background preloader

Klassrumsmöblering – rummets berättelse

Klassrumsmöblering – rummets berättelse
Vi möblerar klassrum av gammal tradition. Vi möblerar dem kanske inte alls. Vi får dem. Hur som helst. Så här tänker jag då jag organiserar mina klassrum: Om jag är en elev här inne – hur kan jag ta mig från en plats, exempelvis min bänk till pennor och papper. Då jag arbetar med mina klassrum, bygger upp dem, är jag medveten om varje sak och varje pedagogisk betydelse. Jag skulle vilja säga att det är det. Vad vill jag med klassrummet? Jag grubblar mycket på klassrumsorganisationen. Och när vi är därinne – är det här en miljö för lärandet? Related:  Duktig lärare med praktiska ideér

Pedagogiskt material | Emma Här lägger jag upp det pedagogiska material som presenteras på min blogg. Det mesta är mitt eget och mycket är fritt att använda själv, då är det länkar direkt till dokumentet i inlägget. I de fall där jag använt material från andra bloggar och hemsidor finns länkar direkt dit. Om du använder något av mitt material, skriv gärna en kommentar! Det vore oerhört roligt! Bild Snöglob Pumpatryck av äpplen Vårblommor Fjärilar av silkespapper Vinterståndare med oljekrita och vattenfärg Akvarium – en gemensam bilduppgift Lövtryck Pumpa – spåra och klippa i papper Teckna fasanfjädrar Svanfjädrar mot svart bakgrund Mosaikhjärta Vinterlandskap Blåsippor Bildstöd, tecken, material för barn i behov av extra stöd Svenskt handalfabet och veckoschema Veckoschema i färg (stort och litet) – bildstöd Veckocirkel (veckans dagar, bildstöd) Teckentavlor – kök, toalett, hall Färg Färgläggningsblad – röd, grön, blå, orange, gul, brun och grå Matematik Tiokompisar Nyckelpigememo Leksakssedlar Formdomino Snöflingememo Former – “flashcards”

Regler i klassrummet knutna till lärande och utveckling... ...istället för "ording och reda" - regler knutna till vett, etikett och uppförande.. Malin Klassrumsorganisation – att skapa ett klassrum för lärande Då jag skapar klassrum funderar jag över hur det är att vara elev i detta rum. Jag tänker så här: För vem är detta rum?Hur ska många kunna vara här samtidigt?Från hur många platser undervisar jag som lärare? Jag kan konstruera mängder av frågor kring klassrummet men detta är de mest basala frågorna i mitt klassrumsorganisatoriska tänk. Här är de modeller jag följer i mitt klassrumsutvecklande. Skolmiljöerna i skolorna på Nya ZeelandFrån skolmiljöer i SydAfrika och AmerikaFrån teorierna och då främst de socialkonstruktivistiska – vilket betyder att människan är social och lär genom att vara tillsammans med andra människor.Vygotskijs teorier om samtal och dialogJohn Deweys syn på demokrati och lärandets handlingAtt jag omsätter läroplan och kursplanerna i rummet Jag tänker inte hemtrevligt. Jag har funnit att jag alltid organiserar utifrån ett slags cirkeltänk. Det är underbart när klassrummet är ihopplockat efter att städare har polerat golven under sommaren. Detta är ett av mina klassrum.

Arbeta med nya ord – #mellanstadiebloggen [ENGELSKA] Att lära sig ord på ett nytt språk och minnas dem är inte alltid så lätt. Därför behöver vi variera undervisningen så att så många olika sinnen som möjligt aktiveras! Här kommer några tips på aktiviteter som kan få eleverna att minnas betydelsen. Ett annat förslag är att använda sig av Dolch Word List. Avslutningsvis kommer här Best Ways To Memorize English Words – en lista på olika aktiviteter som gynnar utvecklingen av ordförrådet.

Handboken Schyst! för att kommunicera mer jämlikt För att motverka att omedvetet förstärka och vidmakthålla myter och stereotypa föreställningar har Region Värmland tagit fram en handbok med tips och exempel som hjälper dig kommunicera mer jämlikt. Handboken Schyst! innehåller bilder, tydliga exempel kring ordval och bildkomposition, råd vid fotografering och andra tips som hjälper dig kommunicera schystare. Målet är jämlik kommunikation där alla känner sig inkluderade i ord och bild. Personerna på bilderna i handboken är invånare i Värmland som tillsammans illustrerar olika aspekter kring begreppet jämlikhet. Regional tillväxt genom jämställdhet Handboken är en del i Region Värmlands arbete för jämställd regional tillväxt och ska bland annat delas ut till landstinget och Värmlands kommuner. – Region Värmland har ett uppdrag från regeringen att jobba med tillväxtfrågor, och i det uppdraget är jämställdhet en viktig fråga. Läs mer

20 Classroom Setups That Promote Thinking by TeachThought Staff Can how you set up your classroom impact how students think? If you design learning with physical space and interaction in mind, it absolutely can. Desks are a staple of the ‘modern’ classroom as we know it. So what can we do? So, the bit about ‘classroom setups impacting thinking.’ You can also set up a ‘Google Room’ or ‘Maker Space’ and not promote thinking at all, or have students performing stunning cognitive acrobatics sitting by themselves on a cold floor. In fact, if you think of rows and rows of desks as having pros and cons, causes and effects, you’ll see that these rows lend themselves well to certain things (organization, paper passing, etc.), while not so well to others (collaboration, movement). Note, we’ve placed an asterisk* beside those approaches that are more strongly suited to ‘thought’ than others. 1. How this is structured depends on your space, content area, grade level, etc. 2. 3. 4. 5. 6. 2 Groups + 2 Rows 7. 8. Think colors. 9. 10. 11. 12.

skolkoppen – en kopp med skolblandning Klassrumsregler | Mitt öppna klassrum Jag blev så inspirerad av Malin Larssons klassrumsregler, så jag gjorde egna till mitt klassrum. Det blev en enorm spridning på sociala medier då många fick inspiration av detta precis som jag. Upprinnelsen till bilderna kommer från Tommy Lucassi som var med i ett radioprogram. Hej då ”lydnadskultur” och välkommen ”eget ansvar” för att eleverna ska utveckla sitt bästa jag. Vill du skriva ut dem eller dela? Längre ner hittar ni ljudkort att ha i klassrummet. Klassrumsregler från Phoster Ljudkort från Canva De finns här som pdf – Ljudnivåer – om du vill skriva ut dem!

Tydlig lektionsstruktur för ett lugnare klassrum · Lärarnas Riksförbund | Lektionsstruktur | Teacher education, Classroom, School Explore more ideas with a Pinterest account Sign up to see more Continue with Facebook Continue with Google By continuing, you agree to Pinterest's Terms of Service, Privacy Policy Already a member? Hur befäster vi matematikbegreppen? I matematiken är det många begrepp som eleverna behöver förstå för att klara av undervisningen. Hur gör vi för att befästa dessa begrepp? För en del elever går det snabbt och lätt medan andra behöver få möta och använda begreppen i fler olika sammanhang. För många yngre elever kan det vara en hjälp att komma ihåg om man har använt kroppen och känseln när man övat på begreppen. Vi arbetar just nu med begreppen hälften och dubbelt i min etta. I förra veckan hade vi en heldag då vi hade utematte. Kort med matematikuppgifter Dagen efter att vi varit i skogen så fick eleverna uppgifter med hälften och dubbelt att arbeta individuellt med i klassrummet.

Hälsoprojekt med IKT Att använda IKT (informations- och kommunikationsteknik) i undervisningen kan vara ett redskap för dig som lärare för att ge eleverna möjligheter till ett fördjupat lärande och reellt inflytande över undervisningen. Som alltid gäller det att utgå ifrån läroplanen och planera undervisningen noggrant. Det ger en bra utgångspunkt för att sedan använda IKT tillsammans med eleverna. Helena Kvarnsell är lärare på Björknässkolan i Nacka. Planering för hälsolaboration Eleverna skulle planera och genomföra en laboration som gick ut på att leva ett hälsosammare liv under en vecka. Planering för hälsolaboration (202 kB) Planering för uppgiften podradio Eleverna fick i uppgift att, med hjälp av digitala verktyg, skapa ett radioprogram där de pratade om hälsa med sina gruppkompisar. Planering för uppgiften podradio (180 kB) Så planerade vi arbetsområdet Så arbetade vi med uppgifterna Eleverna fick, utifrån sitt eget intresse, välja ett område att arbeta med, till exempel stress och sömn.

skolfröken fräken | I huvudet på en fröken… Eleverna leder samtalet Efter någon veckas förberedelse har vi haft våra utvecklingssamtal under två dagar och jag är så stolt och imponerad över mina kompetenta elever som återigen lett sina egna samtal med bravur! De gjorde det första gången förra året i förskoleklass så nu var det tredje samtalet de ledde. Då eleverna leder sina egna samtal så gäller det att de är ordentligt förberedda. Vi har arbetat igenom ämne för ämne och diskuterat med eleverna vad kravnivåerna är i åk 3. När vi gått igenom kravnivåerna så har jag använt de omskrivningar av dem som finns på Ullis skolsida. I boken finns också deras LPP:er inklistrade där vi i bedömningsmatriserna färglagt det de uppnått i dem. Vi övade innan samtalen så att alla eleverna skulle vara trygga med hur de skulle genomföra det. Samtalen inleddes med att eleven gick och mötte sin förälder i dörren, tog i hand och sa välkommen till mitt samtal för att sedan visa föräldern till det bord där de skulle sitta.

Boktokig

Related: