Sommarpratare fast på gör det själv nivå
Jag hade en liten tanke om att det hade varit kul att låta elever göra sin egna "sommar" program. Det är ju så enkelt egentligen. Musik och prat blandat. Välj att berätta om något ur ditt liv eller prata om något som engagerar dig. Klockren uppgift helt enkelt.
radio
En unconference på LITS2013 som vi kunde ta del av handlade om podcast. Podcast betyder att man spelar in ett program och delar det på Internet. Podcast liknar ofta ett radioprogram, med musik och snack men det är du som bestämmer vad du fyller det med. Om man använder ett program, som t ex GarageBand, finns möjlighet att lägga in bilder också. Att jobba med podcast i skolan kan ske på olika sätt. Att eleverna skriver egna berättelser är något man brukar göra på språklektioner.
Jason "Timbuktu" Diakité 21 juni 2014 kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1
Priset från 5i12-rörelsen skulle han ta emot i riksdagen och dagarna före hade han varit i blåsväder för en politisk låttext. Han beskrev det som en av de värsta perioderna i sitt liv och att han funderade på att lämna landet. - Rasismen jag stött på i mitt liv har alltid först kommit utifrån, från omgivningen, berättade Diakité och radade i sitt program upp en mängd platser där han blivit och blir utsatt för rasistiska tillmälen.
Lektionsförslag: Två texter skönlitteratur, två texter facklitteratur
Då vi ska genomföra textsamtal är det väldigt spännande att ha två texter som får samtala med varandra, eller jämföras med varandra. Det kan handla om att text korresponderar med text. Författare som besvarar en annan författare. Om vi använder flera texter i undervisningen kan eleverna lära sig om författares sätt att beskriva, synliggöra genrer och ur vilket perspektiv berättelsen har. Jag har valt två berättelser om blod.
Argumenterande tal: från start till mål
Med mina ettor ville jag lägga grunderna för att argumentera. Jag valde att göra så här! (Allt som allt tog det ca. 8 st 80-minuterslektioner.) Inledning Syfte: skapa lust och intresse, samt att ha en gemensam referenspunkt kring vilken vi kunde diskutera tal och argumentation.
Skärminspelningar - vad behöver jag?
På denna sida hittar du information om hur du snabbt kan komma igång med skärminspelningar. Längst ned på den här sidan hittar du en miniguide - en jämförelse mellan några vanliga verktyg för skärminspelning och deras grundläggande funktioner. Vill du sedan gräva dig djupare in i tekniken och göra mer bearbetade inspelningar kan du ta en titt på sidorna Enkla verktyg och Avancerade verktyg.
Sommarpratare i P1
Vi ska snart börja med nästa projekt i svenska – sommarpratare i P1. Här kan ni titta på hur det är tänkt att genomföras. Nedan får ni mer information om syfte, undervisningens upplägg och bedömning. Sommarpratare by annikasjodahl508543 on
Länkskafferiet - Skolämnen
Denna sida lär ut konsten att tala inför publik. Uppbyggnaden av ett tal och hur det ska framföras för att fånga åhörarna beskrivs. Lyssna på stora tal av Churchill, Kennedy, Martin Luther King, Olof Palme, Ronald Reagan, Mona Sahlin, Earl Spencer vid Dianas begravning, Bill Clinton, Tony Blair och kung Carl XVI Gustaf. Insticksprogram behövs i webbläsaren för att lyssna. Taggar: presentationsteknik, retorik, svenska, tal, talekonst