background preloader

Elevledda utvecklingssamtal m förmågor och mål.

Elevledda utvecklingssamtal m förmågor och mål.
Då var det dags för utvecklingssamtal! Eleverna har fått träna sig på att leda sitt eget samtal. Här under finns dagordningen de följer. Dagordning De har inför samtalet fått fylla i blanketten Inför utvecklingssamtalet. Hur de trivs i skolan. Inför utvecklingssamtal I målboken har de fått fundera över hur det har gått att nå målen. När vi fyller i målboken gör vi det i helklass. Så har de också fått fundera över hur det går med förmågorna. Självbedömning The big five. De har slutligen fått välja något som de är stolta över för att visa för sina föräldrar. Kändes som ett bra upplägg idag när jag gjort mitt första samtal. Det är en av de saker jag tycker är så fantastiskt med mitt jobb. Se min lilla film om min målmedvetna undervisning.

https://blogg.hultsfred.se/malinspplugg/2016/01/25/elevledda-utvecklingssamtal-m-formagor-och-mal/

Related:  ELEVLEDDA UTVECKLINGSSAMTALDuktig lärare med praktiska ideérsvenskaMalins ppluggDiverse

Samspelet - Hem och Skola - redskapet för kommunikation på föräldramöten Förbundet Hem och Skola lanserar ett diskussionsunderlag för föräldrar och lärare. ”Samspelet” är ett spel som innehåller olika påståenden om vad som är viktigt i samarbete mellan hemmen och skolan. Samspelet innehåller fyra uppsättningar med påståendekort som man tar ställning till i mindre grupper. - Är påståendet som finns på kortet viktigt, mindre viktigt eller inte alls viktigt för samarbetet mellan hemmet och skolan?

Problemlösning – I drömmarnas värld – Räknesätt Projektet I drömmarnas värld fortsätter. Idag var det problemlösning igen. Det gällde att möblera sitt rum som man under förra problemlösningen gjorde en ritning över. Skriva en handlalista. Räkna ut vad det kostar. Den magiska dörren Hej! Här kan du hitta alla våra böcker. Just det, böcker! Vi har nämligen varit författare under våren och skrivit var sin bok. Vi har också illustrerat varje kapitel.

James Nottingham. Ta er tid att titta! Målmedveten undervisning Har ni inte tittat på James Nottinhams föreläsning från UR samtiden så är det verkligen ett tips. Länk. Han berättar så väldigt bra om hur viktigt det är att visa på målen och vad vi kommer att bedöma innan eleverna gör en uppgift. Det är precis det jag menar också, fast jag inte är lika bra på att berätta om det som James. Ge eleverna förutsättningar att lyckas.

Arbetsro i klassen (del 2) - Mia Kempe I mitt förra blogginlägg beskrev jag hur jag genom positiv förstärkning och tydliga förväntningar försöker skapa lugn och arbetsro i mina klasser. Jag brukar också använda mig av ytterligare några knep, vilka jag tänkte berätta om i detta inlägg. Dessa knep brukar vara till mycket hjälp i de lågstadieklasser jag har arbetat i. Elevledda utvecklingssamtal i förskoleklass Vi har sedan några år tillbaka arbetat med elevledda utvecklingssamtal på Kvarnbackaskolan och arbetat fram en modell för det. Jag hade det med min förra klass från åk 1-3 och vill aldrig gå tillbaka till de traditionella samtal som jag hade innan. Med de elevledda utvecklingssamtalen blev det ett helt nytt fokus på elevens lärande än det var innan och när eleven tog över rodret över samtalet fick de en helt ny medvetenhet än det haft innan om sin egen kunskapsutveckling. Som förberedelse har eleverna gjort en egen bedömning av vad de kan och vad de behöver lära sig i alla ämnen.

Låt oss prata om matriser och kunskapskrav en stund… Under detta läsår går vi på min skola Skolverkets och Karlstads universitets kurs betyg och bedömning. En tydlig och nyttig kurs som skapat många kloka diskussioner i lärarlaget. Något som vi diskuterat mycket är detta med matriser. Ett verktyg som, när man funderar på det inte är så enkelt som det först kan tyckas vara. Låt mig förklara.

Genrepedagogik på mitt sätt Jag har den senaste tiden försökt sätta mig in i genrepedagogiken och försökt hitta en modell som passar mig och mina elever. Jag arbetar just nu med de allra yngsta och jag har nästan tagit för givet att genrepedagogik är lite för svårt att greppa för yngre barn som knappt kan läsa. Men, döm om min förvåning, det underlättar även för de här eleverna. Jag har länge varit intresserad av genrepedagogik och hur man med hjälp av den pedagogiken kan arbeta språkutvecklande.

Alignmentmall, Matris med synliga språkliga mål – PP Forntiden Då har vi förberett oss för nästa tema och pedagogisk planering, Forntiden. Jag har tänkt till kring kunskapskrav och centralt innehåll, fyllt i en alignmentmall för att ha de konkretiserade målen klara för mig. Äntligen har jag gjort det enkla klipp och klistra arbetet och bytt plats på centralt innehåll-och konkretiserade mål-kolumnerna så att det blir mer rätt i mitt tänk och i den ordning som jag gör det. Om att kombinera ”No hands up” och ”Think pair share” I höstas bestämde jag mig för att införa några små förändringar i min undervisning inspirerad av allt jag läst om bedömning för lärande, formativ bedömning, synligt lärande. Alla dessa begrepp…jag kände att allt jag läst bara snurrade runt i huvudet och tänkte att jag får väl börja i någon ände och prova mig fram…med små steg i ständig utveckling! Jag började med tre olika saker jag läst om under hösten; exit tickets, no hands up och think pair share eller EPA (eget, par, alla) som är Göran Svanelids variant. Här tänker jag berätta om hur jag arbetar med de två sista teknikerna. NO HANDS UP innebär att ordet i klassrummet fördelas med hjälp av slumpen och inte genom handuppräckning.

Related:  annpin0409