background preloader

Målboken 1

Målboken 1

http://www2.nok.se/laromedel/sprakverktyg/2.html

Related:  Svenska som andraspråkLektionstipson line spel sv/ma

Lilla Aktuellt (Du har väl inte missat vår sändningstid? Kl 10 i svtplay - och kl 14.30 i Barnkanalen) Kriminella gäng I Sverige, precis som i alla världens länder, finns kriminella gäng. Den senaste tiden har det pratats mycket om de brott som kriminella gäng gör, bland annat att de skjuter varandra. Språkutvecklande So-undervisning med hjälp av rollspel. – Förstelärarbloggen Susanna Sjöstrand, förstelärare på Örtagårdsskolan i Rosengård, berättar hur hon arbetar språkutvecklande med rollspel i So-ämnena. I mitt uppdrag som förstelärare ingår att arbeta språkutvecklande i So-ämnena. Ett sätt att göra det är att integrera rollspel i undervisningen. Själv sätter jag gärna upp en stor pjäs, men om man känner sig obekväm med det, är rollspel ett perfekt och mindre tidskrävande sätt att integrera drama i undervisningen. När jag använder mig av rollspel utgår jag alltid först från en förmåga.

Texttyper Här nedan kommer min vägg för de olika texttyperna med exempel på varje typ av text. Jag gjorde dessa till detta blogginlägg Svenskläraren tolka begreppen genrer respektive texttyper om du vill läsa mer. Kreativ presentation på flera språk! När man jobbar med nyanlända är en vanlig övning att man får träna på att presentera sig. Det gemensamma för eleverna är att de är nya i Sverige och behöver träna på att presentera sig på svenska. Den här övningen är skapad utifrån inspiration av en bild på ett pyssel som jag såg på Pinterest. Övningen jag skriver om här är en enkel övning som uppskattas av elever och även lärare som jag har delat med mig till.

Gruppträning – boksamtal Att prata böcker tillsammans med kloka medmänniskor är fantastiskt roligt. Och man lär sig så mycket av varandra! De mest intressanta boksamtalen blir det ofta när man inte är riktigt överens eller när boken man läst är lite konstig och svår att förstå. I boken Böcker inom oss av Aiden Chambers finns förslag på hur man kan organisera ett boksamtal så att alla kommer till tals och får lära av varandra. Han föreslår att man gör ungefär så här: En dag i parken- träna svenska och läsförståelse med bilder! Vi har jobbat med ord och begrepp utifrån årstider och vad man kan göra respektive årstid. Det här inlägget handlar utgår från en illustration föreställande en sommardag i parken. Jag arbetade med den här illustrationen med nyanlända elever på Välkomsten strax innan sommarlovet i slutet på vårterminen 2015. Illustrationen är från läromedlet Tala svenska direkt.

Texter att lyssna på inför NpSva9 2010-01-08 11:26 Joakim Wendell Här nedan hittar du texter och uppgifter till ett gammalt nationellt prov. Texterna är i pdf-format, så du behöver Adobe reader för att kunna läsa dem. OBS! Texterna syns inte om du använder Internet Explorer. Använd därför hellre Mozilla Firefox. Stafettskrivning Idag har min lärarstudent Sofia lett skrivpassen i klassen. Hon hade valt ut en dikt som jag tyvärr inte vet vad den heter eller vem som skrivit den. Den hade hon klippt itu sats för sats. I dikten är det egentligen komman mellan satserna men vi gjorde nu om dem till meningar.

Textkort Här har vi samlat textkort som du kan använda när du jobbar med bland annat kortöglor, sammansatta ord, bildspråk och rim. Du kan skriva ut materialet. Kortöglor eller loop-kort Loop-korten består av två delar, en fråga och ett svar. Alla deltagare får ett kort var. Dela ut alla kort också om deltagarna är färre än korten.

Traggla dubbelteckning och vokalljud på ett kul sätt! Varje vecka arbetar mina elever i förberedelsegruppen med olika stavningsregler. Just nu håller vi på med dubbelteckning och lång/kort vokal. Nyanlända elever möter nu nio vokaler att hålla reda på från att tidigare kanske bara haft tre vokaler i sitt modersmål (som i arabiskan). För att dubbelteckning och lång/kort vokal verkligen ska ”sätta sig” så har vi spelat ”Finns i sjön” fast med ord som har och inte har dubbelteckning. Till exempel: villa/vila, tall/tal, backa/baka och så vidare. Kan du alla gamla ordspråk? De här klassiska ordspråken har du säkert använt då och då. Men vet du vad de betyder? Det vet vi och förklaringen är kanske inte vad du trodde. Detektiven – barnenochbjornen Idag har vi tränat på nya ord på ett nytt sätt. Vi satt i grupper och hjälptes åt med ett ord var. Vi skulle fylla i fyra rutor om ordet.

Related: