background preloader

Emmahnberg

Facebook Twitter

Emma Åhnberg

Skolutveckling

Etik och moral. Studieteknik och div tips. SO-didaktik. Recept. Släktforskning. Hållbar utveckling. Språkutvecklande arbetssätt. Att arbeta med förmågorna. Källkritik. Kolonistugan. Kolonistugan. Digital lärmiljö. Genuspedagogik. Globala målen. Pedagogik. Historia. IDEOLOGISKOLAN. Tio topplistor du inte vill vara utan. Att listor är populära på internet rådet det ingen tvekan om.

Tio topplistor du inte vill vara utan

Av någon anledning tilltalas vi av att få information färdigförpackad och gärna rangordnad. Jag har tidigare erkänt att jag gillar katter på internet, nu får jag lov att erkänna att jag gärna tittar på olika listor också. I detta inlägg får ni därför en liten hyllning till alla listor som florerar på internet och här har jag samlat tio listor som en geografilärare och SO-lärare verkligen kan ha nytta och glädje av. 1. Kartor Vad vore en geografilärare utan sina kartor? 2. Det finns massor av inspirerande och lärorika TED-talks. 3. Att upptäcka världen genom litteraturen är fantastiskt! 4. Twitter är en guldgruva när det kommer till fortbildning. 5. När vi jobbar med handel så har vi låtit eleverna undersöka olika varor utifrån produktion, transport och konsumtion. 6. I en blogg kan du få inspiration och även mer utförliga beskrivningar av ny forskning. 7. 8. 9. 10.

Kambodja

48239sv_zenit1. Forskaren får Tilde att stänga av telefonen - Nyhetsmorgon (TV4) Klimatet årets tema i Musikhjälpen. Amnesty i skolan. Begreppsmaskin. Lekh fte.pdf. Nytt material till grundskolan: "Entreprenörer till mänsklighetens största ny... Det nya materialet är ett tilläggsmoment till läromedlet Se möjligheterna som är ett av tre läromedel som Ung Företagsamhet har tagit fram för att få in mer entreprenörskap på grundskolan.

Nytt material till grundskolan: "Entreprenörer till mänsklighetens största ny...

Se möjligheterna handlar om att eleverna ska se möjligheterna för sin framtid. Materialet är framtaget i samarbete med Nobelmuseet. Sverige. Boktips sommaren 2014. Tänk om alla lärare i Sverige skulle läsa en eller flera av nedanstående böcker i sommar.

Boktips sommaren 2014

Vilket uppsving det skulle ge till de pedagogiska diskussionerna nästa läsår! Välj ut minst en bok som du själv läser i sommar och skicka vidare förslagen till dina kollegor så blir nästa läsår ännu bättre! Jag har inte läst alla böckerna själv, men jag har läst en del och de andra är sådana som jag vill läsa. John Hattie Synligt lärande för lärare Boken är en uppföljare till Synligt lärande där John sammanställde den största metaforskning inom pedagogik som någonsin gjorts. James Nottingham Utmanande undervisning i klassrummet James försöker konkretisera det som John Hattie visar är framgångsfaktorer i sin metaforskning. Utrikespolitiska institutet. Världskartan - Sakerhetspolitik.se. Världskartan visar ett urval av ett antal konflikter som är aktiva runt om i världen.

Världskartan - Sakerhetspolitik.se

Vid varje ingång finns en sammanfattning och en fördjupande del som beskriver bakgrunden till varje konflikt. Du finner även fakta om landet, information om svenska internationella insatser och länkar till andra webbplatser där du kan få ytterligare fakta. Länderna under Världskartan är ett urval av olika väpnade konflikter i världen. Konflikter. En värld i rörelse. Varje dag lämnar människor sina hemländer i jakten på ett bättre liv.

En värld i rörelse

Europa: länder - geografispel. Albanien, Andorra, Belgien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kosovo, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Makedonien, Malta, Moldavien, Monaco, Montenegro, Nederländerna, Norge, Österrike, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, San Marino, Schweiz, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ukraina, Ungern, Vatikanstaten, Vitryssland, Seterra är ett gratis geografispel som lär dig länder och huvudstäder i hela världen.

Europa: länder - geografispel

Raoul Wallenberg - RAOUL WALLENBERG - VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD. Raoul Wallenberg var en ung man som gick sin egen väg.

Raoul Wallenberg - RAOUL WALLENBERG - VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD

Han hade tidigt sett krigets grymhet och följder genom sina resor. Wallenbergs stora språkbegåvning gjorde att han tog sig fram i kritiska och farliga situationer. Som svensk diplomat arbetade han på ambassaden i Budapest under andra världskrigets slutskede. Hans gärning i Budapest är unik. Lust att lära - motivation. Lusten att lära är nära förknippad med motivation och god måluppfyllelse visar både forskning och lärgruppernas lärdomar.

Lust att lära - motivation

Vad säger eleverna? På en av de skolor som ingår i PBS-nätverket gjordes individuella intervjuer med 18 (slumpvis valda) elever i åk 7-9 med hjälp av föreställningskarta utifrån frågan "Vad kännertecknar din upplevelse av att vara elev på den här skolan? ". Samtalen varade en timme och utan att frågan direkt handlade om lärande framförde eleverna många tankar om vad som bidrar till att de lär sig bra och trivs i skolan. Alla kartorna sammanställdes och följande mönster trädde fram: Eleverna vill vara aktiva, de vill vara med och påverka och de vill att det ska vara intressant. Människorättskämpar. Övningar i mänskliga rättigheter för klassrummet.

Människorättskämpar

För årskurs 9 och gymnasiet. Människor runt om i världen riskerar sitt liv för att kämpa för demokrati och mänskliga rättigheter. Varje år tilldelas någon av dessa modiga människor Per Anger-priset, regeringens pris för mänskliga rättigheter. Det är instiftat för att uppmärksamma diplomat Per Angers insatser för att rädda judar under andra världskriget. Att utveckla ett resonemang i svenska. So- dagarna. Hédi Fried 8 juli kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1. Tyskarna kom till staden Sighet i Rumänien i mars 1944.

Hédi Fried 8 juli kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1

Hédi Fried och hennes familj tvingades tillsammans med stadens övriga judiska befolkning iväg till ett getto. Efter några veckor skickades de vidare – till Auschwitz. Hédi och hennes syster skildes från föräldrarna och de återsågs aldrig mer. Mamman och pappan gasades ihjäl direkt efter ankomst till koncentrationslägret.

V rstad-2030-05 test. Så här har du aldrig sett jorden. Indien snart flest i världen. ”Var femte människa är kines” är ett uttryck som brukar användas för att beskriva Kinas befolkningsproportioner i förhållande till övriga länders. Jordens 7,3 miljarder invånare utgörs i dag av 19 procent kineser, tätt följt av 18 procent indier. 8C reser i tid och rum. Johan Rockström 12 juli kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1. 2015 är ett ödesår för vår planet men också året då hoppet om en förändring är större än någonsin.

Världens alla korallrev och Amazonas regnskogar kommer att kollapsa, Grönland och delar av Antarktis kommer att smälta och höja havsnivån med upp till 14 meter. Johan Rockström ger i sitt Sommarprogram tydliga exempel på de katastrofala följderna som en global uppvärmning kommer att få. Men samtidigt finns det stora förhoppningar om att globala överenskommelser och gemensamma klimatmål kommer att sättas under 2015. I år träffas nämligen världens alla ledare inte mindre än tre gånger för gemensamma överläggningar. EPA – en ofta använd metod i mitt Flippade Klassrum. EPA står för enskild, par och alla. Det är en metod som jag ofta använder mig av i mitt Flippade Klassrum. Jag har fått mycket positiv respons av mina elever och de tycker att denna metod ger dom en chans att tänka efter och ger dom en möjlighet att verkligen vara delaktiga i diskussioner. Startsida - Mediekompass. Maps Have Been Lying To You Your Entire Life.

The truth is that every map tells a lie, but they don’t all lie about the same thing. For example, Mercator projection maps—one of the most common in use today—exaggerate regions far from the equator. The Goode homolosine projection (pictured below) shows continents that are sized appropriately to one another, but with many interruptions and distortions of distance. Image Credit: Strebe / Wikimedia Commons This give-and-take of benefits has been a perennial problem in cartography. The issue is due to projection, which in map-making results from trying to turn a spherical globe into a flat plane.

One of the most popular projections is the Mercator, but of course, it too has its flaws. Europa: länder - geografispel.

Kartor

Träna på förmågor. Att bedöma lärande: The Big Five - de fem förmågorna, del 1. Valstaskolan So. Siavosh Derakhti 22 juni kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1. Efter en resa till Auschwitz öppnades Siavosh ögon för de fasor som människan är kapabel till och bestämde sig för att organisera en klassresa dit så att fler skulle få möjligheten att se koncentrationslägrens helvete. Inspiration och kunskap för SO-intresserade. Fattigdom och ohälsa.