background preloader

LÄTT ATT LÄRA! En sida med massor av länkar till animationer, spel, filmer och självtester! Gör skolarbetet både lättare och roligare! - Barnsidan. Matte, klockan, svenska och engelska.

LÄTT ATT LÄRA! En sida med massor av länkar till animationer, spel, filmer och självtester! Gör skolarbetet både lättare och roligare! - Barnsidan. Matte, klockan, svenska och engelska.
Tycker ditt barn att det är tråkigt att träna på multiplikationstabellen och de andra räknesätten? Här hittar du massor av roliga länkar, till övningar och roliga mattespel! Klicka nedan på den blåfärgade texten för att komma till önskat område. Du och ditt barn kommer inte att bli besvikna! Det finns även lite länkar till spel och övningar om klockan. Matematik - För de allra yngstaTiotal och entalMixade räknesättFör de lite äldre barnen Lär dig siffrorna med radioapan! Klicka på bilden för att höra vad siffrorna heter och för att lära dig hur de ser ut. Katten musen tiotusen Minisebran Klicka på bilden för att ladda hem Minisebran . Räkna 1-5 med ankor Klicka på bilden för att spela. Räkna 1-10 med ankor Klicka på bilden för att spela. Klicka på bilden för att spela. Smälla ballonger 1-20 Smäll ballongerna i rätt ordningsföljd. Skjuta på ankor. Klicka på bilden för att spela. Skjuta på ankor. Klicka på bilden för att spela. Hjälp Nicke nyfiken att räkna kycklingar Ekorren Hajspel. Mata pingviner Related:  Matte

Tangrams Here's some puzzling fun for the kids from ancient China! Tangrams, "seven pieces of cleverness", are an ancient Chinese puzzle which is still mind-bending and intriguing today! We've developed some fun printable tangram puzzles which are perfect for kids - they help with logic and thinking skills, dexterity .. and they are just plain puzzling fun! Explore our tangram puzzle printables below... How to play Print out one of our Tangram templates - either in colour or black and white - onto cardstock. Teachers - you can always print these patterns out in greyscale if you are using them in the classroom! Why not print out a set of the tangram puzzle pages, laminate them, and keep them as time-fillers for children who have finished their work early? Print our black and white tangram template onto card, colour, and then cut carefully along the lines to make the seven pieces. Print our colour tangram template onto card and cut - very carefully - along the lines to make the seven pieces.

Triptico Triptico är en applikation man laddar ner som innehåller en mängd (20 st!) fiffiga små program att använda i klassrummet. Jag är helt såld! Man kan t ex skriva in text som ska sättas i ordning: Det finns en timer En snurra med olika utföranden, egna bilder och texter. Eleverna kan rösta Det finns klasslistor som kan sorteras slumpvis, sättas upp som magneter mm Och det här är bara några! Ett otroligt användbart och gratis verktyg! Minnesarmband På en amerikansk skolsida såg jag hur en lärare gjort pappersarmband med multiplikationstabellerna. Jag tänkte att den idén kunde man ju använda till mycket, så jag gjorde några armband på datorn och som jag sedan skrev ut. Här finns breda armband att skriva ut.Här finns smala armband att skriva ut. Ytan i mitten är tom, så att man kan skriva i vad man vill. Om man vill göra många likadana armband, kan man skriva i det man vill och sedan kopiera upp. Fäst ihop banden med en tejpbit, eller sätt en liten bit dubbelhäftande tejp i änden, så kan man bara dra av skyddspappret när man behöver ett armband. Tips på vad man kan använda armbanden till: * Påminnelse om något man ska göra (gå till tandläkaren, gå till spellektion, packa ner läxa... * Som stöd vid arbete (tiokamrater, multiplikationstabeller, formler, begrepp... * Som stöd för arbetsgång (1. Här finns armband med multiplikationstabellerna att skriva ut Har du någon annan idé på hur man kan använda armbanden?

Apptips Har fått förfrågan från flera kollegor om apptips där eleverna kan träna mer. De vill ha det som kan passa elever som precis har kommit igång lite med läsningen eller kommit lite längre. De har också efterfrågat tips i matten så här kommer några. Klicka på namnet för att komma till iTunes eller till Google Play. Svenska Happi Läser - lästräning, finns på 8 språk. Matematik Zcooly Klockgården – hjälp bonden att ge djuren mat rätt tid.

Spagetti, makaroner, hundra miljoner | film i skolan Spagetti, makaroner, hundra miljoner riktar sig till förskoleklass och årskurs 1 och är en pedagogisk fortsättning av ”Katten, musen, tiotusen”. Makaroner är en liten italiensk kvarterskrog någonstans i Sverige. Den drivs av servitrisen Bibbi och Kocken som har en förmåga att röra till det både i matlagningen och i matematiken. Att gästerna har speciella önskningar gör inte saken lättare. I restaurangköket finns också Mattemusen som bor på en hylla vid spisen och har ett och annat att göra med lösningen på dagens matematiska problem. De tio korta avsnitten är tematiskt uppbyggda med en handling som kretsar kring begrepp som antal, dubbelt och hälften, tid, mönster och volym. Handledning till serien hittar du här. Blomma, blad , en miljard är en matematikserie för de som går i år 2-3 Matteköping är en fridfull liten stad men under den lugna ytan pågår en maktkamp. En serie i tio avsnitt som visar praktiska matematikstrategier. Handledning till serien hittar du här.

Mina 100 i topp-appar Här kommer min 100 i topplista på Ipad-appar som jag rekommenderar i förskolan/skolan. Jag har kategoriserat dem i 10 olika ämnesområden. Håll till godo:) Förskolan: Sound touch LiteMonkey preschool lunchboxTimmys preschool adventureABBY Animals freeHappi 123CabooseToca StoreToca Doctor (och egentligen alla av samma tilverkare:)Shape Puzzle HD for kidsFamilies 1 (och fler av My First App? Alfabetet: Little writerLär dig ABC HDMagnetic ABCStava djurHappi stavarDjurkorsord LiteHänga gubbeStavningslekPaperJosefin skolhjälp Siffror: Hungrig fiskRäkneråttanFinguMath Bingo LiteKing of MathAdding ApplesSubtracting SardinesDot to Dot LiteDino Kid Lite Motion math zoom Lite Skriva Läsa: PagesAnteckningarBluefirereaderSpelloEvernoteEducreationsUHY (use your handwriting)Pdf-notes freePopplet LiteShowMe Språk: Talking Cards LiteBabbelEnglish for KidsOtter CallFun EnglishTap to TalkGlosbokenGlosorGoogle översättToontastic Minne: Skapande: Lurigt Klurigt Cut the Rope HDCut the Rope freeJump outWater? Inkludera:

Jämföra area | Lära för livet Idag har vi jämfört arean på två olika tangramkort. Målet med lektionen var att eleverna skulle upptäcka att om en yta kan täckas (tesseleras) av samma bitar har de samma area. Eleverna fick först flera tangramkort och ett set bitar. Om du inte känner till tangram än kan du läsa mer om det här: Materailet kan köpas från flera olika läromedelsföretag eller hämtas från internet och tillverkas enkelt. Det finns även flera appar med tangram. Mina elever behöver fortfarande plocka och flytta på bitarna rent fysiskt. Uppgiften var att hitta den figur som hade störst area med hjälp av bitarna. En efter en hittade vi bitar som var lika stora från båda och lade dem från rakteten till sälen. Slutsatsen att båda figurerna har samma area eftersom alla bitar är likadana och bara byter plats i figurerna (konservering av area).

Skapa fantasifulla berättelser i Storybird Webbsidan Storybird, som fungerar på både dator och iPad låter medlemmarna välja bland en mängd välgjorda illustrationer för att skapa egna berättelser. Det går lätt att skapa ett lärarkonto när man registrerar sig som medlem, och därifrån kan man både koppla individuella elevkonton och elevuppgifter. Allt detta alldeles gratis! Utbudet av bilder som finns att välja på är stort, och de är uttrycksfulla, välgjorda och väcker såväl fantasi som inspiration. Resultatet blir en snygg sagobok med professionella illustrationer. Ett exempel på en fin liten engelskspråkig saga om fantasi som någon har gjort till sin son, varifrån bland annat illustrationerna ovan är hämtade: Här finns en kort berättelse jag gjort, utifrån en bildserie med små igelkottar: Berättelsen om den ensamma igelkotten och lillkusinen Dessa punkter ur det centrala innehållet för årskurs 1-3 i svenska kan man till exempel arbeta med genom Storybird:

Språkarbete i matematik | Vi i världen Idag har vi arbeta med modelltexten om yta och area. Texten finns här: Yta och area. Eleverna fick frågor med sig in i texten. Susanne berättade om texten och vi fick leta efter svaren. Vi markerade svaret med överstrykningspenna i texten. Vad är en yta? Nu var det dags att tillverka en kvadrat med 10 rutor på varje sida. Till sist fick alla skriva svar på frågorna ”Vad är en yta?”

Begreppsväggen Sortera Vi fortsätter såklart hela tiden att utöka vår begreppsvägg. Nu sist handlade det om att sortera. Vi jobbade men logiska block. – Vad betyder ordet sortera? -Varför heter det sortera? Jag plockade fram detektiven och funderade kring hur man listar ut vad ord betyder. – Hur kan man sortera? Men mönster kan man lägga också. Vi sorterade de logiska blocken och funderade kring hur man kunde sortera. Så la vi mönster också: Vi resonerade kring när det blir ett mönster och kom fram till att det måste vara en upprepning för att det ska bli ett mönster. Allt arbete kring de logiska blocken och ordet sortera blev en ny lapp på begreppsväggen:

Ensam- par – alla | Vi i världen Igår var det dags att repetera och redovisa areaarbetet. Eftersom det varit lov emellan arbetet och redovisningen fick vi chans att först komma ihåg innan de skulle berätta om begreppet area. Först mindes vi tillsammans vad vi gjort: Texten Kvadrater 10×10 Kvadratmetern 100-rutorsfiguren Areamätaren Tangram Sedan fick vi en minut på oss att tänka själva på frågan vad vi hade lärt oss om area. På detta sätt jobbade vi hela lektionen med olika frågor. Vad har du lärt dig om area? Vi tyckte att detta var ett bra sätt att arbeta.

Helhetstänk med tematiskt arbetssätt och språk i matematiken - Pedagog Skåne Nordväst På Drottninghögs skola träffar jag en förmiddag Susanne Jönsson som är matematiklärare i arbetslaget för årskurs 2. Mitt emellan två klassrum sitter vi bland tusenfotingar, chromebooks och äppeltryck och pratar om helhetstänk, 2:2 och genrepedagogik. Susanne berättar att de arbetar med genrepedagogik genom att de arbetar med olika genrer i det svenska språket, som beskrivande, instruerande och argumenterande texter. Den återberättande texten och den narrativa. – Vi bygger arbetet på en upplevelse, säger Susanne och berättar vidare att det kan handla om en film, ett studiebesök, om att bygga eller undersöka någonting. Efter upplevelse får eleverna sätta språk på det de upplevt och därifrån skriver de texter i grupp, texter i par samt enskilda texter. I stadsdelen Drottninghög har man den högsta andelen personer med utländsk bakgrund i hela Helsingborgs stad. Det är helheten som är grejen I matematiken handlar det till exempel mycket om nya begrepp och benämningar.

Montessoriinspirerad matematik

Related: