background preloader

Emmahnberg

Facebook Twitter

Emma Åhnberg

Nätet Temavecka

Samhällskunskap. Ledarskap i klassrummet. Bedömning SO. Inredning. Geografi. Skolutveckling. Etik och moral. Studieteknik och div tips. SO-didaktik. Recept. Släktforskning. Hållbar utveckling. Språkutvecklande arbetssätt. Att arbeta med förmågorna. Källkritik. Kolonistugan. Kolonistugan. Digital lärmiljö. Genuspedagogik. Globala målen. Pedagogik. Historia. IDEOLOGISKOLAN. Tio topplistor du inte vill vara utan. Att listor är populära på internet rådet det ingen tvekan om.

Tio topplistor du inte vill vara utan

Av någon anledning tilltalas vi av att få information färdigförpackad och gärna rangordnad. Jag har tidigare erkänt att jag gillar katter på internet, nu får jag lov att erkänna att jag gärna tittar på olika listor också.

Kambodja

48239sv_zenit1. Forskaren får Tilde att stänga av telefonen - Nyhetsmorgon (TV4) Klimatet årets tema i Musikhjälpen. Amnesty i skolan. Begreppsmaskin. Lekh fte.pdf. Nytt material till grundskolan: "Entreprenörer till mänsklighetens största ny... Det nya materialet är ett tilläggsmoment till läromedlet Se möjligheterna som är ett av tre läromedel som Ung Företagsamhet har tagit fram för att få in mer entreprenörskap på grundskolan.

Nytt material till grundskolan: "Entreprenörer till mänsklighetens största ny...

Se möjligheterna handlar om att eleverna ska se möjligheterna för sin framtid. Materialet är framtaget i samarbete med Nobelmuseet. Sverige Nobelpristagare, precis som vilka andra framgångsrika entreprenörer som helst, ser möjligheter i sin omgivning. Entreprenörer som till exempel Alfred Nobel, Selma Lagerlöf, James Watson och Francis Crick har utvecklat förmågor som krävs för att lyckas få och förverkliga idéer. Entreprenörer är individer som upptäcker behov, finner lösningar på problem och arbetar hårt för att förverkliga sina idéer. Boktips sommaren 2014. Tänk om alla lärare i Sverige skulle läsa en eller flera av nedanstående böcker i sommar.

Boktips sommaren 2014

Vilket uppsving det skulle ge till de pedagogiska diskussionerna nästa läsår! Välj ut minst en bok som du själv läser i sommar och skicka vidare förslagen till dina kollegor så blir nästa läsår ännu bättre! Jag har inte läst alla böckerna själv, men jag har läst en del och de andra är sådana som jag vill läsa. John Hattie Synligt lärande för lärare Boken är en uppföljare till Synligt lärande där John sammanställde den största metaforskning inom pedagogik som någonsin gjorts. James Nottingham Utmanande undervisning i klassrummet. Utrikespolitiska institutet. Världskartan - Sakerhetspolitik.se. Världskartan visar ett urval av ett antal konflikter som är aktiva runt om i världen.

Världskartan - Sakerhetspolitik.se

Konflikter. En värld i rörelse. Varje dag lämnar människor sina hemländer i jakten på ett bättre liv.

En värld i rörelse

I temat En värld i rörelse får eleverna fördjupa sina kunskaper om vem som lämnar sitt hemland och varför. Men också om hur vi i den rika delen av världen bemöter dem. Materialet ger ett internationellt, historiskt och etiskt perspektiv på ämnet. Den utförliga elevtexten, tillsammans med övningar och fördjupningsuppgifter ger goda möjligheter till en varierad undervisning som kan öka elevernas kunskaper om flyktingar och migranters villkor. Innehåll: Europa: länder - geografispel. The game Europa: länder is available in the following languages: Seterra finns även som app för Android, iPhone och iPad !

Europa: länder - geografispel

I appen kan du följa dina egna framsteg via topplistorna, du kan spela utan internetförbindelse och du slipper se reklam! Raoul Wallenberg - RAOUL WALLENBERG - VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD. Raoul Wallenberg var en ung man som gick sin egen väg.

Raoul Wallenberg - RAOUL WALLENBERG - VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD

Han hade tidigt sett krigets grymhet och följder genom sina resor. Wallenbergs stora språkbegåvning gjorde att han tog sig fram i kritiska och farliga situationer. Lust att lära - motivation. Lusten att lära är nära förknippad med motivation och god måluppfyllelse visar både forskning och lärgruppernas lärdomar.

Lust att lära - motivation

Vad säger eleverna? På en av de skolor som ingår i PBS-nätverket gjordes individuella intervjuer med 18 (slumpvis valda) elever i åk 7-9 med hjälp av föreställningskarta utifrån frågan "Vad kännertecknar din upplevelse av att vara elev på den här skolan? ". Samtalen varade en timme och utan att frågan direkt handlade om lärande framförde eleverna många tankar om vad som bidrar till att de lär sig bra och trivs i skolan. Alla kartorna sammanställdes och följande mönster trädde fram: Eleverna vill vara aktiva, de vill vara med och påverka och de vill att det ska vara intressant.

Människorättskämpar. Övningar i mänskliga rättigheter för klassrummet.

Människorättskämpar

För årskurs 9 och gymnasiet. Människor runt om i världen riskerar sitt liv för att kämpa för demokrati och mänskliga rättigheter. Varje år tilldelas någon av dessa modiga människor Per Anger-priset, regeringens pris för mänskliga rättigheter. Att utveckla ett resonemang i svenska. So- dagarna. Hédi Fried 8 juli kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1. Tyskarna kom till staden Sighet i Rumänien i mars 1944.

Hédi Fried 8 juli kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1

Hédi Fried och hennes familj tvingades tillsammans med stadens övriga judiska befolkning iväg till ett getto. V rstad-2030-05 test. Så här har du aldrig sett jorden. Indien snart flest i världen. ”Var femte människa är kines” är ett uttryck som brukar användas för att beskriva Kinas befolkningsproportioner i förhållande till övriga länders. Jordens 7,3 miljarder invånare utgörs i dag av 19 procent kineser, tätt följt av 18 procent indier. Så uttrycket kan sägas ha täckning, men kanske är det dags att snart börja säga "var femte människa är indier".

8C reser i tid och rum. Johan Rockström 12 juli kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1. 2015 är ett ödesår för vår planet men också året då hoppet om en förändring är större än någonsin. Världens alla korallrev och Amazonas regnskogar kommer att kollapsa, Grönland och delar av Antarktis kommer att smälta och höja havsnivån med upp till 14 meter. Johan Rockström ger i sitt Sommarprogram tydliga exempel på de katastrofala följderna som en global uppvärmning kommer att få.

Men samtidigt finns det stora förhoppningar om att globala överenskommelser och gemensamma klimatmål kommer att sättas under 2015. EPA – en ofta använd metod i mitt Flippade Klassrum. EPA står för enskild, par och alla. Det är en metod som jag ofta använder mig av i mitt Flippade Klassrum. Startsida - Mediekompass. Maps Have Been Lying To You Your Entire Life. The truth is that every map tells a lie, but they don’t all lie about the same thing. For example, Mercator projection maps—one of the most common in use today—exaggerate regions far from the equator. The Goode homolosine projection (pictured below) shows continents that are sized appropriately to one another, but with many interruptions and distortions of distance. Europa: länder - geografispel.

Kartor

Träna på förmågor. Att bedöma lärande: The Big Five - de fem förmågorna, del 1. Valstaskolan So. Siavosh Derakhti 22 juni kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1. Efter en resa till Auschwitz öppnades Siavosh ögon för de fasor som människan är kapabel till och bestämde sig för att organisera en klassresa dit så att fler skulle få möjligheten att se koncentrationslägrens helvete.

Denna passion gjorde Siavosh till den första Raoul Wallenberg-pristagaren och fick frågan om ett personligt möte med USAs president Barack Obama vid hans besök i Sverige, något som han berättar om i sitt Sommarprogram. Det är ett program om en snårig resa genom Malmös gator och ut i världen. Siavosh avslutar med att läsa upp ett brev till sin mamma och berätta om kampen, kampen för kärlek. Om Siavosh Derakhti Social entreprenör, föreläsare, 24 år. Inspiration och kunskap för SO-intresserade.

Fattigdom och ohälsa