background preloader

Välj övning

Välj övning
Related:  Lektionstips

Språkutvecklande So-undervisning med hjälp av rollspel. – Förstelärarbloggen Susanna Sjöstrand, förstelärare på Örtagårdsskolan i Rosengård, berättar hur hon arbetar språkutvecklande med rollspel i So-ämnena. I mitt uppdrag som förstelärare ingår att arbeta språkutvecklande i So-ämnena. Ett sätt att göra det är att integrera rollspel i undervisningen. Själv sätter jag gärna upp en stor pjäs, men om man känner sig obekväm med det, är rollspel ett perfekt och mindre tidskrävande sätt att integrera drama i undervisningen. När jag använder mig av rollspel utgår jag alltid först från en förmåga. Efter genomgång av förmågan klipper jag alltid ut massor med lappar med ämnesord. De få sedan 20 minuter på sig att hitta på ett rollspel. Efter att eleverna har spelat upp rollspelet, diskuterar vi tillsammans i klassen om vad de upplevde. Jag spelar alltid in alla rollspel med iMovie, ett fantastiskt enkelt verktyg för eleverna att dokumentera sina arbeten och göra egna filmer med. Förra terminen arbetade vi med rollspel i ämnet geografi.

Genrekunskap & texter - www.plugga24.se det nationella provet i svenska för år 9 behöver man kunna berätta, beskriva, förklara, ge instruktioner och säga vad man tycker. Vilka genrer är vanliga på Sfi-provet (D)?Skriv: brev/email till privatpersoner och företag, insändare, meddelande, platsansökan.Läs: annons, artikel, blogg, brev, faktatext, insändare, instruktion, notis, reportage. Vilka genrer är vanliga på det nationella provet i svenska år 9? I läsprovet ska du inte bara svara på frågor om texterna. 1) Beskriv texten. 2) Beskriv bilden. 3) Vad tänker du på när du läser texten / ser bilden?

Kreativ presentation på flera språk! När man jobbar med nyanlända är en vanlig övning att man får träna på att presentera sig. Det gemensamma för eleverna är att de är nya i Sverige och behöver träna på att presentera sig på svenska. Den här övningen är skapad utifrån inspiration av en bild på ett pyssel som jag såg på Pinterest. Övningen jag skriver om här är en enkel övning som uppskattas av elever och även lärare som jag har delat med mig till. Arbetsgång Övningen som jag beskriver här är upplagd från att gå från det muntliga till det skriftliga och tar cirka tre lektioner: Gemensam talövning.Gemensam och individuell skriftlig övning.Läsa instruktioner och för att skapa din personliga presentation.Presentera dig på flera språk utifrån skriftlig presentation.Gemensamma samtal om hur ordföljden blir på svenska jämfört med de språk som finns representerade i klassen.Jobba med verben i instruktionen, digital lucktext på instruktionen. Talövning Jag säger: Jag heter Hülya, Vad heter du? Skriftlig övning Nästa lektion Pyssel Skriver

Lära sig svenska på internet Det finns ju mängder av olika sidor där man kan träna svenska på nätet och eftersom många elever gillar att sitta framför datorn och träna hemma så kan det vara en bra idé att samla på sig olika länktips man kan dela med sig av till eleverna. Vill man inte skapa en egen länksamling kan man låna andras, t ex Tülays IKT-sida som har en genomarbetad samling. Kreativ pedagogik har också en länksamling liksom Länkskafferiet. Hej svenska är en populär sida som ger interaktivt stöd för svenskinlärning. Jag har tidigare tipsat om Digitala spåret och mer om det har jag skrivit i ett annat inlägg. Safir, som egentligen är en kurs för vuxna SFI-inlärare, är utvecklat av Nationellt centrum för flexibelt lärande och många övningar där passar även för nyanlända elever i grund- och gymnasieskolan. Ett annat länktips som jag vill dela med mig av är en sida som successivt byggs upp av olika andraspråksinlärare. Sedan är Lexin alltid ett bra tips.

Jobba så här med texten om kungafamiljen Ny i svenska skolan En dag i parken- träna svenska och läsförståelse med bilder! Vi har jobbat med ord och begrepp utifrån årstider och vad man kan göra respektive årstid. Det här inlägget handlar utgår från en illustration föreställande en sommardag i parken. Jag arbetade med den här illustrationen med nyanlända elever på Välkomsten strax innan sommarlovet i slutet på vårterminen 2015. Illustrationen är från läromedlet Tala svenska direkt. Så här är uppgiften upplagd: Gemensam bildpromenadArbete i par, slå upp ord i de färdiga fraserna.Koppla ihop fraser med rätt person/personer på bilden.Utveckla fraserna till meningar genom att sätta rätt pronomen framför frasen. Förutom att träna på svenska har eleverna fått vara aktiva genom en uppgift som kräver att eleverna använder översättningsverktyg som hjälp. Gemensam bildpromenad Bilden finns speglad på den interaktiva tavlan. Arbete i par- koppla fraser med illustrationerna Eleverna får listan med fraserna. Utveckla fraserna till meningar Arbetet fortsätter med att eleverna skriver rätt pronomen framför frasen. Skriv fråga

Stafettskrivning Idag har min lärarstudent Sofia lett skrivpassen i klassen. Hon hade valt ut en dikt som jag tyvärr inte vet vad den heter eller vem som skrivit den. Den hade hon klippt itu sats för sats. I dikten är det egentligen komman mellan satserna men vi gjorde nu om dem till meningar. Hon inledde lektionen med att läsa igenom dikten på Smartboarden tillsammans med eleverna. Eleverna fick sedan gå till iPadsen tillsammans med sin skrivkompis och turas om att skriva varannan mening. Imorgon kommer de att få rita bilder till dikten som de skrev idag.

Traggla dubbelteckning och vokalljud på ett kul sätt! | Nystart i Sverige Varje vecka arbetar mina elever i förberedelsegruppen med olika stavningsregler. Just nu håller vi på med dubbelteckning och lång/kort vokal. Nyanlända elever möter nu nio vokaler att hålla reda på från att tidigare kanske bara haft tre vokaler i sitt modersmål (som i arabiskan). För att dubbelteckning och lång/kort vokal verkligen ska ”sätta sig” så har vi spelat ”Finns i sjön” fast med ord som har och inte har dubbelteckning. Till exempel: villa/vila, tall/tal, backa/baka och så vidare. Eleverna sorterade först korten så att de hade kolla på vilka ord som fanns och hur de skilde sig från varandra. Sedan var det dags att börja spela. – Har du ”baka”? – Nej, finns i sjön! Eleverna är alltid väldigt aktiva när vi spelar och vill givetvis ha så många par som möjligt. Det här är ett spel som har blivit väldigt uppskattat hos eleverna och de jublar när det är dags för en ny omgång!

Detektiven – barnenochbjornen Idag har vi tränat på nya ord på ett nytt sätt. Vi satt i grupper och hjälptes åt med ett ord var. Vi skulle fylla i fyra rutor om ordet. Vi diskuterade fram en förklaring till ordet.Vi skrev en mening med ordet.Vi ritade en bild till ordet.Vi berättade i vilken miljö ordet används. Nu blev vi experter på ett ord. Vi pratade om lite andra ord också, och sen lekte vi en lek.

FN & UNICEF Struktur: Kooperativ fyrfältare – Kooperativt Lärande Struktur: Kooperativ fyrfältare I vår undervisning ställs vi ständigt inför utmaningen att lära ut nya ord på ett effektivt och engagerande sätt. Att introducera ord genom att läsa upp ordet, skriva upp ordet och försöka att förklara på bästa sätt vad ordet betyder, blir lätt tjatigt när det är många ord att ta sig igenom. Att visa bilder till underlättar, men finns det inget bättre sätt som gör eleverna mer delaktiga? Jo, med hjälp av en kooperativ fyrfältare! Med en kooperativ fyrfältare får eleverna själva en chans att utveckla språket och sitt ordförråd, i samverkan med sina klasskompisar. Tanken kring denna övning utgår från strukturen Pussel (eng: jigsaw) med hem- och expertgrupper och liknar mallen för strukturen Mötas på mitten (eng: placemat concensus) fast omvänd! Dela in eleverna i hemgrupper. Mallen till fyrfältaren hittar du HÄR. Foto: Lisa Westman Klassexempel

Related: