background preloader

Provfri matematik

Om eleverna ska bedömas på något, måste de få en rimlig chans att öva på det. En aspekt som ska bedömas i NO är om eleven har kunskap om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva/förklara och visa på samband inom dessa/förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag. Tror du att eleverna vet vad ett biologiskt sammanhang är? Eller sambanden inom dem? Vet de ens vad ett samband är? Hur går man tillväga när man ska upptäcka ett samband? Det slog mig första gången jag skulle bedöma detta, att eleverna aldrig fått öva upp denna förmåga. Eleverna behövde tre saker: ett anteckningsblock, biologiboken och ett gem. Steg 1 Vi öppnade det uppslag i boken som vi skulle läsa. Steg 2 I anteckningsboken slog de upp ett tomt uppslag. Steg 3 Vi började med att ringa in alla stycken som fanns på uppslaget. Bild ur Spektrum Biologi, Liber Steg 4 Mikroorganismer= mycket små organismer, tex virus och bakterier. osv. Steg 5 Då blev det dags för SAMBAND. Steg 6 Yes!

http://pedagogstockholmblogg.se/provfrimatematik/

Related:  LäsaMattema år 6-9LektionerUtomhusped

Läshörnan Wikia - Wikia Wikia Hoppa till innehållHoppa till Wiki-navigeringHoppa till sidnavigering Vilka böcker har du läst för eleverna? Diagnoser i matematik Jag har tagit fram diagnoser i matematik för att årligen testa elevernas kunnande i matematik i år 6-9. Anledningen till att jag har tagit fram dem är för att jag har saknat bra diagnoser som gör att jag kan följa elevernas kunnande i matematik. Det finns många bra diagnoser men de är antingen begränsade till en viss del av matematiken eller så går det inte att följa elevernas kunskaper från år till år. Digital Matematik "Arithmetic is being able to count up to twenty without taking off your shoes" Mickey Mouse Detta är en samling material som jag använt i min undervisning eller då jag hållit i workshops om GeoGebra. Alla sidor är gjorda i HTML5 och CSS3.

Igelkotten går i ide Igelkottarna går snart i ide. De samlar på sig extra fett för att klara vintern. När temperaturen faller under 9 grader går igelkottarna i ide. De äter upp sig under våren och sommaren. I Skåne är det fortfarande för varmt. Men igelkottarna går snart i ide ändå. Sagan om pappan som läste för sin son Att läsa är bra. Det hjälper dig att förstå världen runtomkring dig. Ju mer du läser, desto bättre kan du läsa. Hur stor andel av befolkningen kan läsa och förstå de här tre meningarna? Antagligen färre än du tror. Den starkaste myten om läsning är antagligen att i vår moderna, utbildade västvärld kan alla läsa.

Inspirationsplats i Matematik Mattelådor för laborativ matematik Filmer med bl.a Karin Kairavuo som berättar och leder en workshop med inriktning på laborativ matematik. Karin arbetar på Mattelandet, en plats för inspiration och stödverksamhet i matematik för lärare och elever i Helsingfors. Tio svenska YouTubekanaler med genomgångar i Matematik Om ni inte visste det så Youtube världens bästa TV-kanal med massvis av fantastiska lärare som vill dela med sig! Jag blir glad när jag ser modiga mattelärare som har vågat öppna klassrumsfönstret och sprider sin kunskap ut i cyberrymden. Jag tycker faktiskt att varje lärare borde ha sin egen Youtube-kanal! Genomgångar för grundskolan Jerker Porat Jerker, nyligen utvald till Sveriges mest innovativa lärare, levererar videos anpassade för högstadiet och han använder sig av en ritplatta vilket gör att man ser hur genomgången växer fram på skärmen ackompanjerad av Jerkers röst.

NT-kurser F-3 - dokumentation från tidigare kurser Kurserna i naturorienterande ämnen och teknik för åk f-3 genomförs i samarbete med 20 lärosäten runt om i landet. Till höger hittar du föreläsarnas presentationer från kursdagarna i Stockholm. Båda kurserna är på 7,5 hp, vilket innebär att de som går fortsättningskursen kommer upp i 15 hp som är ett krav för behörighet i NO/teknik för åk 1-3.

Related:  Betyg och bedömning