background preloader

Skola, digitala verktyg och lite annat

Skola, digitala verktyg och lite annat

http://www.skolspanarna.se/

Related:  pedagogiska tips - inspirationiktGAFE

En-till-en Växjö kommun - Part 2 Wolfram Demonstrations Project är en resurs för matematik och NO-ämnena. Där finns en stor mängd olika modeller som man kan använda sig av för att visa och förklara ibland ganska abstrakta fenomen. Genom att få se det som en modell som man kan interagera med, ändra variabler och dra och flytta kan man få en bättre förståelse. Det finns många olika ämnen: För att det ska fungera måste man ladda ned ett tillägg till sin webbläsare, men sedan är det bara att köra igång! De som står bakom Wolfram Demonstrations Project är Wolfram Alpha.

Skolarbetet blir ”på riktigt” när fler läser elevernas bloggar Dan Åkerlund – Det blir extra tydligt att multimodala texter och nya mottagare för elevers arbete inte går att studera som helt olika aspekter av textproduktion – de hör ihop, säger Dan Åkerlund. Läraren var inte mottagaren I studien har Dan Åkerlund undersökt hur elever i årskurserna 4-6 med hjälp av datorer och kameror skapat och kommunicerat så kallade multimodala texter – i det här fallet främst fotografier i kombination med skriven text. Näktergalens förskola Idag fick vi möjligheten att via FaceTime på ipaden följa Experimentgruppens ena pedagogs (Anna) husbygge. En spännande fm med lyftkranar och stora väggar som lyftes på plats och vi kunde följa allt i direktsändning! Hur gjorde vi det?

99 råd och tips för en lyckad enkätundersökning Innan du börjar din enkätundersökning 1. Bestäm varför du vill göra en enkätundersökning. Browser apps vs language learning Sedan jag fick tillgång till iPads i undervisningen har jag kollat efter breda alternativ, men appar på iPad och smartphones är ofta ganska begränsade. När man i stället kopplar på appar och tillägg på sin webbläsare breddas möjligheterna. Jag testade en läs-app där man kunde markera ord, få de förklarade eller översatta och spara dem till ett eget förråd.

Digitala verktyg kan öka lärandet Patricia Diaz, språklärare, förstelärare och utvecklingsledare på Mikael Elias Gymnasium i Stockholm, deltog den 11 augusti i Simrishamns kommuns Kickoff för skolpersonalen på temat "Hjärnan vill ha KUL! Kunskap, Utmaning och Lagarbete". Hon talade då bland annat om hur hon använt internet, sociala medier, film och webbpublicering. Veckans tips – Flubaroo Många gånger har jag fått frågan från lärare om att göra självrättande prov i Google. Användningsområden är flera: snabbt förhör av t ex glosor, möjlighet för eleverna att testa sig själva inom ett område, hjälp när eleverna ska lära sig nya begrepp, snabba enkla prov eller varför inte exit ticket. Flubaroo är ett tillägg i Google kaklylark som gör det möjligt. Hur gör man? Första steget är att göra ett Google formulär med frågorna man vill ställa. Om man vill ha ett självrättande prov gäller det att ställa frågor med bara ett rätt svar.

iPad som pedagogiskt verktyg i förskolan Har varit mycket med nya inskolningar och de nya barnens trygghet går före allt annat, så det får ta den tid det tar. Men vi jobbar för fullt med dokumentation via iPaden och till vår stora glädje fungerar tekniken klockrent nu. Lite funderingar över hanteringen av foton på iPaden. Efter ett tag blir det lite väl rörigt och svårt att hålla koll på alla kort vi har på iPaden. Det krävs verkligen att man sorterar allt redan från början i olika album för olika ändamål. Men det är lättare sagt än gjort, helt plötsligt sitter man där med väldigt mycket bilder :-) Det är framför allt när man ska lägga in bilder i ordbehandlingsprogrammet Pages som det är lite oöverskådligt att hämta bilderna från kamerarullen (alla bilderna samlas i en gemensam mapp som kallas kamerarullen) Om man redan från början börjar att sortera sina bilder i album (en mapp för varje barn, olika aktiviteter osv ) så blir det mer överskådligt och lättare att hitta bilderna då man ska lägga in dem i Pages.

Seg iPad? Har den hängt med länge? dags att fixa till den lite…. Har man en iPad som varit med länge så kan man uppleva att den blir seg och trött. Sedan brukar man uppleva att det är slut på minne direkt, man raderar bilder, filmer och appar men det är ändå fullt på iPaden. Men man behöver inte köpa en ny i det läget utan börja med att säkerhetskopiera iPaden till iTunes på din dator. i iTunes ser man vad det är som tar plats och efter ett tag så är det mest med övrigt (gult) på iPaden som tar plats vilket man måste ta bort.

Följ våra pedagoger i Nacka kommun som använder iPads för lärande. Ta del av deras erfarenheter och pedagogiska tankar. Förra tisdagen hade Ringgården besök av en journalist och en fotograf från DN. De var hos oss för att se hur vi på Ringgårdens förskola och Nacka kommun arbetar med iPads i förskolan. Barnen tillsammans med en pedagog visade hur man på ett pedagogiskt sett kan använda iPaden i utepedagogiken. Med Småkrypappen gick vi omkring på gården och letade efter kryp utan ben, med ett ben, två ben, fyra ben, sex ben och åtta ben. Detta intresserade många barn i gruppen och alla var med och letade, kom med idéer, sjöng och dokumenterade. När vi hittat några kryp tittade vi på bilderna vi tagit med hjälp av appen och räknade ben, tittade på färger och sjöng om krypen.

Frågor och svar om GAFE i Helsingborgs kommunala skolor – Helsingborgs stad Kunskapsstaden Helsingborg fortsätter att satsa på den digitala utvecklingen av skolan genom att erbjuda moderna och effektiva verktyg. Från och med höstterminen 2014 kan elever och pedagoger inom Kunskapsstaden Helsingborg använda Googles tjänster som sorteras inom GAFE i det pedagogiska arbetet. GAFE står för Google Apps For Education. Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren om GAFE.

Related: