background preloader

Produkter

Produkter
TV UR Samtiden - Framtidens äldreomsorg Livsstil för hälsosamt åldrande utan demens Omkring 30 procent av alla alzheimersfall går att förebygga, och även andra demenssjukdomar kan hejdas ordentligt med bland annat rätt kost och rätt mental och fysisk aktivitet. Det visar en ny finsk studie som Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrisk epidemiologi, berättar om. Inspelat den 13 mars 2015 på Landstingshuset, Stockholm. Arrangör: Äldrecentrum. 2015 Högskola

http://www.ur.se/Produkter

Related:  kroppenLektionstipsKulturLektionstipsSvenska

Kropp & Knopp A-Ö - KP-webben Akne Ett slags utslag som ofta kallas finnar, och som många får i puberteten. I huden finns talgkörtlar, där det bildas talg (fett). Ibland är det så mycket att porerna täpps till, och då kan det bli rött och lite ömt. Akne försvinner oftast efter puberteten. Länkskafferiet - Skolämnen Denna sida lär ut konsten att tala inför publik. Uppbyggnaden av ett tal och hur det ska framföras för att fånga åhörarna beskrivs. Lyssna på stora tal av Churchill, Kennedy, Martin Luther King, Olof Palme, Ronald Reagan, Mona Sahlin, Earl Spencer vid Dianas begravning, Bill Clinton, Tony Blair och kung Carl XVI Gustaf. Målningen blev för mycket för kommunen Nyköpings kommun hade hoppats på en målning med havsmotiv när de anlitade konstnären Carolina Falkholt för att dekorera en skolvägg. Det blev en vagina. – Det är inte lämpligt på en högstadieskola där eleverna inte kan välja om de vill se motivet eller inte, säger kommunens projektledare Pasi Rönkkö.

Centrum För Lättläst - Populära lektioner På den här sidan har vi listat tio lektioner som många har laddat ned. Vi vet inte om de passar dina elever, men många lärare har funnit dem intressanta 8 SIDOR - att läsa och skriva artiklar Det här är en lektionsplanering för ca 8 lektioner med instruktioner och 4 övningar till 8 SIDOR. Arbetsblad ingår. Språkutvecklande arbetssätt Ämnesspråk är nyckeln till att utveckla kunskaper i alla skolans ämnen och därför en viktig fråga för alla lärare. Ämnesspråk handlar till exempel om att uttrycka, tolka, förstå och använda begrepp, fakta och centrala tankegångar i tal och skrift, men även de känslor och åsikter som ämnet väcker. Det här utvecklingspaketet har som syfte att stödja lärare i alla skolans ämnen i arbetet med att utveckla undervisningen så att elevernas språk- såväl som deras kunskapsutveckling gynnas. Materialet i utvecklingspaketet ger stort utrymme för egna reflektioner och diskussioner i grupp. Alla språkliga färdigheter som att lyssna, tala, läsa och skriva berörs.

Inspiration tema kroppen Kroppen är ett fascinerande arbetsområde som brukar tilltala de flesta elever! Här kommer en del material, inspiration och tips på aktiviteter om tema kroppen. Ur det centrala innehållet, Lgr 11 Att använda exittickets som en del av formativ bedömning Under hösten har vi arbetat med kollegialt lärande och jag har ingått i en grupp som arbetat med hur man kan använda Blooms taxonomi för att ställa rätt frågor (se bilden nedan). Vi undrade hur vi kan ställa frågor som utvecklar elevernas lärande på bästa sätt. Syftet för oss var att:Ta eleven vidare till nästa kunskapsnivåAnpassa frågorna till lektionens syfteBli medvetna om vilka frågor vi faktiskt ställer i klassrummetSynliggöra elevernas kunskapsutvecklingFörebygga slentrianfrågeställandeArbeta igenom ett problemområde från fakta till analys och värdering. Som inspiration läste vi Christians Lundahls bok Bedömning för lärande s.116-125.

Lars Vilks missbrukar yttrandefriheten Häromdan blev det känt att konsthistorikern Lars Vilks i sommar ställer ut ett 30-tal konstverk, där ledmotivet är (nidbilder av) profeten Muhammed (bland ammat Muhammed som rondellhund) insatta i olika konsthistoriska sammanhang. Det är galleriet Rönnquist & Rönnquist i Malmö som har ­tagit det minst sagt uppseendeväckande steget att ställa ut antimuslimska verk av Lars Vilks. Nyheten väckte föga överraskande både oro och stormiga känslor. Avgående socialdemokratiska kommunalrådet i Malmö, Ilmar Reepalu, blev förbannad och hoppades att inga besökare skulle komma till utställningen. Lars Vilks är förstås stolt över att ett galleri äntligen vågar ställa ut hans verk.

Lejonet och musen - ett språkutvecklande arbete Jag och några av våra nyanlända elever i åk 1-3 har arbetat med en fabel som heter Lejonet och musen. Vi har först och främst arbetat muntligt med fabeln men sedan gått från det muntliga till det skriftliga via ett skriftlikt muntligt språk. Vi började med att jag berättade fabeln med hjälp av leksaksfigurer och sedan fick eleverna göra likadant för varandra. Ny planeringsmodell testas för fjärilarna @stehagen @antlin Jag provar ett nytt sätt att planera – för mer överblick och kanske enklare hantering. Vi får se vad jag tycker om det – och kollegorna. Hanna Stehagen – tack för idéen med språkmålen. Och Therese Linnér – tack för hjälpen att strukturera. Som sagt – vi är inte klara än….

Sök Programmet som tar reda på hur kroppen funkar Programmet som tar reda på hur kroppen funkar. Lektionstips Förra veckan drog vi igång igen efter sportlovet! =D Härliga ungar som glatt studsade runt i vår fina lärmiljö. Det gällde att fånga upp dem igen, hitta lugnet och samla tankar. Athena Farrokhzad 21 juli kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1 Poet, dramatiker, översättare Athena Farrokhzad använde i sitt Sommarprogram dikter skrivna av poeter från hela världen för att beskriva hur hon ser på världen och samhället idag. Hon pratade om fascism och rasism och om den antirasistiska kampen.

Related:  SvenskaEn läsande klassGröna vågenValet