background preloader

Material för skola och förskola

Material för skola och förskola
Batteriskolan Batteriskolan är en webbportal med spännande pedagogiskt material och roliga uppdrag för elever i åk F-6. Materialen inspirerar till ett lustfyllt lärande om batterier, återvinning och miljöfrågor. Det ger också dina elever möjlighet att tillämpa matematik, svenska, bild, naturorienterande ämnen och hem- och konsumentkunskap på ett roligt sätt Gå till Batteriskolan (extern länk) Det stora Örnäventyret Med "Det stora Örnäventyret" lär ni er mer om allemansrätten på ett lekfullt och engagerande sätt genom värderingsövningar, aktiviteter och lekar. Ladda ner "Det stora Örnäventyret" (pdf) Mofflor och människor – en storyline om resurser Den pedagogiska metoden Storyline används för att lyfta fram frågor kring vad som är resurser och vad som är skräp. Ladda ner "Mofflor och människor - en storyline om konsumtion" (pdf) Blixtpatrullens äventyr Välkommen till ett material som vill inspirera till arbete med nedskräpning, återvinning, återanvändning och allemansrätt. Sälles skräpbok

[Läromedel] | Skogen i Skolan Senast ändrad: 2014-04-15 15:30 Vi har utvecklat läromedel med fokus på skogens sociala värden och ett hållbart, utomhusbaserat lärande. Skogen i Skolans läromedel handlar om hur vi får en hållbar miljö, energimöjligheter, skogens produkter, skogen och samhället, mat i skogen och klimatfrågor. Våra läromedel sträcker sig från förskolan till år 9 i grundskolan och är anpassade efter Lgr11 och Lpfö98/10. Läromedlen hjälper till att se vilka mål och förmågor som tränas och vilka ämnen våra övningar berör. Skogen i Skolan kan även hjälpa skolor med att starta en skolskog och vi ordnar studiebesök hos skogliga företag och organisationer. Allemansrätten Häften med övningar Skriv ut häftena genom att klicka på pdf-dokumenten. Nedanstående läromedel beställs via Skogsstyrelsens förlag >> (öppnas i nytt fönster).

Lärande för hållbar utveckling - utbyten.se Begreppet hållbar utveckling är sedan tjugo år en övergripande princip i FN:s arbete. Det innebär att man på flera olika fronter, såväl ekologiskt och socialt som ekonomiskt, eftersträvar en utveckling som tillgodoser dagens behov - utan att äventyra kommande generationers. Ett lärande för hållbar utveckling kännetecknas av ett förhållningssätt som syftar till att ge elever och vuxna handfasta redskap och metoder för att kunna göra medvetna val som är hållbara för vår framtid. Uppdraget att utbilda för en hållbar utveckling är formulerat i internationella överenskommelser och nationella styrdokument. Undervisning ska bedrivas på ett sätt som förbereder eleverna på ett aktivt deltagande i samhället och som utvecklar deras förmåga att ta ett personligt ansvar. Lärandet karaktäriseras av delaktighet och inflytande, ämnesövergripande samarbeten, olika pedagogiska metoder och ett kritiskt förhållningssätt. Material Möjligheter och utmaningar i skolans nya styrdokument

Vem har rätt till skogen? (1-9) Ämnen: SV, BI Nyckelord: Muntliga presentationer, argumentation, naturen som resurs, biologisk mångfald, skog. Syfte och bakgrund Tanken med denna aktivitet är att den ska väcka tankar hos eleverna och skapa förutsättningar för diskussioner när det gäller ägande, allemansrätt, ansvar och existensberättigande. Material Klädnypor och lappar med ord som till exempel markägaren, jägaren, älgen, tallen, svampplockaren, barnen och så vidare. Genomförande Klassen delas in i grupper om sex till åtta elever. Varje deltagare, eller par om man arbetar parvis, funderar på hur stor rätt just deras person, djur eller växt har till skogen. Varianter Beroende på elevernas ålder och vana att diskutera och argumentera kan gruppstorlekarna anpassas. Tips! Ta reda på vem som äger skogen i er närmiljö. Arbeta vidare och diskussion Att ha rätt till skogen är en sak, att ha ansvar för skogen är en annan sak. © Robert Lättman-Masch och Mats Wejdmark, Nynäshamns Naturskola. Lgr 11 Svenska … förmåga att Biologi

NTA - Energi och hållbar utveckling Temats innehåll och lärande …är ett tema som lämpar sig väl för ämnesintegrering mellan NO- och SO-ämnena. Här berörs långsiktiga mål och centralt innehåll i såväl fysik, kemi och biologi som i historia, geografi och samhällskunskap. Temat som bygger på modern ämnesdidaktisk forskning tar sin utgångspunkt i lärande för hållbar utveckling, vision II/kunskapens användning, och sociokulturell lärandeteori. I tema Energi och hållbar utveckling erbjuds eleven att bli delaktig i en aktuell samhällsfråga som rymmer intresseskillnader, konflikter, framtid och ovisshet – den pågående klimatförändringen. Temat rymmer nitton uppdrag som fördelar sig på sex ”steg”. I steg ett möter eleverna två texter om energins betydelse i samhället respektive klimatförändringarnas konsekvenser, samt en värderingsövning. I steg två undersöks vårt beroende av energi i vardag och samhälle, historiskt och globalt, samt kopplingen mellan energianvändning och klimatpåverkan.

Allemansteater (1-9) Nyckelord: Allemansrätt, drama, beskrivande texter. Syfte och bakgrund Tanken med denna aktivitet är att eleverna ska få ökad kunskap om de rättigheter och skyldigheter vi har i naturen enligt allemansrätten. Genom att använda rollspel utomhus som verktyg i lärandet kan fler sinnen aktiveras och ge större möjlighet att reglerna läggs på minnet. Material Allemansrättens regler, se exempelvis www.naturvardsverket.se eller kopieringsunderlag ur boken ”Att lära in svenska ute”, se vidare www.naturskola.se. Genomförande Klassen delas in i grupper med cirka fyra elever i varje. Varianter Ta ut korta texter ur allemansrätten och gör kortare individuella charader. Tips! Låt äldre elever spela upp sin allemansteater för yngre elever och reflektera tillsammans efteråt. Arbeta vidare och diskussion Låt eleverna skriva med egna ord vad deras regel innebär. © Robert Lättman-Masch och Mats Wejdmark, Nynäshamns Naturskola. Lgr 11 Skolans värdegrund och uppdrag Idrott och hälsa I årskurs 1-3 Allemansrättens grunder.

Utbildning - Läromedel - Klimat Earth Hour - läromedel om att vara en del av lösningen Sista lördagen i mars klockan 20.30 genomförs världens största klimatmanifestation. Genom en enkel handling – att släcka ljuset under en timme – visar du ditt stöd för klimatet och uppmanar samtidigt världens makthavare att agera i klimatfrågan. Delta i Earth Hour och var en del av lösningen! Ett konkret sätt att var en del av lösningen är att uppmärksamma Earth Hour. Förskolan Grundskolan skolår 1-6 Grundskolan skolår 7-9 samt gymnasiet Klimatväktarna - interaktivt om Arktis och klimatfrågan Webbplatsen Auro Borea, som vänder sig till barn mellan 7 och 11 år. Med två tecknade isbjörnsungar som följeslagare utbildas barnen i klimatfrågan. Planeträddarna - interaktiv frågesport kring energi och klimat Planeträddarna är ett frågesportspel för 10 till 12-åringar. En obekväm sanning- klimatundervisning i anslutning till filmen Ta chansen att lägga in lite extra klimat- och miljöstudier när ni sett filmen En obekväm sanning med Al Gore.

Experimentbank | Sopor.nu Här kan du hämta inspiration och förslag på enkla experiment som ni kan utföra i skolan. Klicka på det experiment som du vill veta mer om: 1. Att göra regn Syfte Att se hur regn uppstår. Material Kastrull Glasskiva Vatten Kokplatta eller trangiakök Genomförande Din uppgift blir att göra regn med hjälp av utrustningen. Att fundera på Vad motsvarar kokplattan och glasskivan i naturen? Till sidans början 2. Att se vad som händer när vattnet kommer i kontakt med luft. Två glasburkar Vattenfast tuschpenna 1. 2. 3. 4. 5. 1. 2. 3. 3. Att se att växter avdunstar vatten. En krukväxt En genomskinlig plastpåse Tejp 1. 2. 3. 4. Fundera på 1. 2. 3. Tips: Är det vår eller sommar kan du genomföra samma experiment utomhus. Sätt bara plastpåsen på en gren med löv och slut öppningen med tejp. 4. Att undersöka om jorden avger vatten. Glasburk 1. 2. 3. 2. Undersök sedan om det är någon skillnad i burkarna. 5. Att undersöka om vi avdunstar vatten. Gummisnoddar 1. 2. 1. 2. 3. Tips: Blås på en spegel, vad händer? 6. En barrkvist 1. 2.

Related: