background preloader

Strävorna

Strävorna
Senast publicerade aktiviteterSamma area 8C8EAtt väga och jämföra 3A3CVad kan hända? 4D Fyra olika fyrhörningar 8C8EVäga paket och jämföra priser 2A2C3A3CBegreppet pengar 2A3ANyhet!IKT-strävorFrån och med 9 januari och åtminstone två månader framåt kommer vi att publicera en IKT-sträva varje vecka. För att kunna fortsätta ännu längre hoppas vi få in idéer och uppslag från er som har beprövade IKT-aktiviteter att dela med er av. Om du har sådana idéer eller andra synpunkter och önskemål som rör IKT-strävorna, hör av dig till Ulrica.Dalhberg@ncm.gu.se Läs mer om IKT-strävorna >>Blå strävor – matematik i många små stegI Blå strävor – matematik i många små steg finns kompletterande lärarmaterial till de aktiviteter som tagits fram för i första hand elever mottagna i särskolans skolformer. Utvecklingsarbetet med blå strävor pågår, därför läggs en del aktiviteter ut i arbetsversioner så att fler lärare får möjlighet att prova och kommentera innan slutversioner sammanställs.

http://ncm.gu.se/stravorna

Related:  MatematikPedagogens matteMatematik

Matematikpapper De kopieringsunderlag du finner här kan du fritt använda i din undervisning. Har du önskemål, förslag eller synpunkter, hör av dig till Lena.Trygg@ncm.gu.se. För beskrivningar och förslag på hur matematikpapper kan användas, se Matematikpapper i undervisningen >>Nytt!Tom multiplikationsruta, två mindreTom multiplikationsruta, en större Kollegieblocksrutigt papperObs! Konkret och kreativ NO Laborativ Ma-NO Hem Här hittar du tips som kan göra din matematikundervisng mer laborativ. Begåvade matematikelever Inom skolan glöms det ofta bort att det inte bara är elever med svårigheter som behöver extra stöd, utan även de som är väldigt starka. De flesta lärare vet helt enkelt inte vad de ska göra med en elev vars matematiska färdigheter och kunskaper ligger långt före resten av sin klass. Efter några inlägg i Facebookgruppen Matematikundervisning från lärare som undrat vad de ska göra med en elev som räknat ut sin mattebok "för tidigt" bestämde jag mig för att skriva lite om mina egna tankar kring matematiktalanger. Hur bemöts begåvade elever? Under de senaste åren har jag haft turen att träffat många av landets bästa matematikelever i olika åldrar (högstadie-gymnasie) på olika sätt, som deltagare i olika tävlingar (t.ex.

Inspirationsplats i Matematik Mattelådor för laborativ matematik Filmer med bl.a Karin Kairavuo som berättar och leder en workshop med inriktning på laborativ matematik. Karin arbetar på Mattelandet, en plats för inspiration och stödverksamhet i matematik för lärare och elever i Helsingfors. Matematikinriktningen i Mattelandet bygger på laborativt material och att konkretisera matematiken.

Instruktioner: Multiplikationsspel – barnenochbjornen Vi har hittat ett jätteroligt multiplikationsspel. Vi tyckte att de andra klasserna också skulle få spela det spelet. För att de ska veta hur man gör skrev vi instruktioner till dem. Sen filmade vi instruktioner också så att de verkligen ska förstå. HÄR kan du se filmen. Strävorna Aktiviteter ordnade efter resp ruta 1A Grodhopp Hundrarutan – Gissa mitt tal Magisk triangel Magiska kvadrater På tal om musikal Satsa rätt Skillnad mer än ett! Små och stora tal i biologi Stenhårda tal Sum it up Sweet Sixteen Tiotal och ental Tänk till tusen Uppslag: Bygg en fågelholk Uppslag: Gör en krypteringssnurra Uppslag: Matematik invikt i papperslådor Uppslag: Utmaningar med ett A4-papper X-kuber1B Grodhopp Hur många i varje ask?1C Area med stickor Informationsbitar Rektangel Skuggor Stickor kors och tvärs Uppslag: Matematik invikt i papperslådor Vilken burk rymmer mest?

Problemlösningstips och strategier. Vill tipsa om två bra problemlösningspapper från Lektion.se. Mycket bra uppgifter som var precis lagom svåra för mina elever och där vi hade användning av våra problemlösningsstrategier och kunskaper som vi samlat ihop på mattelektionerna. Jag har ändrat pekfingret från att förstå till att berätta. Jag brukar be eleverna om att berätta om problemet. De läser först men sen får de berätta, inte läsa igen! Matteklubben HT17 - för dig som går i åk 4-9 - Matematiska institutionen Problem: Vill du ha fler sådana här problem? Kom med i Matteklubben i Stockholm som är till för dig som går på mellanstadiet eller högstadiet, gillar att fundera över kluriga problem och vill göra det tillsammans med likasinnade. Arrangörer/ledare

Bok om ny metod för att lära sig matte - Eskilstuna Eskilstuna Minnesmästaren Mattias Ribbing från Eskilstuna har tillsammans med matematikern Per Sundin skrivit en bok som handlar om hur man kan lära sig matte på ett nytt sätt. Artikelbilder Författarna Per Sundin och Mattias Ribbing. Modern formativ bedömning i matteundervisningen « Erefalks lyckliga lärarliv Hur effektiviserar vi lektionerna, förbättrar vi våra elevers kunskaper, gör lektionerna mer lustfyllda och höjer måluppfyllelsen, utan att för den skull tillsätta mer resurser? Låt mig förklara! 1.Dagens kom igång Jag inleder varje lektion med att skriva upp på tavlan vilka verktyg eleverna behöver för den aktuella lektionen, samtidigt visar jag på Smartboarden dagens kom igång-uppgift. Syftet är dels att snabbt få eleverna att hämta och komma igång med lektionen, dels att den ska ge ett hum om vad dagens lektion handlar om.

”Allt går tillbaka till matte” HÄSSLEHOLM Simon Linde har varit intresserade av matte sedan tioårsåldern. Och trots att han inte använder så mycket siffror när han löser uppgifterna har han tagit sig till final i skolornas matematiktävling för gymnasieelever. Kvalet till matematik-SM bestod av sex uppgifter som skulle lösas på fem timmar. Nedan följer en av uppgifterna: Tre klasser på en skola har samma antal elever. Concept Cartoons Concept Cartoons, eller begreppsbubblor, är ett effektivt sätt att få igång diskussioner i klasser kring olika matematiska samband och begrepp. I korthet går det ut på att ett påstående eller en fråga presenteras. Ett antal figurer kommenterar detta eller ger förslag på olika svar.

Truls Matte och NO Man måste kunna skriva och säga tal på högstadiet - det är mycket viktigt! Upp till 1000 behöver man kunna på de lägre årskurserna. Alla uppgifterna kan vara bra för de som lär sig svenska som andra språk. När man håller på med matematik, så använder man nästan alltid bara siffror och skriver inte ut talen med bokstäver. Det är dock viktigt att kunna säga/läsa upp talen. Därför är ska man lära sig skriva talen med bokstäver.

10 rika uppgifter för alla, även särskilt begåvade elever Det här är matematikuppgifter med utmaningar för alla elever i klassrummet, även de med särskild begåvning. Materialet är fritt att använda. Ladda ner 10 rika uppgifter (pdf).

Related:  Matte