt tacksam att jag överlevde”

Aida Hadžialić går över en bro med sin morbror. Hon är fem år gammal. "Jag tänkte att nu var det dags att dö" För 20 år sedan åkte jag i en buss från Ingemansland till Ingenstans.

"Jag tänkte att nu var det dags att dö"

Bara för att bevara själen, i en kropp som inte hade fått rätt att existera. Mitt namn kunde avslöja att jag är muslim. I dag tänker jag på alla dem som passerade mitt säte, när de valdes ut för att avrättas, av berusade och beväpnade serbnationalister. ”Trodde aldrig att kriget skulle komma” Vi skulle bara vara borta i en vecka.

”Trodde aldrig att kriget skulle komma”

Nu har det gått 23 år. Telefonen ringde på förmiddagen. Jag lyfte på luren. Jasenko Selimovic: Om folkmordet kan det bara finnas en sanning. Det som hände i Srebrenica för tjugo år sedan ska inte kallas ”massaker”. Brottet var folkmord – som syftade till att döda alla, varenda en. Minnet av detta fungerar inte som ett vaccin mot ondskan, men det är nödvändigt för att leva vidare utan skam, skriver Jasenko Selimovic.

På Srebrenicas minnesplats finns det 144 Selimovic begravda. Etthundrafyrtiofyra. Jag kan inget om dem. Hédi Fried 8 juli kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1. Krigets trauma på pränt. Första världskriget har kallats för diktarnas krig. Inför krigsutbrottet slöt författare och intellektuella närmast mangrant upp kring sina nationer och skrev krigshetsande traktat: Thomas Mann i Tyskland, Henri Bergson i Frankrike, futuristerna i Italien, för att nämna några exempel. Men mot slutet av kriget kom verkligheten ikapp – alla släckta människoliv, all förstörelse – och istället inträdde ett chocktillstånd. – Efter kriget kom det många mer bearbetande skildringar.

Inte en direkt pacifistisk litteratur, utan vad man skulle kunna kalla ett slags traumalitteratur för den förlorade generationen, som hade upplevt den totala värdeförlusten, säger Stefan Jonsson, litteraturvetare och kritiker. Falling%20out%20of%20time%20number%201%20in%20Sweden.pdf. Drömmen om Sverige. Av Syriens 22 miljoner invånare är nästan hälften på flykt. Människor smugglas genom det stängda Europa, ofta på dyra och farliga vägar.

Många av de syriska flyktingarna hoppas på att komma till Sverige, till ”det lugnaste landet i världen”. Men nålsögat är litet. Med livet som insats - Christina Wahldén - böcker(9789175671765) Tack Sverige för att vi fick en ny framtid. I kväll kommer vi, som kom hit under kriget 1991–1995 från framför allt Bosnien men också andra delar av forna Jugoslavien, att uppmärksamma 20 års vistelse i Sverige. Många minns säkert verkligheten vi flydde ifrån. Ett brutalt krig mot civila, etnisk rensning, våldtäktslägren, belägringen av Sarajevo, folkmordet i Srebrenica... Bilderna har etsats in i mångas minne. Åttiotusen bosnier kom hit. Tillsammans med Tyskland var Sverige det land som tog emot flest bosnier. Ensamkommande flyktingbarn: Reza, Mortaza och Hadi.

Flyktingarna och gränserna - källkritisk övning. Rapport: 60 miljoner flyktingar i världen. På flykt - Röda Korset. Trägudars land / E-bok. Berättelser - varför flyr man? En sekund i taget / E-bok. "Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Pappa är död. Author view. Alla intervjuer om flykt - Morgonpasset i P3. Om det var krig i Norden « Lilla Piratförlaget. Loke - Flykten från Sverige + lyrics. Soran Ismail - #minflykt I mitten på 80-talet var mina...

Min flykt 22 juni 2014 kl 15:03 - P1 Dokumentär. Min flykt.