background preloader

Always #LikeAGirl

Always #LikeAGirl

http://www.youtube.com/watch?v=XjJQBjWYDTs

Related:  JämställdhetIDH1GenusGenusVärdegrund/elevperspektuv

Några ord till min kära dotter, ifall jag hade någon (Samlade Skaldeförsök) Min kära Betti, du blir stor: Du från din docka hunnit växa... Utaf din hulda, fromma mor Tag, för din framtid, denna lexa! Uti den verld, du knappast sett, Så många öden förefalla; Men med ett gladt och sedigt vett Skall Betti segra på dem alla. På lifvets bana varsamt gå, Men tro ej allt hvad ondt man säger! Vår verld, min Betti, är ändå Den allra bästa verld, man eger. Idrottslärarens drömmar och dilemman: Omöjligt uppdrag Vi träffar idrottsläraren Ragna Stridsberg, som undervisar nyanlända elever i idrott och hälsa. En del av eleverna har bott i Sverige i några år och andra har precis flyttat till Sverige. Hon berättar om utmaningen att anpassa lektionerna efter alla elevers individuella förutsättningar.

Legomuren mellan pojkar och flickor Killarna har Lego Ninjago och Lego Star Wars. Nu ska tjejerna få baka cupcakes, sy modekläder och driva skönhetssalong med nya Lego Friends. Po Tidholm granskar ­könsbarriären i legovärlden. På den stora leksaksaffärens Lego­avdelning går det mesta i mörka, dramatiska färger. De barnsligt röda och gröna byggklossarna har för länge sedan ersatts av special­byggsatser för pojkar. Normkritiska barnböcker för en uppdaterad sagostund - Mama Godnattsagan har allt mer blivit ett utrymme för att vidga vyerna för barnen. Du behöver inte längre smygbyta mellan hon och han om du är rädd att dina barn ska fastna i traditionella föreställningar om hur pojkar och flickor ska bete sig eller se ut. Sedan små bokförlag specialiserade på barnlitteratur som bryter mot normer om kön, etnicitet och familjebildningar blivit framgångsrika hänger nu de stora bokförlagen på trenden. Karin Salmson startade Vilda förlag redan 2007.

Provfri matematik – bedömning i praktiken Detta blogginlägg handlar om regler för arbetsro baserade på inlärning istället för på disciplin. Jag kommer visa hur mina ordningsregler för eleverna är formulerade och Malin Larssons utveckling av dem, samt länkar till hennes blogg och radioprogrammet som var upprinnelsen till det hela. Men först vill jag visa ordningsregler för LÄRAREN: Upprinnelsen är att jag medverkade i Sveriges Radio P1. Studio Ett hade en specialsändning om skolan som avslutning på en reportageserie om skolan med rubriken och hashtagen Kaosklass. Mitt mål var att ändra fokus för den offentliga skoldebatten.

Dagen svalnar... (Dikter) Dagen svalnar mot kvällen... Drick värmen ur min hand, min hand har samma blod som våren. Tag min hand, tag min vita arm, tag mina smala axlars längtan... Det vore underligt att känna, en enda natt, en natt som denna, ditt tunga huvud mot mitt bröst. Du kastade din kärleks röda ros i mitt vita sköte - jag håller fast i mina heta händer din kärleks röda ros som vissnar snart... Film: Likvärdig undervisning I filmen får du möta idrottslärare som berättar om sina utgångspunkter och förhållningssätt när de planerar och genomför en undervisning där alla elever deltar och ges möjligheter att vara delaktiga. Du får också möta en förvaltningschef och en rektor som visar hur de skapar förutsättningar för lärarna att planera och förbereda lektioner tillsammans med de elever som behöver extra anpassningar inom ramen för den ordinarie undervisningen. En specialpedagog berättar om hur hon samarbetar med läraren redan i planeringen för att underlätta och främja delaktighet för alla, men också för att förebygga svårigheter. Du får även möta elever som ger sin syn på hur en undervisning där alla kan delta, ska vara. Filmen är producerad i nära samarbete mellan Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten. Den består av fyra delar: introduktion, planering, genomförande av undervisningen samt bedömning.

Lamotte: Gör inte barn könsneutrala Det utspelade sig en scen på pendeltåget. I vagnen satt en mamma och en pojke i klänning med blommor och retrofärger. Inget märkvärdigt med den saken. Pojkar i klänningar händer det att man ser ibland nuförtiden. Det som satte händelsen i annan dager var att pojken uppenbarligen inte kände sig bekväm med klänningen och påtalade detta gång efter annan till mamman. "Vi barn borde få byta plats med de vuxna" Ellen Wrentner, 10 år, Ask, Röstånga.HD/NST Emil Langvad Ellen Wrentner, 10 år, Ask, Röstånga.HD/NST Emil Langvad Killkläder, kort hår – den stilen gillar Ellen Wrentner och hon står stark i sitt val.HD/NST Emil Langvad Ellen Wrentner, 10 år, Ask, Röstånga.HD/NST Emil Langvad Ellen Wrentner, 10, år en cool tjej som alltid har varit sig själv och som aldrig vikt ner sig för kraven från den omgivande världen. Hon klär sig och klipper sig som en kille men vägrar definiera sitt kön.HD/NST Emil Langvad Klättra i kojan hemma på tomten är kul men Ellen Wrentner håller lika gärna på med att göra egna komedifilmer på Ronny och Ragge-temat.HD/NST Emil Langvad För tioåriga Ellen Wrentner i Ask utanför Röstånga är det närmast obegripligt att vuxna kan agera som man gjort mot fotbollstjejerna i Glumslövs FF/Lunds BK.

Related:  FRIENDS FILMERIdrott